Η μπάλα στο γήπεδο της Δικαιοσύνης πλέον για τη σχέση ΠΑΟΚ-Ξάνθη

Αθλητισμός
Μοιραστείτε το:

Σκάνδαλο ΠΑΟΚ – Ξάνθη: Η μπάλα τώρα στη Δικαιοσύνη

ΠΑΟΚ – Ξάνθη: Η μπάλα περνά στη Δικαιοσύνη: στην τακτική που πρέπει να ενδιαφερθεί για το πού βρήκε ο Καλπαζίδης 10 εκατ. ευρώ μετρητά (και αν αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά της VIALAND) και στην αθλητική που πρέπει να εξετάσει το ζήτημα κυρίως δεοντολογικά

Το ρεπορτάζ του ΟΝΕ για τη φερόμενη σχέση του Ιβάν Σαββίδη με την ΠΑΕ Ξάνθη είναι εντυπωσιακό. Με απλό τρόπο περιγράφεται πώς μια κυπριακή εταιρεία, η RFΑ, που εμφανίζεται να δραστηριοποιείται σε πολλές δουλειές των εταιρειών του Ομίλου του αφεντικού του ΠΑΟΚ, αγόρασε την εταιρεία VIALAND, θυγατρική της ΠΑΕ Ξάνθης, στην οποία ανήκει το προπονητικό κέντρο της ομάδας, τα γραφεία της, το σαλέ στο οποίο μένουν οι ποδοσφαιριστές κ.λπ.

Αναφέρει ως ιδιοκτήτη της RFA, τον Ιωάννη Καλπατζίδη, αποκαλύπτει ότι αυτός εισέφερε το 2018 στο ΜΚ της RFA 10 εκατ. ευρώ (τα οποία διερωτάται εάν εντέλει χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά της), τονίζει ότι ο Καλπαζίδης εμφανίζεται σε μια σειρά από άλλες εταιρείες του Ομίλου Σαββίδη (όπως και η RFA) και επισημαίνει ότι υπάρχουν πρόσωπα όπως ο κ. Πιαλόγλου και ο κ. Χαλαβαζής που είναι μέλη του ΔΣ και της ΠΑΕ Ξάνθης και της εταιρείας VIAΛΑΝD.

Διαβάστε επίσης: Τα δέκα πράγματα που προσέχουν οι γυναίκες σε έναν άντρα

Τον Καλπαζίδη όσοι ασχολούνται μαζί του για τις ανάγκες του ρεπορτάζ μοιάζουν να τον ξέρουν καλά: αν προσέξει κανείς το ρεπορτάζ, η φωτογραφία του μοιάζει με φωτογραφία ταυτότητας η διαβατηρίου. Ολα αυτά θα πρέπει να ερευνηθούν ακόμα περισσότερο: έχουμε ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που μπορεί απλά να γίνει η βάση μιας καταγγελίας.

Η μπάλα περνά στη Δικαιοσύνη: στην τακτική που πρέπει να ενδιαφερθεί για το πού βρήκε ο Καλπαζίδης 10 εκατ. ευρώ μετρητά (και αν αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά της VIALAND) και στην αθλητική που πρέπει να εξετάσει το ζήτημα κυρίως δεοντολογικά.

Διότι, αν η – από το ρεπορτάζ φερόμενη – σχέση Ξάνθης – ΠΑΟΚ επικυρωθεί με δικαστική βούλα, η ερώτηση που τίθεται είναι όχι αν μπορεί να υπάρξει πρωτάθλημα με δυο ομάδες με την ίδια ιδιοκτησία, αλλά και αν αυτό που πέρυσι έγινε είναι ένα πρωτάθλημα κανονικό, δεδομένου ότι η εμπλοκή της RFA στη VIALAND φέρεται να έχει προκύψει εντός του 2018.

Σκοτεινή

Η ιστορία θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον αν σταματούσε εδώ: είναι όμως δυστυχώς για το δύσμοιρο ποδόσφαιρό μας ακόμα περισσότερο σκοτεινή. Πρώτα από όλα θα πρέπει να ερευνηθεί το αν η ΠΑΕ Ξάνθη δήλωσε στην ΕΠΟ τη μεταβολή των περιουσιακών της στοιχείων: στο site της δεν αναφέρει τίποτα.

Θυμίζω ότι αυτό είναι απαραίτητο για την αδειοδότησή της. Εχει γνώμη για αυτό η ΕΠΟ; Εχει γνώμη η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού; Γνωρίζουν τη μεταβίβαση; Πρέπει να το μάθουμε για να δούμε αν υπάρχει στο πρωτάθλημα θεσμική αρχή ή αν παρακολουθούμε ένα θέατρο σκιών, δηλαδή παράσταση Καραγκιόζη.

Αύγουστος

Οι σκιές γίνονται απίστευτα περισσότερες αν προσθέσει κανείς στην ιστορία κάτι που συνέβη τον περασμένο Αύγουστο. Θυμίζω ότι τότε, στα καλά καθούμενα και χωρίς να συντρέχει κανένας απολύτως λόγος, η ΕΠΟ αποφάσισε να τροποποιήσει τη διάταξη περί πολυϊδιοκτησίας που υπήρχε στον Πειθαρχικό Κώδικα και να θεσπίσει απαγόρευση συμμετοχής στη διοίκηση ΠΑΕ σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα μόνο εάν αυτά συμμετέχουν ως μέτοχοι σε άλλη ΠΑΕ με ποσοστό 5% τουλάχιστον, κάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο την απόλυτη απαγόρευση που ίσχυε ως την περίοδο 2018/2019.

Θεωρητικά κατά τις βουλές της ΕΠΟ θα μπορούσε κάποιος να είναι νόμιμος εκπρόσωπος μιας ΠΑΕ και μέτοχος σε ποσοστό 4,99% μιας άλλης, ακόμα κι αν οι ομάδες αυτές αγωνίζονται στο ίδιο πρωτάθλημα. Και μάλιστα, χωρίς όριο σε πόσες ομάδες θα μπορούσε να διαθέτει ποσοστό μετοχών κάτω του 5%!

Κάποιοι τότε απόρησαν για το πώς μια ομοσπονδία μπορεί δια αυτής της οδού να επιτρέπει την πολυϊδιοκτησία χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα προκαλώντας συζητήσεις για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης τότε με παρέμβασή του (και μάλιστα αρκετά οργισμένη) στον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο ζήτησε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη τροπολογία και αυτό έγινε: εκδηλώθηκε μάλιστα και δυσαρέσκεια των ανθρώπων της FIFA στην Ελλάδα – ο κ. Χούμπελ είχε πει ότι «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα». Αλλά μολονότι η τροπολογία δεν πέρασε τελικά, η ΕΠΟ κατάφερε να απαλείψει εντελώς από τον ΚΑΠ την προηγούμενη διατάξη καταργώντας και την περυσινή πρόβλεψη!!!

Φυσικά, χάρη στον εν ισχύ αθλητικό νόμο, η πολυϊδιοκτησία παραμένει ατόπημα και μάλιστα σοβαρό, αλλά η παράξενη πρόθεση της ομοσπονδίας δημιουργεί ένα πλήθος από ερωτήματα. Τι άραγε λένε για αυτό η FIFA και η UEFA που κατά τα άλλα εποπτεύουν το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Εγγραφα

Το να έχει πωληθεί μια συγκεκριμένη εταιρεία από τους ιδιοκτήτες της ΠΑΕ Ξάνθης (τον κ. Πανόπουλο και τον κ. Συγγελίδη) σε μια εταιρεία που με βάση όσα αποκαλύπτονται έχει ως ιδιοκτήτες ανθρώπους που κατ΄ επανάληψη έχουν συνεργαστεί με τον Ιβάν Σαββίδη, είναι προφανώς ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί και να διευκρινιστεί περαιτέρω προκειμένου να μη μένουν σκιές: δεν είναι και δύσκολο αφού το ρεπορτάζ παρουσίασε έγγραφα. Το πόσο σχέση μπορεί να έχει αυτό με την απόπειρα τροποποίησης διατάξεων των κανονισμών, είναι κάτι τρομακτικά χειρότερο.

Ρώσος

Ας μην ξεφύγουμε όμως από τα δεδομένα. Τα δεδομένα είναι ότι υπάρχει μια αποκάλυψη αρκετά τεκμηριωμένη. Με τις αποκαλύψεις πρέπει να ασχοληθούν οι εισαγγελείς: δεν γίνεται συνεχώς να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα και να ασχολούνται με όσους κάνουν δηλώσεις. Με την ΕΠΟ πρέπει να ασχοληθεί η FIFA και η UEFA, τα πειθαρχικά τμήματα των οποίων θα πρέπει να ενημερωθούν.

Η Ξάνθη, ο ΠΑΟΚ και η ΕΠΟ θα πρέπει να παράσχουν διευκρινίσεις. Μπορεί όλοι να είναι αθώοι κι όλα αυτά να είναι συμπτώσεις. Η πρώτη πάντως αντίδραση του ΠΑΟΚ δεν ήταν αρκετά πειστική.

Οχι γιατί στην ανακοίνωσή του υπάρχει κάτι πολύ γενικό («ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ΠΑΕ Ξάνθη»), ούτε γιατί συνοδεύεται από απειλές του στυλ «θα τα πούμε στα δικαστήρια». Αν κάτι προδίδει μια κάποια αμηχανία είναι η πρόβλεψη του ΠΑΟΚ ότι «θα τα υιοθετήσει όλα ο Αυγενάκης». Οποιος την έγραψε την ανακοίνωση δεν γνωρίζει (;) πως και να μην τα υιοθετήσει ο Αυγενάκης, ο ΠΑΟΚ μπορεί να μπλέξει, αν απλά ασχοληθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Ερώτηση

Ο Αυγενάκης καλά θα έκανε κατά τη γνώμη μου να κοιτάξει να δει τι διάβολο συμβαίνει στο πρωτάθλημα: από ό,τι φαίνεται καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει σε όσα καταγγέλλονται και δεν έχουν υπάρξει μόνο για την Ξάνθη.

Η μεγάλη ερώτηση που δημιουργεί αυτή η ιστορία (με το πλήθος από λεπτομέρειες που εμπεριέχει) είναι ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα: το θέμα είναι η αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Το Σάββατο π.χ. υπάρχει στο πρόγραμμα ένα ματς του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη. Που αμφιβάλλω, ύστερα από αυτά που ακούσαμε, αν υπάρχει ένας λογικός άνθρωπος που πιστεύει πως μπορεί να θεωρηθεί κανονικός αγώνα ποδοσφαίρου…

Αντώνης Καρπετόπουλος

Πηγή: in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged