ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Ανοιχτή επιστολή στους βουλευτές του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών για την λειτουργία της ΟΕΔΑ Φυλής

Αττική Οικολογία
Μοιραστείτε το:

Κύριοι

Όπως γνωρίζετε, οι δήμοι που ανήκουν στον δυτικό τομέα Αθηνών για δεκαετίες υφίστανται τις αρνητικές  συνέπειες από την λειτουργία της ΟΕΔΑ Φυλής.

Από το 1991, που έκλεισε η χωματερή του Σχιστού, ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι ο μοναδικός χώρος τελικής διάθεσης (ταφής) απορριμμάτων ο οποίος δέχεται περίπου 6.000 τόνους απορριμμάτων την ημέρα.Από το 1991 ως σήμερα υπολογίζεται πως ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει δεχτεί πάνω από 150.000.000τόνους απορριμμάτων.

Η εγκατάσταση της Φυλής, εκτός του ΧΥΤΑ, φιλοξενεί και το ΕΜΑΚ που είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο (σύμφωνα με στοιχεία του ΕΔΣΝΑ) και τον μοναδικό στην χώρα μας αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων καθώς και ένα ιδιωτικό κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών .

Από το 1991 οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν δεσμευτεί άπειρες φορές πως ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει και πως θα γίνουν στην Αττική νέες εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής. Οι δεσμεύσεις αυτές αποτυπώθηκαν και σε όλα τα περιφερειακά σχέδια από το 1993ως και το 2016, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Αντίθετα, είχαμε συνεχώς νέες επεκτάσεις της εγκατάστασης. H πρώτη μεγάλη επέκταση έγινε το 2004όταν  γέμισε ο ΧΑΔΑ Άνω Λιοσίων και επεκτάθηκε στα διοικητικά όρια του δήμου Φυλής.

Την πενταετία 2015-2020 έγιναν 3εσωτερικές επεκτάσεις με την μορφή πανωσηκωμάτων (σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια) κατά έτη 2017-2018-2019.

Κάθε φορά που αποφασιζόταν μια νέα επέκταση υπήρχαν διαβεβαιώσεις  πως αυτή θα είναι η τελευταία και πως  ταυτόχρονα θα ετοιμαστούν και  οι νέες εγκαταστάσεις τελικής διάθεσης σε άλλες περιοχές της Αττικής .

Την 1η Αυγούστου του 2019 ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να κάνει ακόμα 2 επεκτάσεις.  Ένα πανωσήκωμα για να μπορεί ο ΧΥΤΑ Φυλής να δέχεται απορρίμματα ως το φθινόπωρο του 2020 και μια νέα επέκταση «ελάχιστης χωρητικότητας 4.000.000 κ.μ» . Στην πραγματικότητα πρόκειται για με νέα μεγάλη χωματερή .

Παράλληλα ο ΕΔΣΝΑ ξεκίνησε  τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την μετατροπή του ΕΜΑΚ προκειμένου να μπορεί να επεξεργάζεται 200.000 τόνους βιοαποβλήτων τον χρόνο.

Ο περιφερειάρχης Αττικής σε πρόσφατες δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως η περιφέρεια Αττικής δεν αναζητά νέους χώρους τελικής διάθεσης (ΧΥΤΥ) αλλά πως θα κρατηθεί ανοιχτός ο ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι να μετατραπεί κάποια στιγμή σε ΧΥΤΥ.

Με άλλα λόγια η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ θέλουν στην εγκατάσταση της Φυλής, που έχει χαρακτηρισθεί και ως «μνημείο περιβαλλοντικού μακελειού, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου για τις 3 επόμενες γενιές»  να συνυπάρχουν η μοναδική χωματερή της περιφέρειας Αττικής και το μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ είναι κατάφορα άδικες και μεροληπτικές σε βάρος των κατοίκων της δυτικής Αθήνας – Αττικής και για αυτό προκαλούν την αγανάχτηση  των τοπικών κοινωνιών και όλων των δήμων της δυτικής Αθήνας .

Κυρίες και κύριοι βουλευτές .

Θεωρούμε πως είναι αυτονόητη η υποχρέωσή σας να ενημερώσετε τους κατοίκους του δυτικού τομέα Αθηνών αν συμφωνείτε ή όχι με την απόφαση του ΕΔΣΝΑ για τη νέα χωματερή στην Φυλή καθώς και με τη μετατροπή του ΕΜΑΚ.

Η Γραμματεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ απευθύνει ξεχωριστή πρόσκληση σε εσάς  τους βουλευτές του δυτικού τομέα Αθηνών προκειμένου  να συναντηθούμε μαζί σας  και να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις και τις προτάσεις μας και φυσικά να ενημερωθούμε και για τις δικές σας θέσεις.

Τηλέφωνα επικοινωνίας :

  • Σακούτης Νίκος :  6979766813
  • Ανδρινοπούλου Γιώτα : 6937165346
  • Μπιζάς Θωμάς : 6906896199

Η Γραμματεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Μοιραστείτε το:
Tagged