ΗΠΑ σε Τουρκία: Απαγόρευση πωλήσεων στρατιωτικού εξοπλισμού, οικονομικές κυρώσεις και διπλωματική απομόνωση

Εξοπλισμοί
Μοιραστείτε το:

Η τουρκική μπλόφα με τους S-400 απέτυχε. “Μυστική” συνάντηση του Τραμπ με τους Κούρδους

Η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε τις τελικές της αποφάσεις σε ότι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Τουρκίας, υπό το φως και των εξελίξεων στη Συρία και τη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την εκτελεστική πρόεδρο της Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, Ιλχάμ Αχμέτ, στο ξενοδοχείο του, στην λεωφόρο Πενσιλβάνια της Ουάσιγκτον.

Ακόμα η Ουάσιγκτον προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση ότι η συνέχιση της αγοράς χρυσού από τη Βενεζουέλα μπορεί να ενεργοποιήσει την επιβολή κυρώσεων, διότι υπάρχει σχετική απόφαση της Αμερικής που χαρακτηρίζει παράνομη την αγοραπωλησία αυτή.

Ο κ. Τραμπ, είπε στην κ. Αχμέτ, που από την περασμένη εβδομάδα έχει συνεχείς συναντήσεις με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου ότι «αγαπά τους Κούρδους», και δεν θα επιτρέψει στους Τούρκους να τους σφάξουν.

Η συνάντηση αυτή προκάλεσε τις οργισμένες διαμαρτυρίες της τουρκικής κυβέρνησης και είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, που βρέθηκε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον δεν είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Τσαβούσογλου έφτασε στην αμερικανική πρωτεύουσα γεμάτος παράπονα και έφυγε με περισσότερα, έγινε γνωστό στο «ΕτΚ» από διπλωματική πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι δεν εμπιστεύονται τους Αμερικανούς, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το ανάποδο.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έστειλε ομάδα στελεχών του στην Τουρκία, η οποία φέρεται να επισκέφθηκε τις περιοχές όπου θα εγκατασταθούν το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 αλλά και οι Πάτριοτ στην περίπτωση που οι Τούρκοι δέχονταν την αμερικανική προσφορά. Εξέτασαν επίσης τα αεροδρόμια, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν τα μαχητικά F-35, στην περίπτωση που οι Αμερικανοί επιτρέψουν την παράδοσή τους, που αυτή τη στιγμή θεωρείται αδύνατη. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν την ίδια στιγμή στην Τουρκία οι S-400, οι Πάτριοτ και τα μαχητικά F-35.

Η απόφαση αυτή αποτελεί «βόμβα» στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, καθώς οι Τούρκοι πίστευαν πως στο τέλος οι ΗΠΑ θα δέχονταν το «πάντρεμα» των ρωσικών και των αμερικανικών πολεμικών συστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ενημερωμένη πηγή, οι Αμερικανοί κατέθεσαν μία προχωρημένη πρόταση στους Τούρκους για αγορά αμερικανικού οπλισμού μόνο, και ακύρωση της παραγγελίας των S-400. Το κερασάκι στην αμερικανική τούρτα αφορούσε την ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Τουρκίας και την βοήθεια στην προσέλκυση επενδύσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι δεν δέχθηκαν να ακυρώσουν την αγορά του ρωσικού συστήματος, μία εξέλιξη που τους υποψιάζει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να έχει λάβει και αυτός τις τελικές του αποφάσεις.

Το βασικό ζήτημα, αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας και άλλοι αξιωματούχου είναι πεπεισμένοι ότι οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να …διαλύσουν την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, οι Τούρκοι εκμεταλλεύθηκαν και ένα λάθος σε ένα χάρτη που δημοσίευσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, στον οποίο φαίνονταν αλλαγμένα τα τουρκικά σύνορα.

Μετά από την απόρριψη της αμερικανικής προσφοράς, η Ουάσιγκτον φέρεται να είπε τον τελευταίο της λόγο στην Άγκυρα: Η αγορά των S-400 θα αναγκάσει τους Αμερικανούς να αποσύρουν αμέσως την πώληση των Πάτριοτ στην Τουρκία.

Θα ακυρωθεί η συμμετοχή των Τούρκων στην παραγωγή των F-35 Θα ακυρωθεί και η πώληση 100 μαχητικών αεροπλάνων στην Τουρκία, και θα ανακοινωθεί η επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) που αφορά τους εχθρούς της Αμερικής, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και άλλες παρόμοιες χώρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αμερικανοί δεν μπλοφάρουν πια. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Τούρκους, οι οποίοι προκάλεσαν σοκ στους συνομιλητές τους, όταν τους ανακοίνωσαν ως τελική απόφαση την εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία, τον Ιούλιο.

Εικάζουν ότι οι συμφωνίες του κ. Ερντογάν με τον κ. Πούτιν καλύπτει όλο το φάσμα των σχέσεων (διπλωματικές, οικονομικές, εμπορικές, στρατιωτικές κ.α.) Μέχρι τότε θα κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι, αλλά είναι ελάχιστοι οι αξιωματούχοι που πιστεύουν ότι οι δύο πλευρές θα υποχωρήσουν, αν και στο παρελθόν ο κ. Ερντογάν, αλλά και ο κ. Τραμπ άλλαξαν τις αποφάσεις τους ή έλαβαν αποφάσεις από την μία στιγμή στην άλλη.

Μιχάλης Ιγνατίου

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged