Η Αθήνα πάει τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο και στο Αμερικάνικο Κογκρέσο – Άμεση αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Η μονομερής απόφαση της Τουρκίας να ανατρέψει το «μορατόριουμ» που είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση των δύο ηγετών πριν από ενάμιση μήνα στην Κωνσταντινούπολη αλλάζει το περιεχόμενο της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Έντονος προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα από την επικίνδυνη προκλητική στρατηγική που ακολουθεί η Άγκυρα σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία. Η άμεση αντίδραση της χώρας σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο δείχνει πως η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στην Αγκυρα να συνεχίσει την τακτική των εντάσεων, αμφισβητώντας διαρκώς την ελληνική κυριαρχία.

Αναβαθμίζεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σημαντικό ρόλο στην έξαρση της προκλητικότητας της Άγκυρας φαίνεται πως παίζει είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου, η οποία έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην γειτονική χώρα.

Σημειώνεται πως, παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κλείσει ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν.

Η μονομερής απόφαση της Τουρκίας να ανατρέψει το «μορατόριουμ» που είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση των δύο ηγετών πριν από ενάμιση μήνα στην Κωνσταντινούπολη αλλάζει το περιεχόμενο της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε δύο περίπου εβδομάδες.

Στις επικείμενες υψηλού επιπέδου επαφές του, προεξάρχοντος του ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, σε αντίθεση με την Τουρκία, και να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Μηδενική ανοχή

Είναι ξεκάθαρο το ελληνικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ανάγκη τήρησης μηδενικής ανοχής απέναντι στο κρεσέντο προκλητικότητας. Δεν διέλαθε μάλιστα της ελληνικής προσοχής η στοχευμένη αναφορά της πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κοινότητα ασφάλειας σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία και επιθυμούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική της ΕΕ σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας».

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γένς Στόλτενμπεργκ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους την Πέμπτη.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. «Κατέστησα σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι απλά απαράδεκτη» είπε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης.

Εξήγησε δε, πως υπονομεύει την πρόοδο που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες. «Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με καμία από τις κυρώσεις, κάτι που δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή οικογένεια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Πετά στα σκουπίδια το θετικό momentum η Τουρκία

Μια ακόμη αποφασιστική απάντηση της Αθήνας ήταν αυτή που αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Η χώρα μας αποφάσισε να παγώσει τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μετά το άνευ προηγουμένου μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε την Τετάρτη πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα» και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ -τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- μετατίθενται για το μέλλον.

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, πρόκληση η οποία δεν μένει αναπάντηση.  Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι κινήσεις αυτές (σ.σ. οι παραβιάσεις) δεν συνάδουν με το πνεύμα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπό αυτές τις συνθήκες, επεσήμανε, δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις με την Τουρκία.

Ενεργοποίηση της αντιεροπορικής άμυνας

Αμεση ήταν και η αντίδραση της Αθήνας σε επιχειρησιακό επίπεδο. Με διαταγή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου μπαίνουν σε καθεστώς «κόκκινου συναγερμού» μετά και το μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά F-16.

Από το βράδυ της Τετάρτης, βγήκαν από τα στρατόπεδα τα αντιαεροπορικά συστήματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας στα νησιά και αναπτύχθηκαν σε προχωρημένες θέσεις, ώστε με τα ραντάρ τους να παρακολουθούν και να εγκλωβίζουν, αν χρειαστεί, όλα τα «άγνωστα αεροσκάφη», στην πράξη τα τουρκικά δηλαδή, που πετούν στο χώρο ευθύνης τους.

Μέχρι τώρα τα ελληνικά μαχητικά ή και τα πολεμικά πλοία μας, εγκλώβιζαν τα τουρκικά αεροσκάφη. Πλέον, η διαταγή είναι τα τελευταία να εγκλωβίζονται και από την ξηρά.

Αυτό σημαίνει ότι οι τούρκοι πιλότοι- που θα καταλαβαίνουν από τα συστήματα που διαθέτει το αεροσκάφος τους ότι είναι «λοκαρισμένοι» από παντού- θα γνωρίζουν ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν καταρριφθούν.

Λίγο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ η Τουρκία επαναφέρει σκηνικό έντασης στο Αιγαίο

Το «καλό κλίμα» με θέα το Βόσπορο στην τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν κινδυνεύει να χαθεί στα ταραγμένα νερά του Αιγαίου για ακόμα μια φορά. Σε μια νέα περίοδο έντασης φαίνεται ότι μπαίνουμε με την Τουρκία καθώς το μπαράζ προκλήσεων πήρε απροκάλυπτες διαστάσεις τα τελευταία 24ωρα και οδήγησε σε ανάλογες απαντητικές κινήσεις στην Άγκυρα από την Αθήνα.

Έτσι μετά τις ασκήσεις κατάληψης νησίδων στο Αιγαίο, τις δεκάδες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και παραβιάσεις του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με το πάγωμα των ΜΟΕ, την ακύρωση της πρόσκλησης στην τουρκική αεροπορία για συμμετοχή στην άσκηση «Tiger Meet» αλλά και την ενεργοποίηση της αεράμυνας στα νησιά μετατρέποντάς τη στην συνέχεια σε άσκηση.

Έχει τις βλέψεις της στην περιοχή

Βεβαίως οι διαφορές όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμεναν, η προκλητική ρητορική στην πραγματικότητα ουδέποτε έλλειψε, ενώ ενίοτε και επί του πεδίου η Τουρκία ουδέποτε «διορθώθηκε» απολύτως. Παρόλα αυτά όμως ήταν σαφές πως οι τόνοι εκ μέρους της Άγκυρας σε σχέση με τις μεταξύ μας σχέσεις είχαν πέσει εμφανώς σε σχέση με αυτά που έχουν συμβεί την τελευταία τουλάχιστον διετία.

Μάλιστα μέχρι πριν από λίγο πολλοί θα στοιχημάτιζαν ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Τουρκία και ο Ερντογάν θα ήταν σαφώς πιο προσεκτικοί καθώς εκτός όλων των άλλων για να μπορεί η γειτονική χώρα να παίξει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου στον επί της ουσίας πόλεμο Δύσης – Ρωσίας (Ανατολής) θα κρατούσε τα προσχήματα σε ότι αφορά τη συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η εντύπωση που είχε δοθεί άλλωστε μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη και το τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επανέλθει αναπόφευκτα. Τουναντίον πολλοί υποστήριζαν ότι κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των διεθνών γεωπολιτικών ανακατατάξεων δημιουργούνται προϋποθέσεις για να τεθεί επί τάπητος ακόμα και μια συμφωνία για προσφυγή Ελλάδας και Τουρκίας στη Χάγη. Τα τελευταία 24ωρα πάντως δείχνουν ότι αυτή η ανάγνωση των εξελίξεων δεν είναι και τόσο στέρεα. Η Τουρκία έχει τις δικές της βλέψεις στην περιοχή και δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί από αυτές.

Μέχρι που θα τραβήξει το σχοινί;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση αυτή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συμπίπτει χρονικά με ορισμένες αψιμαχίες που καταγράφονται αυτό το διάστημα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, όπως πχ με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Αν και την ίδια στιγμή στην Τουρκία γίνονται πχ ανταλλαγές αιχμαλώτων ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ.

Μάλιστα αυτές οι ρητορικές εντάσεις ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον καταγράφονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο όπως πχ στις σκληρές δηλώσεις Ερντογάν κατά Μπάιντεν, αλλά και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ιμπραήμ Καλίν.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι μέχρι που είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί η Τουρκία και σε ποιο βαθμό η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να μην κάνει πίσω στις συνεχείς προκλήσεις που δέχεται από την άλλη πλευρά μέσα σε αυτό το πολωμένο και διχασμένο παγκόσμιο σκηνικό ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι η Τουρκία απαντώντας στις ελληνικές αντιδράσεις για το κρεσέντο της τουρκικής παραβατικότητας τα τελευταία 24ωρα, εμμένει και υπεραμύνεται των προκλήσεων στις οποίες προέβη κατηγορώντας την Ελλάδα ότι προηγήθηκε πραγματοποιώντας «προβοκατόρικες» πτήσεις στο Αιγαίο.

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Προς ώρας η Ελλάδα έχοντας τονίσει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει τόσο επί του πεδίου όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, κινήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής καταγγελίας της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ με την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενς Στόλτενμπεργκ και είναι επίσης σαφές ότι τα ελληνοτουρκικά θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά θέματα του μενού των συζητήσεων που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου.

Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη, με αφορμή και την πρόσκληση Πελόζι στον κ. Μητσοτάκη να γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την επομένη μέρα του τετ α τετ με Μπάιντεν, στις 17 Μαΐου, σημείωναν με το βλέμμα στην Άγκυρα ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ και η ομιλία του κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη διεθνή συγκυρία «στέλνει πολλαπλά μηνύματα», δείχνει τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή καθώς και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Όλα αυτά μένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη. Πάντως οι ενδείξεις μάλλον συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ενόψει και της συνόδου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών το Μάιο του σχήματος «3+1» (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ) με βασικό αντικείμενο τα ενεργειακά, το πιθανότερο σενάριο είναι το «καλό κλίμα» με θέα το Βόσπορο στην τελευταία συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν να χαθεί στα ταραγμένα νερά του Αιγαίου για ακόμα μια φορά.

Πρόσκληση Πελόζι σε Μητσοτάκη να μιλήσει στο Αμερικανικό Κογκρέσο

Πρόσκληση Πελόζι σε Μητσοτάκη να μιλήσει στο Αμερικανικό Κογκρέσο

Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ προσκαλεί τον πρωθυπουργό να μιλήσει στο Αμερικανικό Κογκρέσο στις 17 Μαΐου. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι απέστειλε επιστολή εκ μέρους της διακομματικής ηγεσίας του Κογκρέσου στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία τον προσκαλεί να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 στις 11:00 π.μ.

Ζωτικής σημασίας η διατλαντική συμμαχία

Στην επιστολή, ο πρόεδρος της Βουλής έγραψε: «Καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια κρίσιμη στιγμή στη μάχη μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο. Το Κογκρέσο και η Χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε την εταιρική μας σχέση, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να οικοδομούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον πρωθυπουργό:

Ακλόνητος δεσμός

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ:

»Εκ μέρους της διακομματικής ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχω την τιμή να σας προσκαλέσω να μιλήσετε σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, που θα συνέλθουν στην Αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 στις 11:00 π.μ. Είναι μεγάλο προνόμιο να σας φιλοξενήσουμε σε αυτόν τον καθυστερημένο εορτασμό της ελληνικής διετίας, τον οποίο δυστυχώς έπρεπε να καθυστερήσουμε πέρυσι λόγω της πανδημίας.

»Ο ακλόνητος δεσμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι σταθερά ριζωμένος στην κοινή μας ιστορία και τις κοινές μας αξίες.  Κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας, οι ιδρυτές μας βασίστηκαν στα αρχαιοελληνικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας.  Δεκαετίες αργότερα, η Ελληνική Δημοκρατία γεννήθηκε από την ίδια λαχτάρα για ανεξαρτησία και αυτοδιοίκηση που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση.  Σήμερα, περισσότερο από δύο αιώνες αργότερα, τα έθνη μας είναι βασικοί σύμμαχοι στην παγκόσμια σκηνή: προωθώντας την αμοιβαία ασφάλεια και τα οικονομικά μας συμφέροντα, καθώς και προωθώντας τις κοινές δημοκρατικές αξίες μας στον κόσμο.

»Καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια κρίσιμη στιγμή στον αγώνα μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο.  Το Κογκρέσο και η Χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε την εταιρική μας σχέση, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να οικοδομούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

»Με τους καλύτερους χαιρετισμούς, Nάνσυ Πελόζι, Πρόεδρος της Βουλής».

Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός

Ουσιαστικά η πρόσκληση αυτή στον Έλληνα πρωθυπουργό γίνεται στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να έχει δια ζώσης συνάντηση με το Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η πρόσκληση που απηύθυνε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στον πρωθυπουργό να μιλήσει στο Κογκρέσο την Τρίτη 17 Μαίου, μια μέρα μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δείχνει τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και την αναγνώριση του υψηλού κύρους του Κυριάκου Μητσοτάκη διεθνώς.

Όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη «είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο ενω πρόσκληση για τέτοιου είδους ομιλία απευθύνεται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις σε ξένους ηγέτες. Επίσης το γεγονός ότι η επίσκεψη αλλά και η ομιλία πραγματοποιείται σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία διεθνώς, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την σημασία τους και στέλνει πολλαπλά μηνύματα».

Η Τουρκία βάζει ξανά «φωτιά» στο Αιγαίο – Τα επικίνδυνα «παιχνίδια» της Αγκυρας και ο στόχος του Ερντογάν

Η Τουρκία βάζει ξανά «φωτιά» στο Αιγαίο – Τα επικίνδυνα «παιχνίδια» της Αγκυρας και ο στόχος του Ερντογάν Είναι ενδεικτικό πως μόνο στις 27.4.2022  τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 168 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, με τις 41 εξ αυτών να είναι υπερπτήσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά όπως Ρόδος, Κως, Σάμος, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Νίσυρος, Σύμη και Κάρπαθος

Η Κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο που επιχειρεί εκ νέου η Άγκυρα, με μπαράζ παραβιάσεων να σημειώνεται μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στο FIR Αθηνών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Η Τουρκία φαίνεται πως για άλλη μια φορά αφήνει πίσω της τα περί επαναπροσέγγισης με τη Δύση και να επιστρέψει στις προκλήσεις, κάτι που αποδεικνύει και η επιθετική ρητορική που χρησιμοποίησε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θα είναι λάθος πως τους τελευταίους αιώνες ο πολιτισμός της Δύσης έχει βάλει τη σφραγίδα του. Εδώ υπάρχουν πολλές διαστάσεις όπως η σκλαβιά, η αποικιοκρατία, η εκμετάλλευση και οι σφαγές. Όμως ο δυτικός πολιτισμός έχει κάνει εισβολή σε όλο στον κόσμο  με το περιεχόμενο  της ήπιας ισχύος, όπως με την τέχνη, με τον πολιτισμό, με τις ταινίες , με τις σειρές, με τη μουσική, με την ζωγραφική και τον αθλητισμό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενταση σε χαμηλό επίπεδο

Όπως φαίνεται, η γειτονική χώρα επιθυμεί να διατηρήσει την ένταση σε χαμηλό επίπεδο και να συντηρεί το εθνικιστικό αίσθημα στο εσωτερικό της Τουρκίας, τόσο όσο χρειάζεται ενόψει της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και των εκλογών το 2023.

Η τουρκική διπλωματία θεωρεί άλλωστε πως οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο δεν είναι ικανές να σταματήσουν τον διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα και επιχειρεί να στείλει εν μέσω ουκρανικής κρίσης και γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή τα δικά της μηνύματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η κλιμάκωση της ένταση τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο είναι πρωτοφανής με το μορατόριουμ… ηρεμίας που συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πηγαίνει στον κάλαθο… των αχρήστων με ευθύνη του τελευταίου.

Τα επικίνδυνα «παιχνίδια»

Είναι ενδεικτικό πως μόνο χθες τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 168 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, με τις 41 εξ αυτών να είναι υπερπτήσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά όπως Ρόδος, Κως, Σάμος, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Νίσυρος, Σύμη και Κάρπαθος!

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε χθες είναι πως ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε στις 19:37 υπέρπτηση στη νήσο Ρω στα 25.000 πόδια, στις 19:38 πέταξε πάνω από τη Μεγίστη στα 25.000 πόδια και στις 19:40 ξανά πάνω από τη Ρω στα 24.000 πόδια. Το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση στις 19:58 στην Καλόλιμνο και τα Ίμια, στις 20:05 ξανά πάνω από την Καλόλιμνο, στις 20:08 πάνω από τους Λειψούς και στις 20:09 πάνω από τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια. Στη συνέχεια έκανε νέα υπερπτήση στις 20:18 στο Αγαθονήσι στα 20.000 πόδια, στις 20:19 στους Αρκιούς, στις 20:20 στα 24.000 πόδια στους Λειψούς. Ακολούθησαν υπερπτήσεις σε Tέλενδο και Κάλυμνο στις 20:28 και στις 20:29 ξανά πάνω από τα Ίμια στα 23.000 πόδια!

Στη συνέχεια, πέμπτος σχηματισμός τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 άνωθεν της Στρογγύλης, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21:04 πάνω από τη Χάλκη στα 25.000 πόδια. Eπιπρόσθετα το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 21:07 πάνω από το Πρασονήσι και από τις 21:14 έως τις 21:15 πάνω από την Κάρπαθο στα 25.000 πόδια!

Διάβημα κατά της Αγκυρας μετά τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών

Η επιλογή της Άγκυρας να προβαίνει σε καθημερινές μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά δημιουργεί προβληματισμό στην ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Ο πρέσβης Δεμίρης τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

Ακυρώθηκε η πρόσκληση για την άσκηση «Tiger Meet»

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τις τουρκικές προκλήσεις. Στην έκτακτη αυτή σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί όλων των κλάδων και δόθηκαν οδηγίες για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι σε αυτή τη δίχως προηγούμενο προκλητικότητα.

Τέλος, αποφασίστηκε να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε στείλει η Αθήνα στην Άγκυρα για να συμμετέχει στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Tiger Meet» που θα γίνει σε λίγες ημέρες στον Άραξο. Έτσι, η ελληνική πρόσκληση προς την Τουρκία πλέον δεν υφίσταται. Πρόκειται για ένα μέτρο της Ελλάδας ώστε να αντιδράσει στα «μπαράζ» παραβιάσεων και υπερπτήσεων και που ουσιαστικά αποτελεί «κίτρινη κάρτα».

Πηγή: in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged