Ελληνική εξαγωγή; Δικαστικό παρακύκλωμα ερευνάται την Κύπρο…

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

Δικαστική διαπλοκή στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου «βλέπει» ο γενικός εισαγγελέας. Επιβεβαιώνει ότι τρεις από τους πέντε Εφέτες έχουν τέκνα ή σύζυγο που εργοδοτούνται στο δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε την Τράπεζα

Με γραπτή δήλωση ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, τοποθετήθηκε σήμερα στο θέμα, που προέκυψε από τις καταγγελίες του αδελφού του, δικηγόρου Νίκου Κληρίδη για ευνοιοκρατία στο Δικαστικό Σώμα, και έχει δημιουργήσει αναστάτωση σε δικαστές και δικηγόρους, αλλά και επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη δήλωση του ο γενικός εισαγγελέας αρχικά επισημαίνει ότι «δεν υπήρξε καμιά απολύτως προσυνεννόηση με τον αδελφό του, Ν. Κληρίδη, όταν προέβαινε στην αρχική ανάρτηση του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και ότι ανέμενε πρώτα να γίνουν σχετικές τοποθετήσεις και να δοθούν εξηγήσεις, από το Ανώτατο Δικαστήριο, από τον πρόεδρό του και από εμπλεκόμενα ή ενδιαφερόμενα δικηγορικά γραφεία ή άτομα. Αναφέρει δε ότι θα ασχοληθεί μόνο με τα θέματα, που εγείρονται σε σχέση με τις δύο αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως Εφετείου, που οδήγησαν στην αθώωση ή επισφράγισαν την απαλλαγή της Τράπεζας Κύπρου και υψηλόβαθμων στελεχών της σε ποινικές υποθέσεις.

Συνοπτικά ο γενικός εισαγγελέας στη δήλωση του:

  • Επιβεβαιώνει ότι τρεις από τους πέντε δικαστές του Εφετείου έχουν τέκνα ή σύζυγο που εργοδοτούνται στο δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε την Τράπεζα Κύπρου και στέλεχός της στην έφεση αρ. 423/17.
  • Κανένα μέλος του Δικαστηρίου δεν ανέφερε από μόνο του την ύπαρξη σχέσης εργοδοσίας συγγενικού του προσώπου με τον δικηγορικό οίκο που εκπροσωπούσε την Τράπεζα και το ανώτερο στέλεχος της.
  • Η όλη δικαιοπραξία των αξιογράφων είχε γίνει από τον ίδιο τον δικαστή (Μύρων Νικολάτος, ο οποίος τώρα είναι πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου), ενεργώντας ως πατέρας της ανήλικης κόρης του.

Επιπλέον, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αναφέρει ότι «όπως αποκαλύφθηκε μετά την έκδοση της απόφασης, στενά συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου του Εφετείου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η ψήφος του οποίου και έκρινε την αθωωτική έκβαση της υπόθεσης υπέρ της Τράπεζας, ήτοι θυγατέρα και αδελφή του, είχαν τύχει του οφέλους μιας συμβιβαστικής εξώδικης διευθέτησης αγωγών που είχαν κινήσει εναντίον της Τράπεζας». Ιδιαίτερα με τις ποινικές υποθέσεις εναντίον Τραπεζών και τραπεζιτών, «υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα και πτυχές που θα πρέπει να αναδειχθούν και σε σχέση με τούτα, θα επανέλθω», τονίζει στην γραπτή δήλωση του ο κ. Κληρίδης.

Τέλος, ο γενικός εισαγγελέας, αναφέρεται στο σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης του τότε ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με το οποίο «οι επίμαχες δηλώσεις του κ. Ανδρέα Ηλιάδη που βάρυναν και την Τράπεζα, ήσαν μεν ψευδείς, ήσαν παραπλανητικές και εσκεμμένες, πλην όμως δεν έγιναν με πρόθεση να χειραγωγήσουν την αγορά, αλλά για να καθησυχάσουν τους εξοργισμένους μετόχους στη γενική τους συνέλευση», και τονίζει: «Κατά την άποψη μου αυτή η απόφαση και κυρίως το αιτιολογικό της, είναι άκρως εσφαλμένα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το:
Tagged