ΗΠΑ: Διαθέτει τα αποδεικτικά στοιχεία για να δικαιωθεί ο Trump στα δικαστήρια;

Πολιτισμοί
Μοιραστείτε το:

Η νομική ομάδα των Ρεπουμπλικανών αμφιβάλλει, αλλά οι αποδείξεις περί νοθείας πληθαίνουν κατ’ ορισμένους, αν και όλες μέχρι τώρα έχουν αποδειχθεί στα δικαστήρια ως ψεύτικες καταγγελίες.

Στην καλύτερη περίπτωση ο Trump χρειάζεται η διοίκηση μιας τεράστιας υποδομής νομικών, αλλά και πολλά πολλά χρήματα για τις αγωγές

Ενώ η νομική στρατηγική του Προέδρου Donald Trump για την αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα, η νομική του ομάδα στερείται μέχρι στιγμής τη συμμετοχή της ομάδας που κατάφερε να αναδείξει πρόεδρος των ΗΠΑ, τον George W. Bush το 2000.

Και καθώς το προβάδισμα του πρώην αντιπροέδρου Joe Biden έχει αυξηηθεί τις τελευταίες ημέρες, ο Trump ρωτά γιατί η νομική του ομάδα δεν φαίνεται πιο συγκεντρωμένη, υποδηλώνοντας ότι δεν πιστεύει ότι είναι σε θέση να τον υπερασπιστούν στα δικαστήρια.

Οι προσπάθειες του Trump να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των εκλογών σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια, η Αριζόνα, η Τζώρτζια και το Μίσιγκαν καθοδηγούνται από δικηγόρους που είναι στην πλευρά του Προέδρου εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Jay Sekulow, που διερεύνησε ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016.

Συμμετέχει επίσης ο William Consovoy, ο οποίος ηγήθηκε της μακροχρόνιας προσπάθειας του Trump – και μέχρι στιγμής επιτυχημένης – να εμποδίσει την πρόσβαση στα οικονομικά του αρχεία στο πλαίσιο ποινικής έρευνας από τον εισαγγελέα του Μανχάταν.

“Αυτό που πρέπει να κάνει μια εκστρατεία για μια ολόκληρη πολιτεία, πόσο μάλλον για πολλές, είναι συντριπτικό”, δήλωσε ο Benjamin Ginsberg, ένας κορυφαίος Ρεπουμπλικανός εκλογικός δικηγόρος που υπηρέτησε ως εθνικός σύμβουλος στις εκστρατείες του Bush.

“Η μάχη Bush – Gore ήταν σε μια πολιτεία.

Εκατοντάδες δικηγόροι, εκλογικοί αντιπρόσωποι και πολλοί άλλοι συμμετείχαν, δήλωσε ο Ginsberg.

Για να καταφέρει όμως κάτι τέτοιο η εκστρατεία Trump είναι ένα τιτάνιο έργο.

Στην καλύτερη περίπτωση, χρειάζεται η διοίκηση μιας τεράστιας υποδομής, αλλά και πολλά πολλά χρήματα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν κάνει σημαντικό έργο, στο επιτελείο του Trump.

“Η απογοήτευση που εκφράζει ο Πρόεδρος για την φαινομενική απροθυμία της νομικής του ομάδας να πάρει συγκεκριμένες θέσεις δεν είναι ασυνήθιστη, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι πελάτες θέλουν οι δικηγόροι τους να αναλάβουν δράση που οι ίδιοι δικηγόροι απλά δεν θεωρούν βιώσιμες”, ανέφερε ο Ashley Taylor, δικηγόρος που εκπροσώπησε τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους σε απολογισμούς και άλλα θέματα του εκλογικού νόμου.

Μέχρι στιγμής, η Πενσυλβανία ήταν το επίκεντρο των νομικών υποθέσεων, με την εκστρατεία Trump και το GOP να υποβάλλει αξιώσεις από πριν από τις εκλογές προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για να αμφισβητηθεί η τελική καταμέτρηση.

Politico: Τελικά ο Trump αμφισβητεί μερικές δεκάδες ψήφους, χάνοντας μια μοναδική ευκαιρία να κερδίσει τη 2η θητεία στον Λευκό Οίκο

Πριν από τις εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί καυχιόνταν για ένα στρατό δικηγόρων από τρεις μεγάλες εταιρείες, που παρατάχθηκαν για να αμφισβητήσουν γρήγορα τα εκλογικά αποτελέσματα στις προεδρικές εκλογές.

Αλλά τώρα που έχει φτάσει η μεγάλη στιγμή, αυτός ο στρατός – και αυτές οι μεγάλες εταιρείες – δεν είναι και πολύ ορατός, διαπιστώνει νέα ανάλυση του Politico.

Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, μεγάλο μέρος του νομικού έργου έχουν χειριστεί μικρές συντηρητικές εταιρείες, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Donald Trump έχει επιστρατεύσει τους πιο ένθερμους πολιτικούς του συμμάχους – μερικοί από τους οποίους δεν είναι καν δικηγόροι – για να εξηγήσουν γιατί οι Πολιτείες πρέπει να ακυρώσουν τα αποτελέσματα εντελώς.

Υπάρχει ένας λόγος για αυτό, σύμφωνα με το Politico.

Όπως κάνει με όλα ο Trump, τα μηνύματα έχουν χρησιμεύσει ως ένα πολιτικό παιχνίδι και λιγότερο ως μια προσπάθεια να διατυπώσει ένα λογικό νομικό επιχείρημα.

Ο στόχος είναι να μην υπονομεύσει μόνο τη νομιμότητα της νίκης του Joe Biden, αλλά και να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του για τις επαναληπτικές εκλογές στη Τζώρτζια, που θα καθορίσει ποιο κόμμα θα ελέγχει τη Γερουσία το επόμενο έτος.

Επίσης χρησιμεύει για να σπείρει αμφιβολίες για την ακεραιότητα των εκλογών των ΗΠΑ τώρα και στο μέλλον, ωφελώντας τη στάση του “Trump που δεν χάνω ποτέ”.

Είναι μια τακτική που φαίνεται να λειτουργεί – τουλάχιστον για την απομονιμοποίηση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Ήδη, το 70% των Ρεπουμπλικανών δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση της POLITICO / Morning Consult που κυκλοφόρησε την Τρίτη 10/11/2020.

Αυτή είναι μια τεράστια αύξηση από το 35% που είχε παρόμοιες πεποιθήσεις πριν από τις εκλογές.

Είναι όλα θόρυβος… για την πολιτεία της Τζώρτζια

«Είναι όλα θόρυβος», είπε ένας πρώην βοηθός του Trump που παραμένει κοντά στους Ρεπουμπλικανούς. Νομικά, η ομάδα του Trump δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αν υπάρχει.

Από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι δικηγόροι του προέδρου δεν έχουν κερδίσει σημαντικές νομικές μάχες στα βασικά κράτη που κέρδισε ή ηγείται ο Biden: Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια, Αριζόνα, Τζώρτζια και Νεβάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η ομάδα του Trump δεν παρουσίασε τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για να ακυρώσει τα ψηφοδέλτια.

Άλλες φορές, δεν έστειλε καν τα σωστά έγγραφα, όπως στο Μίσιγκαν, συμπεριλαμβανομένης της εντολής του κατώτερου δικαστηρίου, που χρειάζεται για να ασκηθεί έφεση στο Εφετείο.

Ο Ned Foley, καθηγητής του εκλογικού νόμου στο Moritz College of Law στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δήλωσε ότι οι προσπάθειες του Trump απέχουν πολύ από μια «συμβατική νομική στρατηγική».

«Απλώς κάνουν μήνυση», είπε ο Foley. “Δεν φαίνεται ότι είναι μια στρατηγική που έχει σχεδιαστεί για να κερδίσει”.

Ακόμα κι αν οι αγωγές ήταν πιο επιτυχημένες, στις περισσότερες περιπτώσεις αμφισβητούν μόνο δεκάδες ή εκατοντάδες ψηφοδέλτια – όχι τις χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες που χρειάζονται για να αλλάξουν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Στην Αριζόνα, για παράδειγμα, μια αγωγή της εκστρατείας Trump αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στις εκλογές “απέρριψαν λανθασμένα” λιγότερες από 200 ψήφους.

“Δεν φαίνεται να βλέπουμε τίποτα που να μπορεί να επηρεάσει την καταμέτρηση των ψήφων”, δήλωσε ο Jason Snead, εκτελεστικός διευθυντής του ρεπομπλικανικού προγράμματος Honest Elections.

“Θα είναι ακόμα ένα παιχνίδι αριθμών στο τέλος της ημέρας”. Ο Snead, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί περί απάτης και αλλαγών στις ψήφους πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, δήλωσε ότι η εκστρατεία απέχει πολύ για να το κάνει αυτό.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις

Βέβαια, η εκστρατεία του Trump προσπαθεί… Στην Πενσυλβάνια, υπέβαλαν την πρώτη ομοσπονδιακή αγωγή με στόχο να αποκλείσουν την πιστοποίηση ολόκληρων των εκλογών της Πολιτείας.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι δικηγόροι του Trump υποστήριξαν ότι η πιστοποίηση δεν μπορεί να συμβεί έως ότου επαληθευτούν οι επιστολικές ψήφοι μέσω ορισμένης διαδικασίας.

Η αγωγή αναφέρει διάφορες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων ορισμένων κομητειών που δίνουν στους ψηφοφόρους την ευκαιρία να «διορθώσουν» ψηφοδέλτια που είχαν απορριφθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Ωστόσο, η αγωγή δεν ισχυρίζεται ότι υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις για να ξεπεραστεί το προβάδισμα άνω των 45.000 ψήφων που απολαμβάνει σήμερα ο Biden στην καταμέτρηση της Πενσυλβανίας.

Την Τρίτη το βράδυ η εκστρατεία του Trump κατέθεσε παρόμοια αγωγή στο Μίσιγκαν, ζητώντας από το ομοσπονδιακό δικαστήριο να σταματήσει την πολιτεία από το να πιστοποιήσει τα αποτελέσματά της έως ότου επαληθευτεί ότι οι εκλογές διεξήχθησαν νόμιμα.

Οι δικηγόροι του Trump ανέφεραν αρκετές φερόμενες ως παρατυπίες, πολλές από τις οποίες ήταν από μεμονωμένους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων ψήφων με τα ονόματα νεκρών.

Η εκστρατεία ανέφερε επίσης ότι οι εργαζόμενοι στις εκλογές αντιμετώπισαν τους Ρεπουμπλικάνους εκλογικούς παρατηρητές άδικα, χειροκροτώντας όταν αυτοί εγκατέλειψαν χώρους καταμέτρησης των ψήφων και χρησιμοποίησαν υποτιμητική γλώσσα προς αυτούς.

Αυτές οι πράξεις, ανέφερε η εκστρατεία, ισοδυναμούσαν με “παράνομο εκφοβισμό” που εμπόδισε τους παρατηρητές να παρακολουθήσουν άλλες παρατυπίες.

«Αν είχαν βιώσιμους νομικούς ισχυρισμούς που θα επηρέαζαν χιλιάδες ψήφους, θα το επεδίωκαν», δήλωσε ο Richard Pildes, εκλογικός εμπειρογνώμονας που διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Χωρίς αυτό, θα μπορούσαν να ελπίζουν ότι μια σειρά από μικρές νίκες, αν έχουν, θα προσθέσουν τελικά σε κάτι ασήμαντο στο τελικό αποτέλεσμα».

Η χαμένη ευκαιρία

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, η εκστρατεία Trump έχασε μια κρίσιμη ευκαιρία νωρίς για να διαμορφώσει ένα συνεκτικό νομικό επιχείρημα που θα μπορούσε να αντηχεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Η εκστρατεία θα έπρεπε απλώς να ισχυριστεί από την αρχή ότι οι κυβερνήτες που άλλαξαν τους κανόνες των κρατικών εκλογών λόγω της πανδημίας είχαν υπερβεί την εξουσία τους.

Λόγω απουσίας ενός σαφούς νομικά προσανατολισμένου μηνύματος, η ομάδα του Trump έχει καταλήξει σε ένα πολιτικό μήνυμα άνευ ουσίας.

Την ίδια ώρα, πριν από τις εκλογές, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν εξάρει την προετοιμασία που έκαναν για να αμφισβητήσουν τις εκλογές μετά τις 3 Νοεμβρίου.

Υπερηφανεύονταν για την πρόσληψη χιλιάδων εθελοντών δικηγόρων και την πρόσληψη δεκάδων δικηγόρων από τρεις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες: την Consovoy McCarthy, η οποία υπερασπίστηκε τον Trump στην προσπάθειά του να εμποδίσει τους εισαγγελείς του Κογκρέσου και της Νέας Υόρκης να λάβουν τα οικονομικά του αρχεία, την Jones Day, η οποία έχει κερδίσει εκατομμύρια από την εκστρατεία Trump από πριν από τις εκλογές του 2016 και την King and Spalding, στους κόλπους της οποίας ήταν ο επικεφαλής του FBI, Christopher Wray.

Ωστόσο, σε δελτία ειδήσεων σε πολιτείες, η εκστρατεία έστειλε στοιχεία όπως ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Rudy Giuliani, ο προσωπικός δικηγόρος του Trump, τους David Bossie και Corey Lewandowski, αλλά και τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα της Φλόριντα, Pam Bondi.

Στη Νεβάδα, ο Ric Grenell, αξιωματούχος του RNC και πρώην πρέσβης στη Γερμανία, κατηγόρησε τους αξιωματούχους των κρατικών εκλογών ότι κάλυψαν την απάτη.

Όταν όμως ζήτησαν αποδεικτικά στοιχεία, αρνήθηκε να παράσχει κάποιο ή ακόμη και να αναφέρει το όνομά του.

“Είστε εδώ για να λάβετε πληροφορίες” και “κάνετε τις δουλειές σας”, τους είπε.

Έτσι, ακόμη και ορισμένοι στον εσωτερικό κύκλο του Trump έχουν αρχίσει να εκφράζουν αμφιβολίες δημοσίως.

Ο Jay Sekulow, δικηγόρος και ραδιοφωνικός σταθμός που εκπροσώπησε τον Trump κατά τη διάρκεια μιας δίκης, ακούστηκε απαισιόδοξος κατά τη διάρκεια της εκπομπής του την Τρίτη όταν συζήτησε τις νομικές προκλήσεις.

Βέβαια, στον Λευκό Οίκο, ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι δυνατή μια δεύτερη θητεία, ενώ άλλοι παραιτήθηκαν.

Ο ανώτερος σύμβουλος της εκστρατείας Trump  Jason Miller υποστήριξε τη Δευτέρα στο Fox News ότι η εκστρατεία έχει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να αλλάξει το αποτέλεσμα στην Πενσυλβάνια και ότι αναμένει περισσότερη νομική δράση στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν.

Θα μπορούσε επίσης να ασκηθεί έφεση για απόφαση στη Βόρεια Καρολίνα ωστόσο, η εκστρατεία δεν έχει δείξει σημάδια αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της πολιτείας.

Νέο βίντεο της Project Veritas – Υπάλληλος της USPS αποκαλύπτει την εκλογική απάτη στις ΗΠΑ

Σάλος έχει προκληθεί από ένα βίντεο – συνέντευξη του Project Veritas στο οποίο ένας υπάλληλος της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, εμφανίστηκε ως καταγγέλλων για απάτη αλληλογραφίας στην πόλη Traverse του Michigan.

Στο βίντεο, ένας άντρας που ισχυρίζεται ότι είναι “Insider” της USPS του Michigan, αναφέρεται σε ένα “σκιώδες” σχέδιο για τη σφραγίδα “3 Νοεμβρίου”.

Καλεί άλλους υπαλλήλους του USPS να εμφανιστούν και να πουν τι έγινε με τις επιστολικές ψήφους.

Ο εργαζόμενος αποκαλύπτει ότι ο προϊστάμενος του του έδωσε εντολή να λαμβάνει την αλληλογραφία με τα ψηφοδέλτια και τις επόμενες ημέρες από την 3η Νοεμβρίου, ωσάν να ήταν… 3 Νοεμβρίου.

Με αυτόν τον τρόπο, οι εκπρόθεσμες ψήφοι θα γίνονται δεκτές και θα προσμετρηθούν στις προεδρικές εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το Project Veritas αναφέρει ότι “ο νόμος του Michigan ορίζει ότι η προθεσμία για την ψηφοφορία ήταν το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου”.

Δεν γίνεται γνωστό όμως μέχρι ποια ημέρα έγινε αυτή η παρατυπία, καθώς ο υπάλληλος της USPS αναφέρεται στη συνέντευξή του για την 4η Νοεμβρίου.

Και αυτή η συνέντευξη έρχεται μετά από μια έντονα αντιφατική βραδιά εκλογών, όπου ο Πρόεδρος Trump κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για απάτη των ψηφοφόρων και ανακοίνωσε να λάβουν νομικά μέτρα για να καταμετρηθούν σωστά οι ψήφοι στα κράτη της μάχης.

Σ.Σ.: Ο υπάλληλος της USPS, τελικά μετά από 48 ώρες ανακάλεσε την καταγγελία του, δικαιολογούμενος ότι βρίσκονταν σε σύγχυση λόγο προσωπικών προβλημάτων

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged