ΕΔΑΔ: Επιτρέπεται η κριτική δικαστών για τον τρόπο που ασκούσαν τα καθήκοντά τους

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Δικαίωσε δικηγόρους που είχαν ασκήσει κριτική σε δικαστές

Οι δικηγόροι είχαν στραφεί κατά δικαστών ασκώντας τους κριτική για τον τρόπο που ασκούσαν τα καθήκοντά τους.

Ομπρέλα προστασίας στο δικηγορικό λειτούργημα ανοίγει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Με αποφάσεις του δικαίωσε δυο Πορτογάλους δικηγόρους, οι οποίοι είχαν στραφεί κατά δικαστών ασκώντας τους κριτική για τον τρόπο που ασκούσαν τα καθήκοντά τους.

Συγκεκριμένα, ο ένας εκ των δικηγόρων με επιστολή του το 2008, είχε καταγγείλει τη συμπεριφορά γυναίκας δικαστικού λειτουργού και ειδικότερα τη σχέση της με άλλο δικηγόρο υπεράσπισης, η οποία δημιουργούσε υπόνοιες για μεροληψία της.

Η καταγγελία, ωστόσο, αυτή του δικηγόρου δεν ερευνήθηκε ποτέ από τις αρμόδιες αρχές. Αντίθετα, ο ίδιος βρέθηκε αντιμέτωπος στα δικαστήρια με τη δικαστή. Υποχρεώθηκε μάλιστα με δικαστική απόφαση του Πορτογαλικού Δικαστηρίου να καταβάλει στη δικαστική λειτουργό αποζημίωση 5.000 ευρώ για τα όσα είχε υποστηρίξει.

Ο δεύτερος εκ των δικηγόρων είχε αναλάβει το 2009 να υπερασπιστεί δυο Ρομά. Σύμφωνα όμως με τον ίδιο, η δικαστής που χειρίζονταν την υπόθεση προέβη σε δυσφήμιση και φυλετικές διακρίσεις σε βάρος των δυο εντολέων του. Οι δυο Ρομά κατέθεσαν αγωγή σε βάρος της δικαστή αλλά αυτή απερρίφθη. Αμέσως μετά η δικαστής κατέθεσε αγωγή κατά του δικηγόρου τους, υποστηρίζοντας ότι στράφηκε νομικά εναντίον της για λογαριασμό των εντολέων του, γνωρίζοντας όμως ότι η κίνησή του αυτή δεν έχει νομική βάση. Η δικαστής δικαιώθηκε από και ο δικηγόρος, με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε υποχρεώθηκε να της καταβάλλει 10.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Δικαίωση από το Στρασβούργο

Οι δυο δικηγόροι βρήκαν τελικά δικαίωση από το ΕΔΑΔ. Με δυο διαφορετικές αποφάσεις του το δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι και οι δυο λειτούργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Μάλιστα, το δικαστήριο επισημαίνει ότι η προσπάθεια να αναγκαστεί ένας δικηγόρος να αρνηθεί εντολές πελάτη του, μπορεί να παραβιάσει το δικαίωμα κάθε ατόμου να έχει πρόσβαση σε δικαστήριο. Ακόμη, στις αποφάσεις επισημαίνεται, ότι μέριμνα των δικηγόρων είναι η αποτελεσματική υπεράσπιση των συμφερόντων των πελατών τους.

Τέλος, με τις αποφάσεις του το Στρασβούργο υποχρέωσε την Πορτογαλία να καταβάλλει στου δυο δικηγόρους και αποζημιώσεις.

Κατερίνα Μάνθου

Πηγή: lawandorder.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged