Η επέλαση της ΟΜΙΚΡΟΝ έφερε αλλαγές: Τι ισχύει για πιστοποιητικά, άδειες, PCR και rapid test (ΚΥΑ)

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

Η μετάλλαξη Όμικρον έφερε έκρηξη κρουσμάτων και αυτό με τη σειρά του οδήγησε τόσο σε νέο, χαμηλότερο πλαφόν στην τιμή των PCR Test, όσο και σε αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του πιστοποιητικού νόσησης, όπως ορίζει η νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε (για να δείτε την νέα ΚΥΑ κάντε κλικ εδώ

Στα 47 ευρώ το πλαφόν του PCR

Συγκεκριμένα, χθες η Γενική Γραμματεία με ανακοίνωσή της ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τις ιδιωτικές κλινικές ότι από την Πέμπτη 6/1/2022 τροποποιούνται τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης (πλαφόν) για το διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ως εξής:

Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ.

Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα (12) ευρώ.

Βάσει, λοιπόν, των παραπάνω, το «ταβάνι» της χρέωσης για ένα μοριακό τεστ (PCR) ορίζεται στα 47 ευρώ.

Τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Η ΚΥΑ για την ανώτατη τιμή στα PCR

Στο μεταξύ στην έκδοση, αργά χθες το βράδυ προχώρησε η κυβέρνηση, επικαιροποιώντας τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Η μία από τις δύο ΚΥΑ καθορίζει τα ανώτατα όρια τιμών παροχής αγαθών και υπηρεσιών που συνέχονται με την ανίχνευση του κορωνοϊού, αφορά δηλαδή στα ανώτατα όρια για την τιμή των PCR test. Στην απόφαση επισημαίνεται συγκεκριμένα ότι:

Για το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR:

α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ και

β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα (12) ευρώ.

2) Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές, στα φαρμακεία, στα ιδιωτικά ιατρεία και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των δέκα (10) ευρώ.

3) Τα ανώτατα όρια τιμών χρέωσης που προβλέπονται στις περ. 1β) και 2) δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων, ιδιωτικών κλινικών, φαρμακείων και ιδιωτικών ιατρείων οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

4) Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.

5) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στις περ. 1 και 2, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €) για κάθε παράβαση.

Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά νόσησης

Οσον αφορά στα πιστοποιητικά νόσησης, αυστηροποιείται επίσης το πλαίσιο χορήγησής τους.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι για να επιβεβαιώνουν τη θετικότητα θα χρειάζονται υποχρεωτικά PCR.

Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται πως «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται: α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο, β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων. Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες. Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Αδεια από τη δουλειά μόνο με θετικό rapid test

Αναφορικά με την αναρρωτική άδεια από την εργασία, αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζόμενους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να το αποδέχονται.

«Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση», είπε ο υπουργός, «και προβαίνουμε σε παρεμβάσεις όπου χρειάζεται».

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged