Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στη Βουλή των Ελλήνων

Ιστορία
Μοιραστείτε το:

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, άνοιξε με την ομιλία του, την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Περιστύλιο της Βουλής, μπροστά στη Μαρμάρινη Στήλη με τα χαραγμένα ονόματα των Ελλήνων Εβραίων βουλευτών, θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η Πρέσβης του Ισραήλ, κυρία Irit Ben Abba, και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας,  κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.

«Να εμπνεόμαστε κάθε μέρα και να είμαστε όρθιοι, παρόντες και παρούσες, στον αγώνα που πρέπει σήμερα να δίνουν όλοι για να μείνουν οι μνήμες ζωντανές. Για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα, η χώρα μας, οι άνθρωποι, αυτό το απερίγραπτο ιστορικά ολοκαύτωμα, αυτήν τη δραματική, την τραγική σελίδα μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πως «όλη η ζωή μας θα πρέπει να κινείται πια με την επίγνωση ότι οι ιδεολογίες και οι πρακτικές που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα μπορούν να έρχονται ξανά και ξανά στην επιφάνεια και να δημιουργούν καινούρια θύματα και νέες τραγωδίες, αν δεν υπάρχει η εγρήγορση από όλους. Όχι μόνο από τα φυσικά πρόσωπα αλλά και από τους θεσμούς. Από τη Βουλή και από όλους μας. Αλλά και από τα ΜΜΕ και από τα σχολεία. Είναι ζήτημα διαπαιδαγώγησης, είναι θέμα μόρφωσης, είναι θέμα πολιτισμού. Δεν είναι απλά απόδοση ιστορικής τιμής».

Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στη Βουλή των Ελλήνων

Ο κ. Βούτσης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως σε όλα αυτά τα μηνύματα οφείλουμε «να δίνουμε τη νοηματοδότηση που πρέπει, έτσι ώστε η ανθρωπότητα, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, όλοι, να μην ξαναζήσουν ποτέ αυτές τις φρικτές στιγμές και να μην παρασυρθούν ποτέ σε ιδεολογίες και αντιλήψεις που οδηγούν εκεί».

Από την πλευρά της η Πρέσβης του Ισραήλ, κυρία Irit Ben Abba, τόνισε πως «το Άουσβιτς έχει γίνει το σύμβολο του Ολοκαυτώματος για τους Εβραίους ως λαού. Θυμόμαστε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας η κραυγή των ανθρώπων που μαρτύρησαν μέχρι θανάτου αλλά και αυτών που δεν έδωσαν ένα χέρι, ενώ ήξεραν ότι έχει γίνει μαζική δολοφονία και σιώπησαν. Και αυτών που θα μπορούσαν να τους είχαν σώσει, αλλά αντ’ αυτού αποφάσισαν να περιφρονήσουν τους συνανθρώπους τους. Θυμόμαστε τους συνεργάτες, αυτούς που ωφελήθηκαν, δίνοντας τις πληροφορίες για τις κρυψώνες των Εβραίων. Αυτούς που κατάσχεσαν τις περιουσίες των Εβραίων, που πήραν τα σπίτια, τα καταστήματα, τις αποθήκες, την περιουσία, τα έργα τέχνης των φίλων και γειτόνων τους και τα κράτησαν γι’ αυτούς. Αυτές οι πράξεις είναι χαραγμένες βαθιά στη συλλογική μας μνήμη». Και συμπλήρωσε: «Τελικά, θα επικρατήσει η αλήθεια. Τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορούν να διαστρεβλωθούν και να καταστραφούν. Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος δεν θα καταφέρουν να στρεβλώσουν μνήμες και οι ιστορικοί δεν θα ξαναγράψουν την ιστορία».

 Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, τόνισε πως «η εκδήλωση αυτή στέλνει –από το προπύργιο της Δημοκρατίας– ένα τρανταχτό μήνυμα: ότι δεν θα επιτρέψει την αναβίωση των φαντασμάτων του παρελθόντος, ότι θα προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό στον άνθρωπο, μακριά από αποκλεισμούς και διακρίσεις».

Ο κ. Σαλτιέλ ευχαρίστησε τον Προέδρο της Βουλής καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «χάρη στη δική του ευαισθησία η Βουλή μνημονεύει δημόσια το Ολοκαύτωμα και χάρη στις δικές του ενέργειες σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην αναθηματική στήλη με τα ονόματα των Εβραίων που είχαν διατελέσει βουλευτές και αφανίστηκαν στο Ολοκαύτωμα για μόνον το λόγο της θρησκείας τους».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Ρόδου, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, του Οργανισμού Αποκαταστάσεως και Περιθάλψεως Ισραηλιτών Ελλάδας και της Πρεσβείας του Ισραήλ. Το παρών έδωσαν, επίσης, οι Υφυπουργοί Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης και κ. Τέρενς Κουΐκ, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας–Ισραήλ κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, ο κ. Κώστας Τσιάρας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τάσσος Σταύρος εκπροσωπώντας τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Κουτσούμπα και ο κ. Βασίλης Σπύρου αντί του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντη, καθώς και πολλοί βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Μοιραστείτε το:
Tagged