Ερντογάν: Αφού «προσκύνησε» χωρίς να λάβει τίποτα.., επιτίθεται πάλι κατά πάντων…

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας και του Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το ΝΑΤΟ ο Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε εκ νέου στον Πρωθυπουργό, από το βήμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή τη φορά, κατηγορώντας τον ότι εμπλέκει τρίτα μέρη στα Ελληνοτουρκικά. Παράλληλα έθεσε ζήτημα στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και κατήγγειλε παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από την ελληνική πλευρά.

—————

Στο Ουκρανικό, στην τριμερή συμφωνία Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας, χάρη στην οποία άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αλλά και στα Ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν την Πέμπτη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, επιστρέφοντας στη ρητορική της έντασης σε βάρος της χώρας μας μετά από ένα σύντομο, όπως αποδείχθηκε, διάλειμμα.

Τα Ελληνοτουρκικά … το σαράκι που τον τρώει…

Ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε εκ νέου τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για καταπάτηση των μεταξύ τους συμφωνηθέντων. «Μετά το δείπνο που είχα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια προσφορά. Είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα. Ομως, 2-3 εβδομάδες μετά, ανέτρεψε την κατάσταση με την ομιλία του στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε και στο Νταβός», δήλωσε ο Ερντογάν, σε μία επανάληψη των δηλώσεων που συνόδευαν τον «Μητσοτάκης γιοκ» του Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ευθέως πως «ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτός» σε ένα από τα πολλά μηνύματά του προς την Αγκυρα ενώ, σε σχέση με τα εξοπλιστικά της γείτονος, είχε ζητήσει από τους αμερικανούς νομοθέτες να λάβουν υπόψιν –όταν αποφασίζουν «για αμυντικούς εξοπλισμούς που αφορούν τη Ανατολική Μεσόγειο»– ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που η προσοχή μας εστιάζεται στο πώς θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την ρωσική επιθετικότητα είναι άλλη μία πηγή αστάθειας στον νοτιανατολικό άκρο της συμμαχίας».

Εκτοτε, οι σχετικές αναφορές του Πρωθυπουργού βρέθηκαν πολλάκις στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης, όπως και του τουρκικού Τύπου. Επίσης, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα πως συνέχισε την προσπάθεια στρατιωτικοποίησης των νησιών τα νησιά, για να προσθέσει: «Δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά».

Αναρωτήθηκε, στη συνέχεια: «Για τις βάσεις που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, ειπώθηκε ότι έγινε λόγω της Ρωσίας. Εάν πρόκειται να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα κυριαρχείται από την ειρήνη, γιατί γίνονται αυτά;». Τέλος, κατηγόρησε την Αθήνα για την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου «147 φορές» τονίζοντας πως «πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό».

Νέος γύρος επαφών με Ζελένσκι και Πούτιν

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του γειτονικού κράτους τόνισε ότι οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία πρέπει να ενταθούν. Διαβεβαίωσε, δε, πως η Αγκυρα θα επιχειρήσει να συνεχίσει τις επαφές «με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν αυτό το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας», προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα του «διαδρόμου μεταφοράς των σιτηρών», με την Τουρκία να επιδιώκει εκ νέου να λάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Προειδοποίηση σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι

Ερχόμενος στα της συμφωνίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ο Ερντογάν ανέφερε ότι το σχετικό μνημόνιο έλαβε υπόψιν τα ζητήματα που έθεσε η τουρκική πλευρά και δήλωσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν προκειμένου να αρθεί η απειλή βέτο στις υποψηφιότητες ένταξής τους στη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης μιας δέσμευσης της Στοκχόλμης να εκδώσει 73 «τρομοκράτες» στην Τουρκία και της ολοκλήρωσης νομοθετικών αλλαγών όσον αφορά τους «τρομοκράτες» το «συντομότερο δυνατό».

Προειδοποίησε, μάλιστα, πως η συμφωνία –την οποία κατά τ’άλλα χαρακτήρισε «διπλωματική νίκη»– δεν θα επικυρωθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο, όπου αναμένεται να σταλεί, εάν οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεν εκπληρώσουν τους όρους της.

Σημειώνεται πως η Αθήνα, στη δική της ανάγνωση της συμφωνίας, αμφισβήτησε πως η γείτονας απέσπασε «κάτι ιδιαίτερα θεμιτό» και έκανε λόγο για «αναδίπλωση» της Τουρκίας. Σε σχετικό σχόλιο τους, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης επισήμαναν, επίσης, πως τα μέρη του μνημονίου που αφορούν στην τρομοκρατία –τα οποία έθεσε η Αγκυρα– αφορούν σε ατζέντα «εσωτερικής κατανάλωσης» .

Ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε, πάντως, από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν «πραγματική αλληλεγγύη» στη μάχη που δίνει η χώρα του, όπως είπε, κατά της τρομοκρατίας. «Αυτή η αποφασιστικότητα (κατά της τρομοκρατίας) δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η μάχη να συνεχιστεί κατά τρόπο απολύτως αλληλέγγυο χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν.

Για τη συνάντηση με Μπάιντεν

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως δεν συζήτησε για τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, ωστόσο έκανε γνωστό ότι υπήρξαν «θετικές εξελίξεις» στο θέμα αυτό κατά τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τις «εξελίξεις» αυτές.

Τέλος, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν του είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί στο αμερικανικό Κογκρέσο σε σχέση με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά αεροσκάφη F-16, καθώς το νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ έχει τον τελευταίο λόγο επ’αυτού.

Οι Νέες απειλές και εκβιασμοί από τον τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Τι απαντούν Σουηδία και Φιλανδία

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως προαναφέρθηκε,  απείλησε εκ νέου χθες Πέμπτη να εμποδίσει την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, προτού συμπληρωθούν 48 ώρες από τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών.

Απευθυνόμενος στον Τύπο κατά το κλείσιμο της συνόδου της ατλαντικής συμμαχίας στη Μαδρίτη, απαίτησε οι δύο σκανδιναβικές χώρες να «διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί» στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας», διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενταφιάσει τη συμφωνία που υπεγράφη το βράδυ της Τρίτης.

Από τα μέσα του Μαΐου, η Άγκυρα εμποδίζει τη διαδικασία διεύρυνσης του NATO, της ένταξης των δύο βορειοευρωπαϊκών κρατών στη στρατιωτική συμμαχία, κατηγορώντας τις ότι προστατεύουν κούρδους μαχητές των οργανώσεων Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

Ωστόσο το βράδυ της Τρίτης οι τρεις κυβερνήσεις υπέγραψαν συμφωνία που θεωρητικά ανοίγει τον δρόμο ώστε Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν στο NATO, κάτι που αποφάσισαν να ζητήσουν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εγκαταλείποντας το καθεστώς ουδετερότητας που εφάρμοζαν επί δεκαετίες.

Χθες, ο τούρκος πρόεδρος εκφράστηκε για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας και αναφέρθηκε ιδίως στους όρους του.

«Αν κάνουν το καθήκον τους, θα υποβάλουμε (τη συμφωνία) στο κοινοβούλιο» της Τουρκίας για έγκριση. «Αν δεν το κάνουν, δεν τίθεται ζήτημα για εμάς να την καταθέσουμε στη Βουλή…», διεμήνυσε.

Ανώτερος τούρκος διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον είπε ότι η διαδικασία υιοθέτησης μπορεί να αρχίσει το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο κι ενδέχεται να διαρκέσει ως το 2023. Το τουρκικό κοινοβούλιο αρχίζει τις θερινές διακοπές του σήμερα.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην «υπόσχεση που έκανε η Σουηδία» για την έκδοση «73 τρομοκρατών». «Θα τους στείλουν, το υποσχέθηκαν. Αναφέρεται στα έγγραφα. Θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους», πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Εκβιασμός»

Η Στοκχόλμη αντέδρασε χθες το βράδυ υπενθυμίζοντας ότι αποφάσεις για ζητήματα εκδόσεων λαμβάνει η δικαιοσύνη, η οποία είναι «ανεξάρτητη». «Στη Σουηδία, η νομοθεσία εφαρμόζεται από τα ανεξάρτητα δικαστήρια», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον σε γραπτή δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρόσωπα που δεν έχουν σουηδική υπηκοότητα μπορεί να εκδοθούν κατόπιν αιτήματος άλλων χωρών, αλλά μόνο εάν αυτό συμμορφώνεται προς τη σουηδική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Έκδοσης», επέμεινε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έδωσε χθες διευκρινίσεις για τα 73 πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρο. Η Άγκυρα απαιτεί εδώ και αρκετά χρόνια την έκδοση Κούρδων, μελών ενόπλων οργανώσεων ή προσώπων προσκείμενων στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν εξορισμένων στη Σουηδία.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κάλεσε επίσης το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να «ολοκληρώσουν τους νόμους τους» όσον αφορά την παρουσία στο έδαφός τους μέλη των PKK και YPG, οργανώσεων οι οποίες δρουν στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ και με τη Συρία.

«Αυτό που έχει σημασία είναι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία να τηρηθούν», επέμεινε.

Στο επίκεντρο της προσοχής κατά την έναρξη της συνόδου της Μαδρίτης, όταν απειλούσε να προβάλει βέτο στην ένταξη των δύο χωρών στο NATO, ο τούρκος πρόεδρος επέστρεψε σε αυτό δυναμικά στο κλείσιμό της.

Στους διαδρόμους της συνόδου, ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή μίλησε χωρίς περιστροφές για «εκβιασμό» από τον τούρκο πρόεδρο.

«Διεθνές δίκαιο»

Η συμφωνία που υπογράφτηκε την Τρίτη ορίζει ότι η Τουρκία αίρει το βέτο της στην εισδοχή των δυο σκανδιναβικών κρατών στο NATO με αντάλλαγμα τη συνεργασία τους όσον αφορά μέλη των κουρδικών οργανώσεων στο στόχαστρό της.

Ήδη την επομένη, η Άγκυρα απαίτησε αυτά που θεωρεί οφειλόμενα, η Σουηδία και η Φινλανδία να προχωρήσουν στην έκδοση 33 «τρομοκρατών».

Πρόκειται για μέλη είτε του PKK, οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς της συμμάχους, ή του κινήματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ο κ. Ερντογάν κατηγορεί πως ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας να γίνει στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Η απαίτηση έγινε δεκτή με ψυχρότητα τόσο στο Ελσίνκι όσο και στη Στοκχόλμη. «Για όλες αυτές τις υποθέσεις έχουν υπάρξει ήδη αποφάσεις στη Φινλανδία», σχολίασε ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Φινλανδίας διευκρίνισε από την πλευρά του ότι «δεν έλαβε νέα αιτήματα έκδοσης από την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες».

Από την πλευρά της, η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον υποσχέθηκε «στενότερη συνεργασία με την Τουρκία όσον αφορά τους καταλόγους (μαχητών) του PKK».

«Αλλά θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη σουηδική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε η κυρία Άντερσον σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Instagram.

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην άρση του τουρκικού βέτο

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επιχειρεί να φωτίσει το πρακτορείο Reuters, (κείμενο Humeyra Pamuk).

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, πρόκειται για μια συμφωνία που υπήρξε απόρροια εντατικών ζυμώσεων και της λελογισμένης εμπλοκής των ΗΠΑ, η οποία επικυρώθηκε τελικά στο ‘παρά πέντε’ της συνόδου κορυφής ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή βρισκόταν κυριολεκτικά ‘στον αέρα’.

Περιγράφοντας το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας P. Haavisto σημειώνει σε συνέντευξή του στο Reuters ότι μετά από δύο ώρες έντονων συζητήσεων την Τρίτη πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, οι ηγέτες συνέχιζαν την προσπάθειά τους να γεφυρώσουν ορισμένα δυσεπίλυτα σημεία που τους χώριζαν, επαναλαμβάνοντας, μηχανικά, τις θέσεις τους.

«Στη συνέχεια όμως είχαμε ένα διάλειμμα για καφέ κατά τη διάρκεια του οποίου προέκυψαν υπέροχες ιδέες με αποτέλεσμα προς το τέλος της συνάντησης να ήταν ευκολότερο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα», εξιστορεί ο Haavisto.

Ήταν τόσο απροσδόκητη η σημαντική ανακάλυψη, που φάνηκε να κατέλαβε εξ απήνης ακόμη και αξιωματούχους της συνόδου κορυφής, παρατηρεί το δημοσίευμα.

Λίγες στιγμές αργότερα, οι ηγέτες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, στάθηκαν δίπλα-δίπλα ενώ οι υπουργοί  υπέγραφαν ένα έγγραφο.

Τούρκοι αξιωματούχοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, αλλά και πάλι κανείς δεν εξήγησε στους δημοσιογράφους περί τίνος επρόκειτο. Στην πραγματικότητα, το έγγραφο δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το μνημόνιο που έληξε ένα δράμα εβδομάδων, προσθέτει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι η συμβολή του Γενς Στόλτενμπεργκ (Stoltenberg) υπήρξε καίρια, καθώς ενθάρρυνε τους Τούρκους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ενώ πίεσε επίσης τις δύο σκανδιναβικές χώρες να συμφωνήσουν σε ισχυρότερες δεσμεύσεις που επεδίωκε η Άγκυρα, ανέφεραν πολλές πηγές που τελούν σε γνώση των συνομιλιών.

«Στις Βρυξέλλες σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά μερικά βασικά θέματα έμειναν να αποφασιστούν από τους ίδιους τους ηγέτες», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.

Συγκεκριμένα, τα δύο σκανδιναβικά έθνη δεσμεύτηκαν να μην υποστηρίξουν ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και να απαγορεύσουν δραστηριότητες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των διαφόρων θυγατρικών του, ανέφερε το κείμενο της συμφωνίας.

Σημειώνεται, ειδικότερα, ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα υποστηρίξουν την κουρδική πολιτοφυλακή YPG της Συρίας. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας χαρακτηρίζουν το PKK ως τρομοκρατική ομάδα αλλά όχι το YPG, για το οποίο η Άγκυρα υποστηρίζει ότι είναι παρακλάδι του PKK, αλλά υπήρξε επίσης ο ακρογωνιαίος λίθος του συνασπισμού, υπό την ηγεσία των Κούρδων, στον οποίο βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν επίσης δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή αιτήματα έκδοσης της Τουρκίας «γρήγορα και διεξοδικά», ενώ θα άρουν τους περιορισμούς τους στην πώληση όπλων στην Τουρκία.

Επισημαίνεται ακόμη ότι όταν ξέσπασε η κρίση τον Μάιο, οι αναλυτές υπέθεσαν ότι μια χειρονομία από την πλευρά των ΗΠΑ, όπως π.χ. η επίσπευση της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που επιθυμεί η Άγκυρα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου.

Ωστόσο η Ουάσιγκτον δήλωσε επανειλημμένα ότι αυτό δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα με την Άγκυρα και κατέβαλε προσπάθεια να παραμείνει στο περιθώριο των συζητήσεων.

Αυτή ήταν μια σκόπιμη στρατηγική, ανέφερε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ώστε να αποφευχθεί η συμμετοχή της Ουάσιγκτον σε συνομιλίες κατά τις οποίες η Άγκυρα θα μπορούσε να είχε θέσει ζητήματα.

Με το σκεπτικό αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Biden) κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια για να «επιλέξει ο ίδιος τις στιγμές» που θα επενέβαινε προκειμένου να βοηθήσει τις δύο πλευρές  να ‘δώσουν τα χέρια’, ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί προσέτρεξαν στη βοήθεια του προέδρου μόνον όταν έκριναν ότι ήταν απολύτως αναγκαίο», εξήγησε ο αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το τηλεφώνημα μεταξύ Biden–Erdogan έλαβε χώρα μόνον αφότου οι δύο σκανδιναβικές χώρες ζήτησαν από τον Αμερικανό πρόεδρο να επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών το θέμα θεωρήθηκε λήξαν και ο Erdogan αναχώρησε για τη Μαδρίτη, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: Protagon.gr, Reuters, Nordic- hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged