ΗΠΑ: Η πανδημία, η Fed, τα «πακέτα» του Τραμπ και το Χρηματιστήριο…

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Οι ΗΠΑ, τα “ερωτήματα”, η αποτίμηση και το Χρηματιστήριο

Στις ΗΠΑ, η Fed και ο Λευκός Οίκος, ρίχνουν στην αγορά το “ένα μπαζούκα μετά το άλλο”. Θα επαρκέσουν για να ανακόψουν την οπισθοχώρηση προς την ύφεση;

Αν ενεργοποιηθούν όλα όσα έχουν ακουστεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τότε στην αγορά, στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα “πέσουν” πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια, όχι 3 ή 4 μόνο.

Αυτή την προσδοκία, δηλαδή τον πακτωλό από κεφάλαια που θα ρίξουν στην αγορά η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με σκοπό την τόνωση και διάσωση της αμερικανικής οικονομίας από “βαθειά ύφεση”, έσπευσε να “γιορτάσει” και η Wall Street. Αυτό όμως στο επίπεδο των προσδοκιών. Επί της ουσίας;

Μαζί με τις προτροπές του προέδρου Τραμπ να επαναλειτουργήσει σταδιακά η επιχειρηματική κοινότητα μετά το Πάσχα των Καθολικών, ή τις εκτιμήσεις οίκων όπως της JP Morgan ότι θα “πέσουν” προσεχώς σε μετοχές ακόμα και 800-850 δισ. δολάρια από funds, είχαμε μια “δυνατή” αντίδραση στις ΗΠΑ. Αραγε, είναι ουσιαστική; Δηλαδή οι αγορές, οι επενδυτές, πόνταραν σε θετικό σενάριο; Ή μήπως ήταν μια τεχνικού τύπου αντίδραση μετά την πτώση σχεδόν 35%;

Αυτό θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ιδίως μέχρι τον ορίζοντα που έθεσε ο Τραμπ (ήτοι τις 12 Απριλίου). Οι αναλυτές πάντως, δεν αποκλείουν τη μεταβλητότητα, τις διακυμάνσεις και το ενδεχόμενο νέων εξαερώσεων.

Γιατί ακόμα και τώρα, πλανάται το ερώτημα: είναι ικανά τα χρήματα αυτά να αποτελέσουν αντίβαρο στις οικονομικές απώλειες που προκαλεί η εξάπλωση της πανδημίας; Επιπρόσθετα, θα μπορέσει ο πρόεδρος Τραμπ, όπως επιθυμεί σε μια εκλογική χρονιά, να πετύχει τον τερματισμό του lockdown μέχρι το Πάσχα των Καθολικών; Ποιες θα είναι οι παρενέργειες και οι απώλειες για τις επιχειρήσεις, για τις θέσεις εργασίας;

Κατά πόσο θα εισέλθουν οι ΗΠΑ σε ύφεση; Θα αποτραπεί η διαφαινόμενη στον ορίζοντα – αν δεν αναχαιτισθεί η δυσμενής προοπτική – εμφάνιση της νέας γενιάς subprime; Αυτά θα αρχίσουν να διαφαίνονται προσεχώς, το θέμα στις ΗΠΑ όμως είναι αν θα έχουν “εικόνα” στις 2 επόμενες εβδομάδες.

Γιατί οι αγορές, οι επενδυτές, έχουν ένα μεγάλο αναπάντητο ερώτημα: Αν υπάρχει ορατότητα σε ό,τι αφορά το τέλος της πανδημίας αλλά και σε ό,τι αφορά το μέγεθος των συνεπειών σε οικονομικό επίπεδο.

Κατά συνέπεια, προφανώς τα τρισ. δολάρια ή ευρώ που θα πέσουν σε ΗΠΑ και Ευρώπη δίνουν κάποιες ανάσες, όπως φάνηκε και στα Χρηματιστήρια. Είναι αλήθεια ότι φάνηκαν σημάδια… ζωής και μερικής επιστροφής της διάθεσης ανάληψης ρίσκου σε επίπεδο μετοχών ή άλλων assets. Εστω και με τη μορφή τεχνικής αντίδρασης.

Το μεγάλο ζήτημα που μένει να απαντηθεί από την πλευρά των αγορών, είναι αν η ιστορικών διαστάσεων “κατρακύλα” των τελευταίων εβδομάδων έχει συμπεριλάβει όλη την καταστροφή, αν έχει αποτιμηθεί ήδη στις μετοχές ή έχουμε και άλλο δρόμο. Πρόκειται για ζήτημα που δύσκολα μπορεί κάποιος να απαντήσει αυτή τη στιγμή.

Η αντίδραση στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ή μάλλον το βάθος και η ποιότητά της, θα φανεί προσεχώς, αναλόγως φυσικά και με την “ετυμηγορία” των διεθνών αγορών. Φτάνει η μερική ανάκτηση δυνάμεων από τους long players, μετά από παρατεταμένες πιέσεις; Πόσος δρόμος υπάρχει μπροστά, μέχρι να διαμορφωθούν προϋποθέσεις σταθεροποίησης και μείωσης της μεταβλητότητας; Τι θα ακολουθήσει μετά το ράλι ανακούφισης;

Κατά τους αναλυτές, είναι θετικά τα οικονομικά μέτρα που παίρνουν οι Κεντρικές Τράπεζες, αλλά η μεταβλητότητα θα συνεχίσει, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Οι επενδυτικοί οίκοι μιλούν για διψήφιους ρυθμούς υποχώρησης του ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο για τις ΗΠΑ, αλλά και όλες τις Δυτικές Οικονομίες. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει την ύφεση χειρότερη εκείνης που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τον ΟΟΣΑ “να μη βλέπει σύντομη ομαλοποίηση στις οικονομίες”.

Το ΧΑ, λοιπόν, λογικό είναι να αναζητήσει τα “πατήματά” του, λαμβάνοντας τάση από το εξωτερικό. Στο θετικό σενάριο, έχει προοπτικές για περαιτέρω “ανάσες”, όπως φάνηκε και στο ταμπλό. Αν τα πράγματα στραβώσουν, ήδη οι εμπλεκόμενοι έχουν πάρει μια γεύση.

Οπότε, όσοι δεν έχουν “γερά νεύρα”, “δυνατό στομάχι”, αντοχές και διάθεση ρίσκου, καλύτερο είναι να περιμένουν να σταθεροποιηθούν οι αγορές.

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου / [email protected]

Πηγή: capital.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged