Ερντογάν: Προσπαθεί να προβληθεί ως μεταρρυθμιστής, αλλά η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας είναι τραγική…

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι η χώρα του είναι ένα «ανερχόμενο αστέρι» της παγκόσμιας οικονομίας. Εδώ και μερικές μέρες, ωστόσο, τα πράγματα ακούγονται διαφορετικά, γράφει στην ανταπόκριση της στην Tagesspiegel η Susanne Güsten από την Κωνσταντινούπολη.

Τίτλος της ανταπόκρισης: «Ο Erdogan κάνει τον μεταρρυθμιστή». Υπότιτλος: «Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία είναι καταστροφική – ο Πρόεδρος καλεί τη χώρα του να αλλάξει».

Αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ο Erdogan κάνει λόγο για «πικρό φάρμακο» και για την ανάγκη να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών. Μετά την παραίτηση του γαμπρού του Berat Albayrak από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, ο Erdogan εμφανίζεται ξανά ως μεταρρυθμιστής. Διακηρύττει μια «νέα αρχή» για την οικονομία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.

Ωστόσο, οι αντίπαλοι του Erdogan δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει ουσιαστική επανεξέταση της κατάστασης. Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Mustafa Yeneroglu κατηγορεί τον Erdogan ότι «ξεκινά με απάτη».

Προφανώς, ο Erdogan θέλει να μετατρέψει τον γαμπρό του, ο οποίος μέχρι πρόσφατα θεωρείτο πιθανός διάδοχός του, σε αποδιοπομπαίο τράγο. Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος Erdogan ισχυρίζεται ότι ενημερώθηκε -λίγο πριν την παραίτηση του Albayrak στις 8 Νοεμβρίου- από τον νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Naci Agbal, ότι η Κεντρική Τράπεζα σπατάλησε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια στήριξης του εγχώριου νομίσματος, της λίρας.

Δημοσιογράφοι που επικρίνουν την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι στο προεδρικό σύστημα του Erdogan οι σημαντικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται χωρίς τον Πρόεδρο. Συνεπώς, είναι πολύ απίθανο να μην γνώριζε τίποτα ο Πρόεδρος για τη λεηλασία των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Ο 66χρονος Erdogan έχει αποδείξει την ευελιξία του πολλές φορές στη μακρά καριέρα του. Το 2013, αφού διέκοψε τις σχέσεις με το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Fethullah Gülen, ο Erdogan επέμεινε ότι ο Gülen τον πρόδωσε. Σήμερα ο Gülen είναι ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός. Εάν ο Πρόεδρος κάνει μεταστροφή, ούτε καν μέλη της οικογένειάς του όπως ο Albayrak θα είναι ασφαλή, έγραψε η δημοσιογράφος Nevsin Mengü στη διαδικτυακή πλατφόρμα Duvar.

Ο λόγος για τον πρόσφατο ελιγμό του Προέδρου είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση. Υπό τον Albayrak, η λίρα έχασε το 45% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ από την αρχή του έτους. Η ανεργία επίσημα της τάξης του 13,2% διατηρείται τεχνητά χαμηλότερη με την απαγόρευση των απολύσεων λόγω της πανδημίας κορωνοϊού και, σύμφωνα με τους επικριτές, επίσης με ωραιοποιημένους αριθμούς.

Πολλές εταιρείες έχουν υψηλά χρέη σε συνάλλαγμα. Επειδή ο Erdogan επιμένει στα χαμηλά επιτόκια, η Κεντρική Τράπεζα μέχρι στιγμής δεν μπόρεσε να αυξήσει τα βασικά επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού που ανέρχεται στο 12%.

Ο Erdogan δίνει το μήνυμα τώρα ότι θα συμφωνήσει σε μια αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας υπό τον Agbal την Πέμπτη. Το Κοινοβούλιο υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων για το δικαστικό σώμα. Ξαφνικά γίνεται λόγος για μια νέα αρχή σε όλη την κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Abdulhamit Gül, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σύλληψη εκατοντάδων χιλιάδων υποτιθέμενων κυβερνητικών αντιπάλων, επέκρινε πρόσφατα τις πολλές συλλήψεις. Το όργανο δικαστικής εποπτείας που ελέγχεται από την κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την υπόθεση ακτιβιστή για τα δημοκρατικά δικαιώματα Osman Kavala, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση για περισσότερα από τρία χρόνια με σαθρό κατηγορητήριο.

Η αντιπολίτευση αμφιβάλλει ότι ο νέος ζήλος του Erdogan για μεταρρυθμίσεις είναι γνήσιος. Επιπλέον, ο Erdogan επιμένει στη σκληρή γραμμή του στην εξωτερική πολιτική. Την Κυριακή επισκέφθηκε το διχοτομημένο νησί της Κύπρου, τάχθηκε κατά της επανένωσης και απέρριψε «διπλωματικά παιχνίδια» για την επίλυση της διένεξης για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Tagesspiegel / Susanne Güsten / hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged