Ηλιούπολη: Έκθεσης Ζωγραφικής “Από την Επανάσταση του 1821 στην Εθνική Αντίσταση”

Ιστορία
Μοιραστείτε το:

“Από την Επανάσταση του 1821 στην Εθνική Αντίσταση”

Στον πολυχώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης 49 εικαστικών δημιουργών με θέμα: “Από την Επανάσταση του 1821 στην Εθνική Αντίσταση”. Χαιρετισμό στο κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα, παρά την κακοκαιρία, απηύθυνε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γεώργιος Χατζηδάκης.

Την έκθεση προλόγισε ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς, ο οποίος επεσήμανε: ”Πρόκειται για μια σημαντική δράση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης που σηματοδοτεί την συστηματική έρευνα και την διαρκή ενασχόληση του με την Ελληνική ιστορία και παράλληλα την πρωτοβουλία του να μεταλαμπαδεύσει τις αξίες του ηρωισμού και της αυτοθυσίας των Ελλήνων στις επόμενες γενιές.

Η καθαρότητα των συλλήψεων στηρίζεται πρώτιστα στην αυθεντικότητα της ειλικρινούς κατάθεσης και στην προσωπική έμπνευση κάθε δημιουργού που έχει εντρυφήσει στην συγκεκριμένη θεματολογία. Οι καταθέσεις επισυνάπτουν και ενδυναμώνουν τις ενδείξεις της αλήθειας καθώς καθρεπτίζουν τους αγωγούς της μνήμης και διεγείρουν δραματουργικά τις πανανθρώπινες δράσεις.

Τα ποικίλα εκθέματα ως χειρονομίες της ψυχής και της αντίληψης αφομοιώνουν και εξισορροπούν τις ζωτικές καταστάσεις με τα ζωογόνα γεγονότα που αναβιώνουν. Αποτελούν επιλεγμένα αφηγήματα με γενικευμένη επέκταση και ατμοσφαιρική θέαση που αποδίδονται και απεικονίζονται σε εμβληματικές χαράξεις με ευφρόσυνα στίγματα του πνεύματος και μηνύματα διαδραστικής συνδιαλλαγής.

Οι καλλιτέχνες εισάγουν το φιλότεχνο κοινό σε ευπρόσδεκτα μονοπάτια ανάγνωσης και ενημέρωσης ,σε προσεγμένες διαγώνιες τομές γνώσης, σε λεωφόρους προέκτασης της εσωτερικότητας και σε ιδεολογικές εκφάνσεις προσφοράς και αγωνιστικότητας που στηρίζουν την προοπτική της διαχρονικότητας του Ελληνικού στοιχείου . Είναι σημαντικό πως την έκθεση που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα θα επισκεφθούν μαθητές σχολείων της περιοχής και άλλων περιοχών και θα ξεναγηθούν σε αυτήν.”

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο υπεύθυνος λειτουργίας του Μουσείου, Περικλής Δ.Καπετανόπουλος, δημοσιογράφος και ιστορικός.

Τα δυο τελευταία χρόνια και παρά τις αντιξοότητες που έφερε η πανδημία του covid-19, το Μουσείο οργάνωσε δράσεις που περιλαμβάνουν:

  • Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά όλων των ηλικιών με την χρήση της τεχνολογίας.
  • Εκπαιδευτικά φιλμάκια, για κορυφαίες στιγμές της Ιστορίας μας.
  • Μουσειοσκευή, με πίνακες από την μόνιμη συλλογή εικαστικών του Μουσείου, με την συνεργασία εκπαιδευτικών από την Γλυφάδα, την Αργυρούπολη και την Αθήνα.
  • Πρόγραμμα «Γνωρίζοντας την πόλη μου». Ιστορική περιήγηση στην βυζαντινή, οθωμανική και νεότερη Ηλιούπολη.
  • Πρόγραμμα επισκέψεων σε σημαντικά τοπόσημα της νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας μας, στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
  • «Ιστορία μέσα από την Τέχνη», που περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και παρεμβατικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με προσωπικότητες και φορείς του χώρου του πνεύματος και του πολιτισμού.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων οι:

Γιάννης Πούλος, Κώστας Σεφτελής και Γιάννης Αντζινάς, αντιδήμαρχοι του Δήμου Ηλιούπολης, και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Στάθης Ψυρρόπουλος και Χρήστος Καλαρρύτης “Πρώτα η Ηλιουπολη”,  Χρήστος Κοκοτίνης “Ηλιού-Πόλις”, Τάσος Ευσταθίου και Δημήτρης Ταμβάκος,”Ηλιούπολη πάμε Μπροστά”, Γαβριήλ Αραμπατζής, Αθανάσιος Αθανασίου και Αλεξάνδρα Καραχάλιου “Η Πόλη που Θέλω”,  Σερέτη Χριστίνα και Φώτης Χρυσουλάκης.Επίσης ο  Γεράσιμος Παγκράτης καθηγητής Ιστορίας, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα μέλη Δ.Σ Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Δημήτρης Πανταζόπουλος και Τρύφων Γκουβάς, ο Χρήστος Οικονόμου πρόεδρος της Π.Ο.Α.Ε.Α, Χαράλαμπος Κολιοφώτης, τ. αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Λένης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης, Στέλιος Μαρούλης πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών-Λογοτεχνών Ηλιούπολης, Μαίρη Σπανού, εκπαιδευτικός από το 7ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, Ελένη Βιάζη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Κορνηλία Κρασσά, φιλόλογος – μουσειολόγος, Κατερίνα Μαρκουλάκη, πρόεδρος Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, Θάνος Κατσώνης, ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Ηλιούπολης, Ευαγγελή Μπράμη, Πρόεδρος Εφετών Πειραιά, λογοτέχνης και μέλος του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, Αχιλλέας Αδαμαντιάδης, συντονιστής των «Συνεργασιών Πόλης», Έφη Αναστασίου, πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Hλιούπολης «Πρόοδος» και Μιχάλης Μεταξάς, Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΘΛΕΠΟΛΙΣ.

Ανάμεσα στους εικαστικούς δημιουργούς που συμμετείχαν είναι:

Μαριλένα Φωκά, Λεόντιος Πετμεζάς ,Γιώργος Λένης, Νάντια Μπαράκου, Στέλιος Μαρούλης, Δώρα Σκουτέρη, Άρης Αποστολίκας, Κατερίνα Περίφανου, Ευφροσύνη Τζούβελη, Στέλλα Χαβιαροπούλου, Γιάννης Τζούβελης, Λίτσα Μάγκου – Καραχάλιου, Σταύρος Τζώρτζος, Φωτεινή Παππά, Μαρία Μανουσιάδου, Κωνσταντίνα Μαρτζέλη, Κατερίνα Υφαντή, Γιώργος Μπαλακούμης, Σοφία Φουντουλάκη, Χλόη Αμαράντου, Νίκος Διάκος, Έλενα Κρυστάλη, Γεράσιμος Αβλάμης, Άννα Αθητάκη, Ιωάννης Παράσχος, Όλγα Χάνουζα, Στέργιος Βιολάκης, Ειρήνη Πουλιάση, Θεόδωρος Βουτιεράκος, Σταυρούλα Γερογιαννοπούλου, Ελευθερία Γεωργιάδου, Μαρία Γιδά, Παναγούλα Γιδάκου, Κωνσταντίνος Δημούλης, Θέσκελος, Παναγιώτης Μπλούκος, Εύη Νικολετοπούλου, Ελένη Παπαναστασίου, Ανεζίνα Σπυράτου, Kωνσταντίνα Φαγαδάκη ,Αθηνά Φασιανού, Θεόδωρος Χαριζάκης κ.α. Στους εικαστικούς δημιουργούς που συμμετέχουν απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι.

Μοιραστείτε το:
Tagged