Ανίκανη η διοίκηση Πατούλη να υπερασπιστεί το δικό της σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων

Αττική Οικολογία
Μοιραστείτε το:

Δυτικό Μέτωπο: Ψεύδονται και παραχαράσσουν ακόμα και το ΠΕΣΔΑ που υποστηρίζουν!

Εδώ και τρία χρόνια, παρακολουθούμε τη συστηματική και επίπονη προσπάθεια της διοίκησης Πατούλη -στην περιφέρεια Αττικής και στον ΕΔΣΝΑ- να επιβάλλει την αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, σε ακόμη πιο συντηρητική και αντιπεριβαλλοντική κατεύθυνση. Όπλα της η ανοιχτή συνδιαλλαγή με τα εργολαβικά συμφέροντα, η πλήρης αδιαφάνεια των όποιων σχεδιασμών και η απουσία ανοιχτού, δημόσιου και ουσιαστικού διαλόγου.

Με αυτά τα δεδομένα δεν μας προξένησε κατάπληξη το γεγονός ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα, στην πρώτη απόπειρα να γίνει ένας υποτυπώδης διάλογος με όσους έχουν διατυπώσει αντίλογο. Αναφερόμαστε στην -προβλεπόμενη από το νόμο- συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία υποτίθεται ότι αξιολογεί τις επιπτώσεις του νέου ΠΕΣΔΑ, που προωθεί η διοίκηση Πατούλη. Ακόμη κι αν αγνοήσουμε ότι οι συντάκτες της ΣΜΠΕ και του ΠΕΣΔΑ είναι οι ίδιοι -κρίνοντες και κρινόμενοι, δηλαδή- και ότι επιβλήθηκε η παρωδία της τηλεδιάσκεψης, αποτελεί δεινή ήττα για τον κ. Πατούλη το γεγονός ότι χρειάστηκε η διπλή ψήφος του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου προκειμένου να εκμαιευθεί η πολυπόθητη θετική γνωμοδότηση για τη ΣΜΠΕ.

Από τη συζήτηση που έγινε, όπως έγινε, και την όλη εικόνα της πλειοψηφούσας παράταξης προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα:

  • Το νέο ΠΕΣΔΑ δεν έχει την απαιτούμενη πολιτική νομιμοποίηση, καθώς δε συγκεντρώνει την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου, παρά την επιστράτευση των ακροδεξιών συμμάχων τους και των «προθύμων», που αποσκίρτησαν από άλλες περιφερειακές παρατάξεις.
  • Η διοίκηση Πατούλη είναι ανίκανη να υπερασπιστεί ακόμη και το δικό της σχέδιο (ΠΕΣΔΑ), φτάνοντας στο σημείο να καταφύγει σε ψεύδη και παραχαράξεις των όσων αυτό προβλέπει, την ώρα που κανένας σύμβουλος της διοικούσας παράταξης δε θέλησε να πάρει το λόγο.

Στο νέο ΠΕΣΔΑ της διοίκησης Πατούλη το μόνο που αξίζει είναι η συνολική απόρριψη

Η οικτρή εικόνα της διοίκησης Πατούλη, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από πολλές πλευρές. Σε ορισμένους από τους σχολιασμούς που έγιναν και στην αναπαραγωγή τους στα διάφορα μέσα, υπονοείται -σκόπιμα ή όχι- ότι η μάχη κατά του νέου ΠΕΣΔΑ έληξε, με την παραπάνω συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Δεν υπάρχει πιο αποπροσανατολιστικός ισχυρισμός από αυτόν, αποτέλεσμα του οποίου μπορεί να είναι η αποδυνάμωση των αντιδράσεων που οδήγησαν σε αυτήν την πρώτη «επιτυχία».

Η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του νέου ΠΕΣΔΑ θα ολοκληρωθεί αφού εκδοθεί απόφαση από το ΥΠΕΝ, με την οποία θα εγκρίνεται ή θα απορρίπτεται η ΣΜΠΕ. Αν εγκριθεί, κάτι που φαίνεται πιθανότερο με βάση την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, θα ακολουθήσει -μέσα σε 2 μήνες, το αργότερο- η πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία θα τεθεί το θέμα της έγκρισης ή μη του ΠΕΣΔΑ, αφού αυτό (σημ.: το Περιφερειακό Συμβούλιο) έχει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Αυτή είναι η «μάχη των μαχών»για όσους αγωνίζονταισυνειδητά να «αλλάξει ρότα» η διαχείριση των αποβλήτων στην Αττική και δε μένουν μόνο στα λόγια και σε αυτήν τη συνεδρίαση θα κορυφωθούν όλα τα ρεύματα των μέχρι τώρα αμφισβητήσεων και αντιστάσεων.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ, ολοκληρωμένη παρέμβαση, στη οποία συμπυκνώνονται τα βασικότερα σημεία της κριτικής μας. Το διάστημα μέχρι την τελική, κρίσιμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι περίοδος έντασης της ενημέρωσης και αποκάλυψης των πραγματικών στόχων και επιδιώξεων του νέου σχεδιασμού. Στο βαθμό που η διοίκηση Πατούλη δε δείξει πραγματική διάθεση ριζικής αλλαγής του σχεδίου της, το μόνο που του αξίζει και πρέπει να επιδιώξουμε είναι η συνολική απόρριψή του. Περιθώρια για επιμέρους «φτιασιδώματα» δεν υπάρχουν.

Ζητούνται απαντήσεις, χωρίς υπεκφυγές, απ’ όλες τις πλευρές

Σε κάθε περίπτωση, οι πραγματικές προθέσεις, τόσο της διοίκησης της περιφέρειας, όσο και των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων θα κριθούν από το πως τοποθετούνται στα εξής μείζονα ζητήματα – προτάσεις:

  1. Να αναθεωρηθεί ο χρονικός στόχος, από το 2030 στο 2035, για τον περιορισμό της ταφής σε ποσοστό κάτω του 10% του συνόλου των ΑΣΑ, στόχος πλήρως εναρμονισμένος με τη σχετική οδηγία της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό, θα εκλείψει η κύρια νομιμοποιητική βάση της καύσης.
  2. Να συμπεριληφθεί στο ΠΕΣΔΑ η ρητή διατύπωση ότι η ενεργειακή αξιοποίηση- καύση δεν αποτελεί επιλογή διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής.
  3. Να συμπεριληφθεί ρητή διατύπωση ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής κλείνει οριστικά το 2025 και δεν επιτρέπεται πλέον η υγειονομική ταφή εντός της ΟΕΔΑ Φυλής και στην ευρύτερη περιοχή.
  4. Να ανασταλούν οι διαδικασίες έγκρισης της ΣΜΠΕ και του ΠΕΣΔΑ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες εξεύρεσης και να περιληφθούν στο ΠΕΣΔΑ οι χώροιπου θα φιλοξενήσουν τις βασικές υποδομές. Σε αυτές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οπωσδήποτε οι χώροι στους οποίους θα γίνεται η υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων, μετά το 2025 και για όσο διάστημα αυτό είναι αναγκαίο.

Απαιτούμε ουσιαστικό διάλογο, έστω και την ύστατη ώρα

Επαναλαμβάνουμε την απαίτησή μας προς τη διοίκηση της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ να δεσμευτούν ότι θα οργανώσουν έναν πραγματικό διάλογο για το συνολικό περιεχόμενο του ΠΕΣΔΑ και όχι μόνο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, όπως έγινε με την -υποχρεωτική από το νόμο- δημόσια «διαβούλευση» της ΣΜΠΕ και ότι θα επιδιώξουν να διατυπωθεί η γνώμη όσο γίνεται περισσότερων φορέων και πολιτών. Μόνο έτσι θα αποδείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν το σχέδιό τους, μπροστά στα μάτια ολόκληρης της κοινωνίας.

Θέλοντας να δώσει ένα τέτοιο ερέθισμα και να συμβάλλει στην περαιτέρω διάχυση του διαλόγου, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει στα χονδροειδή ψέματα  που είπε ο κ. Πατούλης και οι επιτελείς του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για κάποια από τα βασικότερα θέματα όπως είναι η καύση, οι χωροθετήσεις υποδομών και το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής (δείτε το παράρτημα που ακολουθεί).

Δυτικό Μέτωπο: Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

Μοιραστείτε το:
Tagged