Θαύμα Ελληνικόν!!!: Δεν υποβιβάζεται ο ΠΑΟΚ, διαγράφεται ο Θ. Ζαγοράκης

Αθλητισμός
Μοιραστείτε το:

Τη διαγραφή του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρή Ζαγοράκη, με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα επιτρέψει, όμως, ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. «Ούτε θα μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Έλληνα πολίτη», τόνισε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού, αναλαμβάνεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις, για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται αφαίρεση βαθμών και όχι χρηματικό πρόστιμο.

«Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Υπενθυμίζεται πως χθες, με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφάσισε την ανάκληση του πιστοποιητικού τόσο του ΠΑΟΚ όσο και της Ξάνθης για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας, που είχε καταγγείλει η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η εισήγηση της ΕΕΑ θεωρείται δεσμευτική για την ΕΠΟ, κάτι που σήμαινε ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη απειλούνταν άμεσα με υποβιβασμό.

Σε συνέχεια της απόφασης, ο Θ. Ζαγοράκης, με ανάρτησή του στο facebook, άφησε αιχμές για εκείνους που όρισαν την  Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ενώ έθεσε τη δικαίωση του ΠΑΟΚ ως προϋπόθεση να «συνευρίσκεται στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ΄ υπόδειξη τρίτων εναντίον της ομάδας και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Μπουρλότο στο πρωτάθλημα με πολιτικές προεκτάσεις

Η απόφαση για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης μετά την  υπόθεση «εξαγοράς» της δεύτερης από ανθρώπους του Ιβάν Σαββίδη βάζει από χθες νέο μπουρλότο στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Η ετυμηγορία της Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) προκαλεί ήδη τεράστιες αναταράξεις με πολλούς να φοβούνται, πλέον, ότι τα πράγματα θα ξεφύγουν περισσότερο όσο προχωράμε προς το τέλος της σεζόν 

Οι συνέπειες θα είναι  και πολιτικές. Για ένα μεγάλο κομμάτι Βορειοελλαδιτών το θέμα θεωρείται μείζον επειδή ερμηνεύεται σαν προσπάθεια “του κράτους της Αθήνας” να κόψει το δρόμο του ΠΑΟΚ -αν όχι να εξοστρακίσει την ομάδα από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Ήδη η ΠΑΕ με επίσημη ανακοίνωση αποκαλεί τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη «εντολοδόχο του γραφείου τύπου του Ολυμπιακού στήνοντας μια υπόθεση που ως μόνο στόχο είχε την κηλίδωση της ιστορίας του ΠΑΟΚ, της ομάδας που έβαλε τέλος οριστικά στην ασυδοσία του Ολυμπιακού». Μάλιστα το προχωρά ακόμη πιο πέρα ζητώντας από τον πρωθυπουργό “την άμεση απομάκρυνση” Αυγενάκη.

Επίσης στο δευτεριάτικο ματς πρωταθλήματος (1-0 ο ΠΑΟΚ τον Βόλο) οι οπαδοί σήκωσαν πανό που έγραφε: «Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο… Κυβερνήσεις πέφτουν και υπουργοί θα τρέχουν… Αυγενάκη τελείωσες»! 

ο υφυπουργός, με το που έγινε γνωστή η απόφαση προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί μιλώντας για “επαχθή ποινή”. Συγκεκριμένα σε ανάρτηση στο twitter ανέφερε ότι “Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση”. 

Η όλη ιστορία θα κριθεί τελεσίδικα από τους αθλητικούς δικαστές του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου της Super League, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει τις ποινές ή να τις εξαφανίσει.

Στο σημείο αυτό υπάρχουν δύο απόψεις: άλλοι νομικοί υποστηρίζουν ότι οι αθλητικοί δικαστές δεν έχουν δικαίωμα -άρα και περιθώριο- να αλλάξουν την εισήγηση που θα πάρουν στα χέρια τους και άλλοι πως διατηρούν τη δυνατότητα να μπουν και πάλι στην ουσία της υπόθεσης και να αποφασίσουν διαφορετικά.

Στο τελευταίο αυτό ενδεχόμενο ένα πιθανό σενάριο που ακούγεται τις τελευταίες ώρες είναι να αφαιρεθούν τελικά 6 βαθμοί από τον ΠΑΟΚ με κάποιο σκεπτικό και να υποβιβαστεί μόνο η Ξάνθη. Τότε οι συνέπειες για τον πρωτοπόρο του φετινού πρωταθλήματος θα είναι απειροελάχιστες και μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων.

Αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ βρίσκεται έναν βαθμό μπροστά από τον Ολυμπιακό. έχει 52 πόντους έναντι 51. Αν του αφαιρεθούν 6, η βαθμολογία θα διαμορφωθεί:

  • Ολυμπιακός 51
  • ΠΑΟΚ           46

Επειδή όμως ακολουθεί στις 23 Φεβρουαρίου το μεταξύ τους παιχνίδι στην Τούμπα, αν νικήσει ο ΠΑΟΚ και δεν έχουν χάσει οι δύο αντίπαλοι κανένα από τα ως τότε παιχνίδια τους, η διαφορά θα μειωθεί στους 2 βαθμούς υπέρ του Ολυμπιακού. Κάπως έτσι θα περάσουν στα πλέι οφ  και θα μπορέσουν μετά, από τη ίδια σχεδόν αφετηρία, να διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή περίπου επί ίσοις όροις.

«Βόμβα» από ΕΕΑ: Εισηγείται υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης για πολυϊδιοκτησία

Εισηγείται υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης για πολυϊδιοκτησία

Με ψήφους 3 υπέρ-2 κατά η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφάσισε την ανάκληση του πιστοποιητικού τόσο του ΠΑΟΚ όσο και της Ξάνθης για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας, που είχε καταγγείλει η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Η εισήγηση της ΕΕΑ θεωρείται δεσμευτική για την ΕΠΟ, κάτι που σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη απειλούνται άμεσα με υποβιβασμό.

Τα μέλη της επιτροπής, με ψήφους 4-1 σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, διαπίστωσαν παραβάσεις και για τις δυο ομάδες, με συνέπεια να καταλήξουν με νέα ψηφοφορία στην ανάκληση των πιστοποιητικών συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα.

Η βασική κατηγορία για την Ξάνθη είχε να κάνει με το μετοχολόγιό της και για τον Δικέφαλο του Βορρά με την πολυϊδιοκτησία.

Τι αναφέρει  σε ανάρτησή του ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης

Με αφορμή την απόφαση της ΕΕΑ ο Λ. Αυγένακης σε ανάρτησή του αναφέρει πως: «Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση».

Lefteris Avgenakis

@l_avgenakis

Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged