Η «μαριονέτα της ριζοσπαστικής Αριστεράς» και το «κανίς του Πούτιν» – «Ξέφυγαν» οι Τραμπ και Μπάιντεν στο πρώτο τους debate

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε χθες, Τρίτη, τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν πως είναι «μαριονέτα» της «ριζοσπαστικής Αριστεράς», στο πρώτο τους τηλεοπτικό debate ενόψει των αμερικανικών εκλογών.

«Η ριζοσπαστική Αριστερά σε χειραγωγεί σαν μαριονέτα», είπε ο Τραμπ, εξαπολύοντας μια από τις πολλές σφοδρές επιθέσεις του κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας. Υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν θα αποδεικνυόταν αδύναμος μπροστά στην εγκληματικότητα και τη βία εάν εκλεγόταν στον Λευκό Οίκο. «Δεν θες να πεις τίποτα για τον νόμο και την τάξη», επέμεινε απευθυνόμενος στον Μπάιντεν, ο οποίος ανήκει στην κεντρώα πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος επί δεκαετίες.

  • Το debate Τραμπ-Μπάιντεν τα είχε όλα: Προσβολές, εντάσεις και εικόνα… χάους
  • Επεισοδιακό το πρώτο debate μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν
  • Απίστευτος Τραμπ: «Δεν θέλω να πληρώνω φόρους»!

Μπάιντεν σε Τραμπ: Είσαι το κανίς του Πούτιν

Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αρχηγό του κράτους Ντόναλντ Τραμπ πως είναι «το κανίς» του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Είναι το κανίς του Πούτιν. Αρνείται να πει το παραμικρό για τα πριμ που δίνονταν προκειμένου να σκοτώνονται Αμερικανοί στρατιώτες», υποστήριξε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους, πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών προσέφεραν χρήματα σε μαχητές «προσκείμενους στους Ταλιμπάν» για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας όπως, κατόπιν, και οι Αφγανοί ισλαμιστές αντάρτες διέψευσαν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα αυτά.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε διεφθαρμένο τον Μπάιντεν

Μία ακόμα από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της πρώτης τους τηλεμαχίας ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Δημοκρατικό αντίπαλό του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν αφορούσε ότι ο γιος του είχε αναλάβει θέση στο διοικητικό συμβούλιο ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, με τη συζήτηση να εκτραχύνεται πολύ γρήγορα και τους δύο άνδρες να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για νεποτισμό και αδιαφάνεια.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο ότι ο Χάντερ Μπάιντεν, ο γιος του άλλοτε αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα, υπήρξε μέλος του ΔΣ της Μπουρίσμα, ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, κάτι που χαρακτήρισε τεκμήριο διαφθοράς.

«Δεν είναι αλήθεια αυτό», απάντησε ο Μπάιντεν, «ο γιος μου δεν έκανε τίποτα κακό» στην εταιρεία αυτή, πρόσθεσε, προτού αντεπιτεθεί στον Τραμπ διότι μέλη της οικογένειάς του ανέλαβαν ρόλους στον Λευκό Οίκο.

Οι δύο υποψήφιοι διέκοπταν επανειλημμένα ο ένας τον άλλον, αναγκάζοντας εντέλει τον συντονιστή να επέμβει ανεβάζοντας πολύ τον τόνο της φωνής του.

Μπάιντεν σε Τραμπ: Τα έκανες θάλασσα

«Είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική, έλα τώρα», είπε ο Μπάιντεν, εμφανώς απηυδισμένος διότι ο μεγιστάνας τον διέκοπτε συνεχώς.

«Τα έκανε θάλασσα», είπε μερικά λεπτά αργότερα ο πρώην αντιπρόεδρος, αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία και ειδικότερα στη βιομηχανία. Κατηγόρησε τον Τραμπ πως δεν έκλεισε καλές συμφωνίες για το εμπόριο, μολονότι υποσχόταν ότι θα «διόρθωνε» τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με άλλα κράτη στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016.

Τραμπ – Μπάιντεν: Το χειρότερο ντιμπέιτ στην ιστορία των ΗΠΑ

Τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε το πρώτο από τα τρία προγραμματισμένα ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του τέως Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Το ντιμπέιτ, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Κρις Γουάλας του συντηρητικού Fox News, ήταν χαοτικό, εκνευριστικό, ίσως το χειρότερο όλων των εποχών. Η ανυπαρξία ενός ξεκάθαρου νικητή ή κάποιας ουσιαστικής τηλεοπτικής στιγμής, σημαίνει ότι η επίδραση του ντιμπέιτ στις εκλογικές προσδοκίες των υποψηφίων θα είναι από πολύ μικρή έως ανύπαρκτη.

του  Αλέξανδρου Σκούρα

Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια για τον Τραμπ στενεύουν επικίνδυνα και τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να γίνει εξαιρετικά απρόβλεπτος, ενόψει των δύο ντιμπέιτ που απομένουν και το διορισμό της Άμι Κόνι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να μην ταράξει τις υπάρχουσες ισορροπίες καθώς ήδη προηγείται με σημαντική διαφορά έναντι του νυν προέδρου. Έχοντας περάσει αλώβητος το πρώτο ντιμπέιτ, και με δεδομένη την απαράδεκτη συμπεριφορά του Τραμπ καθ’ όλη τη διάρκειά του, θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την ακύρωση των επόμενων δύο τηλεμαχιών που έχουν συμφωνηθεί. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, οι πιο σίγουροι κερδισμένοι θα είναι οι τηλεθεατές.

Σε ό,τι αφορά το ύφος και τον τόνο του ντιμπέιτ, ο Τραμπ ήταν ο συνήθης εαυτός του: Διέκοπτε συνεχώς τον αντίπαλό του και τον συντονιστή, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε για να υπερασπιστεί τις θέσεις του ήταν συχνά πλαστά ή με μεγάλη δόση υπερβολής, και η τακτική του ήταν μόνιμα επιθετική – ίσως πλέον του δέοντος επιθετική, όπως σχολίασε ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϋ και μέλος της ομάδας που προετοίμασε τον Τραμπ, Κρις Κρίστι. Ο Μπάιντεν ήταν σαφώς πιο ψύχραιμος και σοβαρός, με ατάκες που ήταν καλά προετοιμασμένες, όμως σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετώπισε δυσκολία στο να παρουσιάσει με σαφήνεια θέσεις και στοιχεία που αφορούσαν συγκεκριμένα ερωτήματα.

Το μεγάλο στοίχημα για τον Τραμπ ήταν να αποσυντονίσει τον Μπάιντεν, πράγμα που κατάφερε όμως σε πολύ περιορισμένη κλίμακα. Για τον Μπάιντεν ήταν να φανεί ως ο “ενήλικας στο δωμάτιο”, πράγμα που πέτυχε εκτός από 2-3 στιγμές όπου έχασε την ψυχραιμία του, όπως για παράδειγμα την στιγμή που είπε στον Τραμπ να “σκάσει επιτέλους” και λίγο αργότερα όταν τον αποκάλεσε κλόουν. Οι συνεχείς διακοπές, οι εκατέρωθεν χαρακτηρισμοί, και η έλλειψη ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου κάνουν το πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ του 2020 ισχυρό φαβορί για τον τίτλο του χειρότερου όλων των εποχών.

Από πλευράς μηνύματος, οι δύο υποψήφιοι ήταν αρκετά προβλέψιμοι. Ο Τραμπ επιχείρησε να παρουσιάσει τον αντίπαλό του ως αιχμάλωτο της ακροαριστερής τάσης του Δημοκρατικού κόμματος. Έκανε συχνές αναφορές στον Μπέρνι Σάντερς, το σοσιαλιστικό ασφαλιστικό πρόγραμμα του Μπάιντεν και τα lockdown κατά της πανδημίας που εφαρμόζουν πολλοί δημοκρατικοί κυβερνήτες, για να δείξει ότι ενώ ο Μπάιντεν θέλει να εμφανιστεί ως ένας σχετικά κεντρώος υποψήφιος, στην πραγματικότητα είναι όμηρος των ακραίων στοιχείων του κόμματός του.

Σκοπός αυτής της προσέγγισης ενδεχομένως να είναι η δημιουργία εσωκομματικών προβλημάτων, η μείωση του ενθουσιασμού στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και ταυτόχρονα η ενεργοποίηση των αντισοσιαλιστικών ενστίκτων που υπάρχουν σε μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας. Ένας δεύτερος στόχος του Τραμπ ήταν η υπεράσπιση των επιδόσεών του στην οικονομία και την πανδημία. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ, το εγχείρημα του Προέδρου ήταν επιτυχημένο.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπάιντεν άσκησε δριμύτατη κριτική στον Τραμπ για τη διαχείριση της πανδημίας με έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο που δημιούργησε αρκετά μικρά και ευκολοχώνευτα στιγμιότυπα που θα αναπαραχθούν τις επόμενες μέρες από τα μέσα που πρόσκεινται προς τους Δημοκρατικούς. Επίσης, ασχολήθηκε αρκετά με τον χαρακτήρα και την αντισυμβατική συμπεριφορά του Τραμπ, τον οποίο θέλησε να παρουσιάσει ως Πρόεδρο – και άνθρωπο – κατώτερο των περιστάσεων. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο στόχος του Μπάιντεν είναι να διατηρήσει τη δημοσκοπική διαφορά την οποία καταγράφει και να ωθήσει όσους περισσότερους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους στις κάλπες.

Συνολικά, κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν κέρδισε κάτι σημαντικό από το πρώτο ντιμπέιτ. Το κακό κλίμα, οι φτηνές προσωπικές επιθέσεις, η χαοτική συμπεριφορά του Τραμπ και η αδυναμία του Μπάιντεν αλλά και του συντονιστή να την περιορίσουν, παρήγαγαν ένα τηλεοπτικό θέαμα που περισσότερο θύμισε σκηνές από κακό ριάλιτι παρά μία υψηλού επιπέδου πολιτική αντιπαράθεση για την ηγεσία της εκτελεστικής εξουσίας στην υπερδύναμη του πλανήτη. Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε και στην έκτακτη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Το 83% των ερωτηθέντων βρήκε τον τόνο του ντιμπέιτ αρνητικό και το 69% δήλωσε ότι τους ενόχλησε (έναντι 31% που είπαν ότι το διασκέδασαν). Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό αντίκτυπο του ντιμπέιτ, δεν υπήρξε κάποιος ξεκάθαρος νικητής και κατά πάσα πιθανότητα ουδείς από τους δύο υποψηφίους δεν κέρδισε κάτι σημαντικό δημοσκοπικά. Με βάση την ίδια δημοσκόπηση του CBS, το 48% θεωρεί ότι κέρδισε ο Μπάιντεν και το 41% ο Τραμπ, ποσοστά που συνάδουν με τη δημοσκοπική απήχηση των δύο υποψηφίων.

Φυσικά, στην παρούσα φάση της εκλογικής αναμέτρησης, η ισοπαλία μεταξύ των δύο υποψηφίων στο ντιμπέιτ ευνοεί ξεκάθαρα τον Μπάιντεν. Ο Τραμπ όλο το προηγούμενο διάστημα είχε δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες υποτιμώντας τις ρητορικές και πολιτικές ικανότητες του αντιπάλου του. Παράλληλα, τα ντιμπέιτ έχουν για τον Τραμπ κομβική σημασία στην προσπάθειά του να καλύψει τη διαφορά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Με τη χθεσινή του επίδοση δεν κατάφερε να δικαιώσει αυτές τις προσδοκίες και πλέον του απομένουν μόνο δύο ευκαιρίες προκειμένου να πετύχει κάτι ουσιαστικό στα ντιμπέιτ. Φυσικά, οι 34 μέρες που απομένουν για τις εκλογές είναι μία αιωνιότητα στην αμερικανική πολιτική, κατά την οποία πολλά μπορούν να συμβούν και πολλές ισορροπίες να αλλάξουν.

—————–

Κακοφωνία, εντάσεις, πολύ βαριά λόγια στο “ντιμπέιτ” του προέδρου Τραμπ με τον Τζο Μπάιντεν

Τραμπ: Είσαι μαριονέτα της αριστεράς… Μπάιντεν: Είσαι ψεύτης, βούλωσε το επιτέλους…

“Όλος ο κόσμος ξέρει ότι είναι ψεύτης», «δεν υπάρχει ίχνος ευφυίας πάνω σου»: Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν σκληρά λόγια στο πρώτο τους τηλεοπτικό ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Στο ντιμπέιτ οποίο τηρήθηκαν οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης και της χρήσης μέσων ατομικής προστασίας, μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα που θρηνεί τον βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο.

Οι δύο υποψήφιοι δεν αντάλλαξαν χειραψία, ενώ οι σύζυγοί τους, στο ακροατήριο, φορούσαν μάσκες και το κοινό αποτελείται από μόλις μερικές δεκάδες θεατές.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ψεύτη» τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ενώ ξέσπασε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να τον διακόπτει, πράγμα που ο μεγιστάνας συνηθίζει να κάνει στις δημόσιες εμφανίσεις του, παρά τις επανειλημμένες παροτρύνσεις του συντονιστή να αφήσει τον αντίπαλό του να εκφραστεί: «Θα το βουλώσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;».

Αντικρούοντας κατηγορίες του Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «σοσιαλιστικό» το σχέδιο των Δημοκρατικών για την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν αντέτεινε πως «όλος ο κόσμος ξέρει πως όσα είπε [ο αμερικανός πρόεδρος] ως εδώ είναι απλούστατα όλα ψέματα. Αλλά δεν ήρθα εδώ για να σας δείξω τα ψέματά του. Το ξέρει όλος ο κόσμος ότι είναι ψεύτης».

 «Ο άνθρωπος δεν ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει», συνέχισε.

Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο ήδη πριν από το ντιμπέιτ στο Κλίβλαντ (Οχάιο) και οι τόνοι ανέβηκαν επανειλημμένα, με τον ένα υποψήφιο να μιλάει συχνά πάνω στον άλλο.

Ο αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε επίσης επί προσωπικού εναντίον του Μπάιντεν, λέγοντας ιδίως «δεν υπάρχει ίχνος ευφυίας πάνω σου» και κατηγορώντας τον κεντρώο πολιτικό πως είναι «μαριονέτα της ριζοσπαστικής αριστεράς» που επιμένει να βλέπει μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα.

35 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, με δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς να παρακολουθούν, οι δύο υποψήφιοι συγκρούονται για μια σειρά ζητήματα, όπως ο αμφιλεγόμενος διορισμός μιας συντηρητικής δικάστριας στο Ανώτατο Δικαστήριο που πρότεινε ο Τραμπ, με τον Μπάιντεν να κατηγορεί τον πρόεδρο ότι βάλθηκε μεταξύ άλλων να κατεδαφίσει τον νόμο Affordable Care Act, πιο γνωστό ως Obamacare.

Οι δύο εβδομηντάρηδες αντάλλαξαν πυρά και για την πανδημία. «Δεν θα μπορούσατε ποτέ να κάνετε τη δουλειά που έχουμε κάνει εμείς, δεν το έχετε μέσα σας», πέταξε ο Τραμπ, «ξέρω πώς να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει» ενώ ο ένοικος του Λευκού Οίκου «δεν έχει κανένα σχέδιο», αντέτεινε ο Μπάιντεν.

Πριν από το ντιμπέιτ, ο Δημοκρατικός υποψήφιος έδωσε στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση για το 2019, χειρονομία που έμοιαζε περισσότερο με ντιρέκτ εναντίον του προέδρου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με αποκαλύψεις για τα φορολογικά και τα χρέη του.

Αν και ο αντίκτυπος των ντιμπέιτ αποδεικνύεται συχνά περιορισμένος, οι εκπομπές αυτές είναι ενίοτε κομβικές για τις προεκλογικές εκστρατείες — αυτή ακριβώς ήταν η περίπτωση στην πρώτη τέτοια τηλεμαχία, που οργανώθηκε πριν από 60 χρόνια στο Σικάγο, ανάμεσα στον Τζον Φ. Κένεντι και στον Ρίτσαρντ Νίξον.

Η ομάδα του Τραμπ ελπίζει πως ο Μπάιντεν θα διαπράξει κάποια γκάφα, κάτι που του συμβαίνει, ώστε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος να μπορέσει να αρχίσει να ανακτά έδαφος, να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσά τους στις δημοσκοπήσεις.

Προβλέπονται άλλα δύο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία, την 15η και την 22η Οκτωβρίου, στο Μαϊάμι (Φλόριντα) και στο Νάσβιλ (Τενεσί).

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος, ο Μάικ Πενς, θα αναμετρηθεί σε χωριστή τηλεμαχία με τη συνυποψήφια του Μπάιντεν, τη γερουσιάστρια και πρώην εισαγγελέα Κάμαλα Χάρις, την 7η Οκτωβρίου, στο Σολτ Λέικ Σίτι (Γιούτα).

—————

Νωρίτερα, πριν το debate, στο Samson Pavilion στο Κλίβελαντ.

ΗΠΑ: Πώς ο Τραμπ έδωσε σημαντικό πλεονέκτημα στον Μπάιντεν στα επικείμενα ντιμπέιτ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την Κυριακή την πρόθεσή του να ζητήσει τη διεξαγωγή τεστ ουσιών στον ανθυποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν πριν λάβει χώρα το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο ανδρών, αύριο Τρίτη. Πρόκειται για μια κίνηση της ευρύτερης στρατηγικής του Τραμπ να υπονομεύσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων από τον Μπάιντεν, κάτι όμως που θα μπορούσε να γυρίσει “μπούμερανγκ” και να αποδειχθεί τελικά επιζήμιο για τον νυν ένοικο του Λευκού Οίκου.

του Andrew Solender

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ έγραψε ότι θα “απαιτήσει έντονα” να περάσουν από τεστ ουσιών οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ εν όψει του ντιμπέιτ, χαρακτηρίζοντας τις προηγούμενες δημόσιες εμφανίσεις του Μπάιντεν “ασυνήθιστες, για το θέσω απλά” και υποστηρίζοντας αβάσιμα ότι “μόνο τα φάρμακα θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτήν τη διαφοροποιημένη συμπεριφορά”.

Όπως και με πολλούς άλλους κανόνες και παραδόσεις, ο Τραμπ έχει υιοθετήσει την τακτική να ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών που πρέπει να έχει ο κόσμος από την παρουσία του αντιπάλου του στο ντιμπέιτ, για να υποδαυλίσει στη συνέχεια την εικόνα του, συχνά δυσφημόντας σφόδρα τη διανοητική ικανότητα και τη ρητορική δεινότητα του Μπάιντεν, με τους Ρεπουμπλικανούς μάλιστα να κατηγορούν συχνά τον υποψήφιο πρόεδρο των Δημοκρατικών ότι προσπαθεί να αποφύγει τα ντιμπέιτ παρά τη σταθερή δέσμευση του τελευταίου ότι θα διεξαχθούν.

Μόλις στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ χαρακτήρισε τις δημόσιες εμφανίσεις του Μπάιντεν “τις χειρότερες εμφανίσεις που έχω δει ποτέ”, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι ο ανθυποψήφιός του “δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για τίποτε” και ότι οι συντονιστές τον ρωτούσαν “Έχετε συναίσθηση, κύριε; Παρακαλώ ξυπνήστε”.

Οι επιθέσεις είχαν απροσδόκητο αποτέλεσμα. Το 39% των Αμερικανών προβλέπουν ότι στα ντιμπέιτς θα “νικήσει” ο Τραμπ έναντι 34% που εκτιμούν ότι νικητής θα είναι ο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Economist/YouGov, ενώ το 51% των ψηφοφόρων σε δημοσκόπηση της Redfield & Wilton εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα έχει άριστη εμφάνισαν στα ντιμπέιτς, έναντι μόλις 35% που πιστεύουν το ίδιο για τον Μπάιντεν.

Ο Τραμπ, μάλιστα, φαίνεται να έχει αντιληφθεί τον αντίκτυπο της ανορθόδοξης τακτικής του τις τελευταίες εβδομάδες, και άρχισε να χαρακτηριζει τον Μπάιντεν ως έμπειρο αντίπαλο στα ντιμπέιτς ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε ακόμη και να προβλέψει ότι θα μπορούσε να τον κερδίσει καθώς “το κάνει εδώ και 47 χρόνια, ενώ εγώ μόλις 3,5 χρόνια”.

Ωστόσο, τα τελευταία σχόλια του Τραμπ για τα τεστ ουσιών έρχονται σε αντίθεση με αυτήν τη στρατηγική. Η δε Επιτροπή για τα Προεδρικά Ντιμπέιτ είναι εξαιρετικά απίθανό να υιοθετήσει μια τέτοια πρόταση. Ο Τραμπ εξάλλου είχε ζητήσει τεστ ουσιών και το 2016, κάτι που θα έγινε τελικά.

Το Forbes επικοινώνησε με την Επιτροπή των Προεδρικών Ντιμπέιτ, ωστόσο το “στρατόπεδο” του Μπάιντεν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τα προεκλογικά επιτελεία, πάντως, παραδοσιακά προσπαθούν να αυξήσουν τις προσδοκίες που πρέπει να έχουν οι ψηφοφόροι από τους αντιπάλους τους. Πριν το ντιμπέιτ του 2012 των τότε υποψηφίων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, του 70χρονου τότε Μπάιντεν και του 42χρονου Πολ Ράιαν, για παράδειγμα, στέλεχος του προεκλογικού επιτελείου του Ρόμνεϊ προσπάθησε να πλήξει την εικόνα του Μπάιντεν, λέγοντας στο Real Clear Politics ότι “(ο Μπάιντεν) είναι πολύ γοητευτικό, και πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε αυτή τη γοητεία ως το προσόν ενός “διασκεδαστικού θείου”. Ωστόσο, ο αντίκτυπος των ντιμπέιτ στις κάλπες έχει μειωθεί έκτοτε.

“Εν τω μεταξύ, προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα ότι ο Μπάιντεν μπορεί να μην είναι κατάλληλος για την προεδρία, το προεκλογικό επιτελεί (σ.μ. του Τραμπ) ενδεχομένως να έχει περιορίσει επίσης και τις προσδοκίες του κοινού για την παρουσία του στο ντιμπέιτ”, προειδοποίησε μιλώντας στους New York Times, ο Μπρετ Ο’Ντόνελ, υπεύθυνος προεκλογικής στρατηγικής των Ρεπουμπλικανών. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η άποψη του Καρλ Ρόβε, πρώην επικεφαλής στρατηγικής του προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, επισημαίνοντας στους Times ότι θα μπορούσε “ίσως” να ωφελήσει τον Μπάιντεν.

Οι Αμερικανοί, πάντως, δεν φαίνεται να λαμβάνουν ιδιαίτερα υπόψη τους τα ντιμπέιτς. Σε δημοσκόπηση των NBC News/Wall Street, το 71% των Αμερικανών δήλωσε ότι τα ντιμπέιτς δεν θα επηρεάζουν σημαντικά την ψήφο τους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ το 44% απάντησε ότι δεν θα επηρεάσουν καθόλου την απόφασή τους, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2000. Παρ’ όλα αυτά, για ένα ποσοστό 29% των Αμερικανών τα ντιμπέιτς θα παίξουν αρκετά ή εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο τι θα ψηφίσουν, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι πολύ μικρότερη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν θα λάβει χώρα την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στο Κλίβελαντ του Οχάιο, με συντονιστή των παρουσιαστή του Fox News, Κρις Ουάλας, το δεύτερο θα διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου στο Μαϊάμι της Φλόριντα, με συντονιστή τον πολιτικό συντάκτη του C-SPAN, Στιβ Σκάλι, ενώ το τρίτο ντιμπέιτ θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου στο Νάσβιλ του Τενεσί, με συντονίστρια την ανταποκρίτρια του NBC News στον Λευκό Οίκο, Κρίστεν Γουέλκερ. Το ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ θα διεξαχθεί στις 7 Οκτωβρίου στο Σολτ Λέικ της Γιούτα, με συντονίστρια την επικεφαλής του γραφείου της USA Today στην Ουάσιγκτον, Σούζαν Πέιτζ.

————————

Ο Μπάιντεν ειρωνεύεται τον Τραμπ: Φωτογραφία μ’ ένα ζευγάρι ακουστικά κι ένα κύπελλο με παγωτό

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπαιντεν στη διάρκεια του μεταξύ τους debate, στο Samson Pavilion στο Κλίβελαντ.

  • Τραμπ: Είσαι μαριονέτα της αριστεράς… Μπάιντεν: Είσαι ψεύτης, βούλωσε το επιτέλους…
  • “Βόμβα” από Τραμπ: Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να μην είναι γνωστό παρά «μήνες» μετά

Κακοφωνία, εντάσεις, πολύ βαριά λόγια στο “ντιμπέιτ” του προέδρου Τραμπ με τον Τζο Μπάιντεν

Αντιδρώντας με γερή δόση ειρωνείας στις κατηγορίες του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως θα βάλει ακουστικό προκειμένου να δέχεται οδηγίες από την ομάδα του για το τι θα πει στο ντιμπέιτ τους ή ότι θα πάρει φάρμακα για να έχει βελτιωμένη απόδοση, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν, μεταφόρτωσε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@JoeBiden) φωτογραφία που εικονίζει ένα ζευγάρι ακουστικά για iPhone κι ένα κύπελλο με παγωτό.

«Είναι η βραδιά του ντιμπέιτ, οπότε ετοίμασα το ακουστικό μου και το σκεύασμα βελτίωσης των επιδόσεών μου», σάρκασε ο 77χρονος Μπάιντεν, λάτρης του παγωτού. Αν το tweet του έχει σχέση με την πραγματικότητα, ο πρώην αντιπρόεδρος ετοιμαζόταν να γευτεί παγωτό με γεύση φυστικοβούτυρου και νιφάδες σοκολάτας.

https://twitter.com/JoeBiden/status/1311084592338735104?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1311084592338735104%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fhellasjournal.com%2F2020%2F09%2Fo-bainten-ironevete-ton-tramp-fotografia-m-ena-zevgari-akoustika-ki-ena-kipello-me-pagoto%2F

Ο Τραμπ δεν σταματά να επιτίθεται στον Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς τον ξεμωραμένο κι ακατάλληλο για να αναλάβει την προεδρία, κάτι που οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν γενικά με αδιαφορία ή αντιτείνοντας πως πρόκειται απλά για μια προσπάθεια του θυελλώδη μεγιστάνα να συκοφαντήσει τον αντίπαλό του με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Οργανώσεις που υποστηρίζουν τον Μπάιντεν, χωρίς να συνδέονται επίσημα με την εκστρατεία του, έχουν από τη δική τους πλευρά κατηγορήσει τον 74χρονο Τραμπ ότι εκείνος δεν διαθέτει τα απαιτούμενα διανοητικά προσόντα για να κυβερνά τη χώρα και ότι αποφεύγει να ξεκαθαρίσει ποια είναι η κατάσταση της υγείας του.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα υπολογίζουν ότι 100 εκατομμύρια τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν το ντιμπέιτ ανάμεσα στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ και τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Το CBS και άλλα δίκτυα μετέδωσαν την εκτίμηση στα βραδινά δελτία ειδήσεών τους, λίγες ώρες πριν από την πρώτη τηλεμαχία των δύο υποψηφίων.

Το 2016, περίπου 84 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίστηκε πως παρακολούθησαν την πρώτη αναμέτρηση του Τραμπ με την τότε υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με τη Nielsen.

Το 2012, το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία (του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνι) είχαν παρακολουθήσει 67 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Πηγή: capital.gr / liberal.gr / hellasjournal.com / iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged