Ευαγγελία Λιακούλη, Πασοκ-Κινάλ: ‘Έλλειμμα 246 εκατ. ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 2022 και 105 εκατ. ευρώ το 2023

Δήμοι
Μοιραστείτε το:

Το επιβεβαιώνει ο προϋπολογισμός. «Ψίχουλα» προβλέπει και για το 2023 και αυτά ”επικοινωνιακά” είναι εκείνα που ”πετά” η κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση, καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Το επιβεβαιώνει ο προϋπολογισμός.

Σε δήλωση της, μετά την κατάθεση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζει ότι “οι αριθμοί που κατέθεσε η Κυβέρνηση είναι αποκαλυπτικοί και μιλούν από μόνοι τους:

– Έλλειμμα 246 εκατομμυρίων ευρώ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 2022, αντί πλεονάσματος 60 εκατ. που είχε ψηφιστεί για το 2022. Με άλλα λόγια, επιδείνωση άνω των 300 εκατ. Ξεκάθαρα μάλιστα καταγράφεται, ότι αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, «στην επίδραση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων». Επιβεβαιώνονται, δηλαδή, πλήρως όσα επισημαίνουμε εδώ και μήνες.

– Έλλειμμα 105 εκατομμυρίων ευρώ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 2023.

Όσο για την περιβόητη αύξηση των Κ.Α.Π. (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των ΟΤΑ) κατά 120 εκατ. από το 2023, που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αποδεικνύεται ανεπαρκής, πριν καν εφαρμοστεί. Δεν το λέμε εμείς, προκύπτει σαφώς από το κατατεθέν κείμενο, αφού και για το 2023, παρά την πρωθυπουργική “ελεημοσύνη”, οι ΟΤΑ πάλι θα κλείσουν με έλλειμμα, και μάλιστα 105 εκατομμυρίων. Άρα, “άνθρακες” ο γαλάζιος “θησαυρός”.

Η γραμματέας της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη υπογραμμίζει ακόμη ότι «η δημοσιονομική εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή, είναι θλιβερή και άκρως ανησυχητική.

Δυστυχώς, δικαιώνει τις αυστηρές προειδοποιήσεις και την σκληρή κριτική που επανειλημμένως έχουμε ασκήσει προς την Κυβέρνηση, όσον αφορά την ελλιπέστατη και κυνικά αδιάφορη στάση της, απέναντι στην εντεινόμενη οικονομική ασφυξία των Δήμων, των Περιφερειών και των εκατοντάδων Νομικών τους Προσώπων ανά την Ελλάδα”.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ υπενθυμίζει τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις, με τις οποίες προ μηνών και διαρκώς “κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου”, για τη “θηλιά” που σφίγγει στο λαιμό του αυτοδιοικητικού θεσμού, η ενεργειακή “καταιγίδα” και οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις.

“Επισημαίνουμε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένα κούφιο κέλυφος, αλλά ο πυλώνας στήριξης των τοπικών κοινωνιών, με αναρίθμητες αρμοδιότητες ζωτικής σημασίας στην καθημερινότητα όλων μας.

Έλλειμμα δεκάδων εκατομμυρίων στους Δήμους και στις Περιφέρειες, σημαίνει έλλειμμα ποιότητας ζωής και υπηρεσιών στις πόλεις και στα χωριά μας ανά την επικράτεια, και αυτό για εμάς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, τους θεμελιωτές και “υπηρέτες” του αυτοδιοικητικού θεσμού, είναι ανεπίτρεπτο» καταλήγει τονίζοντας το κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Μοιραστείτε το:
Tagged