Θεσσαλονίκη: Από το 2011 η δράση της “Μαφίας των ρυμουλκών” στο Λιμάνι της – 18 συλλήψεις

Γεγονότα Ναυτιλία
Μοιραστείτε το:

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί ο Λιμενάρχης, τέσσερις εφοπλιστές και εμπλεκόμενοι πλοηγοί ρυμουλκών. Έλεγχαν και διαχειρίζονταν όλη τη λειτουργία του λιμένα έναντι δωροδοκιών και παροχών προτεραιοτήτων. Μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες πίσω από την “Μαφία των ρυμουλκών”

Ξέφραγο αμπέλι ήταν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπως προκύπτει από την έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων, με δραστηριότητα που φτάνει έως το μακρινό 2011 και με εμπλοκή και του προηγούμενου Λιμενάρχη όπως όλα δείχνουν, ωστόσο τα στοιχεία που μπόρεσαν να βρεθούν στην παρούσα φάση είναι από τον Μάρτιο του 2018, με την έρευνα να συνεχίζεται.

Οι τέσσερις εφοπλιστές που είδαν στα χέρια τους χειροπέδες δεν είναι απλοί επιχειρηματίες του χώρου, αλλά αποτελούν μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες με πολλά χρόνια στον χώρο και ναυτιλιακές δραστηριότητες πολύ πέρα από τα ρυμουλκά, όπως με επιβατικά πλοία, εμπορικά πλοία κλπ.

Ένας από αυτούς μάλιστα επιχείρησε να αντισταθεί κατά την σύλληψή του στην Αθήνα, ενώ ο γιος πολύ γνωστού εφοπλιστή που έχει κληρονομήσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του πατέρα του με πολλά χρόνια στην ναυτιλία με επιβατικά πλοία, έχει ξεσηκώσει το αστυνομικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης με τις συνεχείς εκκλήσεις του να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, δήθεν ότι δεν νιώθει καλά, παρότι έχει εξεταστεί όλες τις φορές από γιατρό στο κελί του και δεν έχει το παραμικρό…

Τα κρατητήρια βεβαίως απέχουν σαφώς σε παροχές από τις βίλες και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι κάθε άλλο παρά ανέμεναν αυτές τις εξελίξεις σε βάρος τους αφού θεωρούσαν εαυτούς πέραν πάσης δίωξης και διαπόμπευσης.

Οι τέσσερις εφοπλιστικές οικογένειες ενώθηκαν με σκοπό να βγάλουν από την μέση τον μικρό ανταγωνισμό και να διαχειρίζονται εκείνοι το λιμάνι με τις πλάτες του Λιμενάρχη, πάντα με το αζημίωτο. Ο χορός των εκατομμυρίων είναι τεράστιος και μάλιστα από αυτή την πρακτική οδήγησαν στον μαρασμό μία ναυτιλιακή εταιρεία. Εκεί που χρειάζονταν δύο ρυμουλκά, έστελναν τέσσερα και υπερχρέωναν έτσι τις άλλες ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ για να μπορέσουν να δέσουν τα καράβια στο λιμάνι έπρεπε να δωροδοκήσουν για να πάρουν προτεραιότητα κλπ.

Κάθε δραστηριότητα του λιμανιού ελεγχόταν από την «Μαφία των ρυμουλκών» και για κάθε δραστηριότητα έμπαινε και ένα χαράτσι…

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ήταν κοινό μυστικό επί σειρά ετών τι συνέβαινε και στο Λιμενικό είχαν εικόνα, όμως με την πρόσφατη ίδρυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας όπου εντάχθηκε και το Λιμενικό και η Πυροσβεστική, η έρευνα και η στοιχειοθέτηση της υπόθεσης μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα.

Η έρευνα συνεχίζεται πάντως και ενδεχομένως να προκύψουν ακόμα περισσότερα για την παράνομη δραστηριότητα των εφοπλιστών και του Λιμενάρχη, καθώς τα εκτελεστικά όργανα του κυκλώματος, όπως πλοηγοί κλπ. στις καταθέσεις τους είναι λαλίστατοι και αυτή η υπόθεση έχει πολύ δρόμο μπροστά της.

  • Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης:

«Συνελήφθησαν (18) άτομα, εκ των οποίων (11) ιδιώτες και (7) υπάλληλοι

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, μετά από πολύμηνη ερευνητική διαδικασία, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με συστηματική παράνομη δράση σε λιμάνι της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά (18) άτομα, εκ των οποίων (11) ιδιώτες και (7) υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η δράση της εγκληματικής οργάνωσης συνίστατο στην κατ’ επάγγελμα, δομημένη και σε βάθος χρόνου τέλεση των αδικημάτων της εκβίασης, της απάτης και της δωροδοκίας, με αποκλειστικό σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, χρησιμοποιώντας εκβιαστικές πρακτικές και τεχνικές εξαπάτησης στις διαδικασίες ρυμούλκησης πλοίων στο συγκεκριμένο λιμάνι.

Χρονικά η δράση της οργάνωσης προσδιορίζεται τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2018.

Στην εγκληματική οργάνωση είχαν ενταχθεί και οι επτά συλληφθέντες υπάλληλοι και συγκεκριμένα Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και (6) υπάλληλοι του πλοηγικού σταθμού του συγκεκριμένου λιμανιού, οι οποίοι έναντι χρηματικής αμοιβής, εξυπηρετούσαν τη λειτουργία και τους σκοπούς της εγκληματικής οργάνωσης.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες, κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων, πληθώρα κινητών τηλεφώνων και ψηφιακών συσκευών αποθήκευσης, 29.120 ευρώ, 5.160 δολάρια Η.Π.Α. και 225 δολάρια Καναδά.

Σε βάρος των (18) συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου, της ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης καθήκοντος, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.»

Θοδωρής Παναγιωτίδης

news247.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged