Δυτικό Μέτωπο: Ζητείται άμεσος ραδιολογικός έλεγχος του παλιού ΧΥΤΑ Φυλής

Αττική Βιολογία
Μοιραστείτε το:

Προς:

  • τον πρόεδρο της ΕΕΑΕ κ. Χρήστο Χουσιάδα
  • τον προϊστάμενο του Τμήματος Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος κ. Κ. Ποτηριάδη

Θέμα: αίτημα ραδιολογικού ελέγχου από την ΕΕΑΕ στην παλιά χωματερή Άνω Λιοσίων

Κύριε πρόεδρε,

σε συνάντηση που είχαμε μαζί σας, στις 17/12/2019 στο γραφείο σας, σας ζητήσαμε να κάνετε μετρήσεις στο χώρο της παλιάς χωματερής των Άνω Λιοσίων, ειδικότερα, στα συγκεκριμένα σημεία που έχουν ανιχνευθεί υψηλές τιμές ραδιενέργειας, σύμφωνα με σχετική μελέτη της εταιρείας ASPROFOS (Οκτώβριος 2015), την οποία είχατε και έχετε υπόψη σας.

Στην εν λόγω έρευνα και στο τεύχος με τίτλο «Αναλυτική Καταγραφή Ποσοτικής και Ποιοτικής Σύστασης Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Φυλής», προτείνεται «η έρευνα στο χώρο της παλαιάς χωματερής από την Ελληνική  Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, κύρια στις θέσεις λήψεων μετρήσεων που υποδεικνύονται στα σχήματα 5-1 και 5-2 της μελέτης». Στον πίνακα 6-2 της ίδιας μελέτης, καταγράφεται η μετρούμενη εκπεμπόμενη ακτινοβολία:

Ισότοπα στην περιοχή έρευνας Ανώτερο όριο εκπεμπόμενης ιονίζουσας ακτινοβολίας Μετρούμενη ακτινοβολία
Θόριο 232 (232Th) 115 Bq 165 – 175 Bq
Ράδιο 224 (224Ra) 75 kBq 93 – 105 kBq
Ράδιο 226 (226Ra) 2,2.10-8 TBq 3,7.10-8 – 4,3.10-8 TBq
Μόλυβδος 210 (210Pb) 0,75.10-8 TBq 0,9.10-8 – 1,2.10-8 TBq
Τρίτιο (3Η) 0,3.10-2 TBq 0,32.10-2 – 0,38.10-2 TBq

Κύριε πρόεδρε, εσείς προσωπικά, καθώς και ο κ. Ποτηριάδης που συμμετείχε στη συνάντηση, κάνατε αποδεκτό το αίτημά μας, λέγοντας πως είναι υποχρέωσή σας να διερευνάτε όλες τις καταγγελίες και τις πληροφορίες των πολιτών. Ζητήσατε, μάλιστα, να πληροφορηθείτε από ποιον φορέα θα πρέπει να ζητήσετε άδεια για να εισέλθετε στο χώρο της παλιάς χωματερής και σας είχαμε υποδείξει να ζητήσετε άδεια από τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κ. Β. Κόκκαλη. Αντιλαμβάνεστε την έκπληξή μας όταν, λίγες μέρες αργότερα (στις 30/12/2019) απαντήσατε στον  κ. Αρσένη πως θεωρείτε «ότι οποιαδήποτε πρόσθετη ενέργεια ραδιολογικού ελέγχου στον ΧΥΤΑ Φυλής παρέλκει», επειδή «σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες εντός Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2004 διενεργήθηκε από την ΕΕΑΕ εκτεταμένος ραδιολογικός έλεγχος  σε συγκεκριμένη  περιοχή εντός του τότε ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων» και επειδή, σύμφωνα με την άποψη της υπηρεσίας σας, «οι μελέτες, από ραδιολογικής άποψης, και τα αντίστοιχα ραδιολογικού ενδιαφέροντος συμπεράσματα είναι επιστημονικώς αβάσιμα».

Ως προς τις, εκ των υστέρων, αιτιάσεις σας, η άποψή μας είναι η εξής:

  • Σε ό,τι αφορά στους, προ 15ετίας, ελέγχους της ΕΕΑΕ, η κοινή λογική λέει πως αυτό το χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά μεγάλο για να σας δημιουργεί οποιοδήποτε αίσθημα ασφάλειας. Πολύ δε περισσότερο, όταν η περιοχή του τότε ελέγχου (ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων) είναι διαφορετική από αυτήν που υποδεικνύει η μελέτη της ASPROFOS (παλιά χωματερή).
  • Σε ό,τι αφορά την εγκυρότητα των ευρημάτων της μελέτης της ASPROFOS, θεωρούμε αυτονόητο ότι η επιστημονική αμφισβήτηση μιας μελέτης δε σημαίνει, εξ ορισμού, ότι είναι ανύπαρκτα τα συγκεκριμένα ευρήματα. Ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί αν τα ευρήματα της μελέτης είναι βάσιμα ή όχι, είναι ο επιτόπιος έλεγχος από τις δικές σας υπηρεσίες. Ένας έλεγχος που δεν είναι απλά αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αλλά και υποχρέωση.

Κύριε πρόεδρε, σύμφωνα με εξαγγελίες του δημάρχου Φυλής, στο χώρο της παλιάς χωματερής Άνω Λιοσίων, πρόκειται να γίνουν μεγάλα έργα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, πράγμα που σημαίνει πως σε αυτόν τον χώρο θα εργαστούν εκατοντάδες άνθρωποι. Εάν, παρά τις  επιφυλάξεις σας για την επιστημονική εγκυρότητα της μελέτης της ASPOFOS, υπάρχουν πράγματι αυξημένες τιμές ραδιενέργειας, που δε θα έχουν ελεγχθεί από την ΕΕΑΕ, οι εργαζόμενοι αυτοί θα εκτεθούν σε σοβαρό κίνδυνο, με δική σας ευθύνη. Επιπλέον, σας γνωρίζουμε ότι κοντά στην εν λόγω περιοχή κατοικούν και εργάζονται χιλιάδες συμπολίτες μας.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ εκτιμά πως η συνεχιζόμενη άρνηση της ΕΕΑΕ να κάνει δικές της μετρήσεις στην περιοχή που έχει υποδειχτεί από την εταιρεία ASPROFOS, συνιστά το αδίκημα της αμέλειας και της έκθεσης σε κίνδυνο της υγείας χιλιάδων ανθρώπων. Σας καλούμε, έστω και τώρα, να κάνετε τους ελέγχους και τις μετρήσεις, που είχατε δεσμευτεί πως θα  κάνετε, κατά τη συνάντησή μας στις 17/12/2019 και σας δηλώνουμε πως είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε νομικά κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία η δική μας και των συμπολιτών μας.

Κοινοποίηση:

  • Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο
  • Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Α. Κυριαζή  
  • Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μ. Γραφάκο            
  • Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη
  • Πρόεδρο ΕΔΣΝΑ κ. Β. Κόκκαλη                                            

για λογαριασμό της γραμματείας του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Θωμάς Μπιζάς

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – [email protected] – f/b: Δυτικό Μέτωπο

Μοιραστείτε το:
Tagged