Η πανούκλα, ο «μαύρος Άγγελος του Μεσαίωνα, χτύπησε στη Μογγολία… Πέθανε 15χρονος από την ασθένεια!

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Τον θάνατο ενός 15χρονου από βουβωνική πανώλη επιβεβαίωσε το Υπουργείο Υγείας της Μογγολίας. Τοπικά μέσα μετέδωσαν την είδηση ότι σύμφωνα με το μογγολικό Εθνικό Κέντρο για τις Ζωονόσους ένα 15χρονο αγόρι πέθανε από πιθανή μόλυνση από βουβωνική πανώλη στην επαρχία Γκόβι-Αλτάι της δυτικής Μογγολίας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο έφηβος τρεις μέρες πριν τον θάνατό του, είχε φάει μαζί με φίλους του κρέας μαρμότας, ζώο που θεωρείται ως «μεταφορέας» της βουβωνικής πανώλης. «Τα αποτελέσματα των τεστ PCR που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας αποκάλυψαν ότι αιτία του θανάτου του 15χρονου αγοριού ήταν η βουβωνική πανώλη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Μογγολίας, Ντόρτζ Ναρανγκερέλ.

Στις αρχές Ιουλίου, δύο κρούσματα βουβωνικής πανώλης είχαν εντοπιστεί στην αυτόνομη επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας στην Κίνα, ενώ δύο ακόμα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην επαρχία Κχοβντ. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Τομέα Ασίας του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γκεόργκι Ζινόβιεφ, η Μόσχα δεν θεωρεί σοβαρή απειλή μια πιθανή εξάπλωση της βουβωνικής πανώλης από τη Μογγολία στην Κίνα, καθώς η κίνηση των πολιτών στα σύνορα έχει σταματήσει τελείως.

Βουβωνική πανώλη: Πρέπει να θορυβηθεί η Ελλάδα;

Πόσο ανησυχητικά μπορεί να είναι τα κρούσματα βουβωνικής πανώλης σε Κίνα και Μογγολία; Κινδυνεύει η χώρα μας; Τι αναφέρει ειδικός στο Sputnik.

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες ότι παρακολουθεί στενά ένα πιθανό ξέσπασμα βουβωνικής πανώλης στην Κίνα, πολλοί αναρωτιούνται αν βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας υγειονομικής απειλής για την ανθρωπότητα.

Η πανώλη προκαλείται από βακτήρια και έχει χαραχθεί στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας ως η πανδημία που αφάνισε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους στη διάρκεια του Μεσαίωνα. Κάθε χρόνο περίπου 1.000 με 2.000 άνθρωποι μολύνονται από διαφορετικούς τύπους πανώλης, ενώ τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν κρούσματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μαδαγασκάρη και το Περού.

Ωστόσο, ενώ επιδημικά κύματά της έχουν εμφανιστεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατά τα προηγούμενα έτη, το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο ανησυχητική είναι η επανεμφάνιση της σε Κίνα και Μογγολία και η εξάπλωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την απάντηση έδωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του οργανισμού στη Γενεύη.

Η πανούκλα επέστρεψε στη Μογγολία: Αδέρφια κόλλησαν βουβωνική πανώλη από κρέας μαρμότας

«Αυτή τη στιγμή δεν θεωρούμε ότι ενέχει υψηλό κίνδυνο, αλλά το παρακολουθούμε, το επιτηρούμε προσεκτικά» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πόσο επικίνδυνη είναι η πανώλη για την Ελλάδα;

«Θα ήταν πολύ δύσκολο να απειληθεί η χώρα μας από τη βουβωνική πανώλη. Προκαλείται από βακτήριο και έτσι, σε αντίθεση με την COVID-19, αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά. Πλέον υπάρχει θεραπεία.Το μόνο που χρειάζεται, είναι να εντοπιστεί έγκαιρα η πανώλη σε αυτόν που την έχει και να δοθεί η θεραπεία» επισημαίνει στο Sputnik η Αθηνά Στούπη, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Καθησυχαστική είναι και για τη μετάλλαξη του Η1Ν1

«Μεταλλάξεις γίνονται κάθε χρόνο, ο τύπος αλλάζει. Δεν υπάρχει κάτι περίεργο για τον ιό της γρίπης. Κάθε χρόνο περιμέναμε ένα νέο κύμα πανδημίας του ιού της γρίπης, ωστόσο ήρθε απρόβλεπτα η πανδημία COVID-19» εξηγεί η επιστήμονας.

Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες του κορονοϊού με την πανούκλα του 1665

Όπως αναφέρει, όλες οι ασθένειες είναι σημαντικές και πρέπει να τις προσέχουμε, «ωστόσο στην πανώλη και στη γρίπη υπάρχουν θεραπείες και γνωρίζουμε τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Η πανδημία COVID-19 παραμένει κάτι καινούριο και θέλει χρόνο να μελετηθεί και να αντιμετωπιστεί».

Ερωτηθείσα για το πότε θα μπορούσε να τοποθετηθεί χρονικά ένα νέο κύμα κορονοϊού, απαντά ότι κάτι τέτοιο είναι απρόβλεπτο. «Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν οι τουρίστες».

Προβλεπόμενο, ωστόσο, είναι το νέο κύμα του ιού της γρίπης που αναμένεται, όπως κάθε χρόνο, από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο.

Πηγή: sputniknews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged