Δικαστικό Σύστημα: Αρωγός στην εθνική προσπάθεια αποτροπής εισόδου «λαθρομεταναστών»

Δικαιοσύνη Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Βαριές ποινές πλήρους “αποτροπής” για τους παράνομους μετανάστες από τα δικαστήρια

“Δικαστικό” μήνυμα αποτροπής στους μετανάστες που μπαίνουν παράνομα και ομαδικά στη χώρα, στέλνουν οι βαριές ποινές που επιβάλλουν τα Δικαστήρια του Έβρου σε όσους συλλαμβάνονται και οδηγούνται ενώπιον τους. Ποινές μάλιστα  πολύ υψηλότερες από αυτές που επέβαλλαν ως σήμερα τα ελληνικά δικαστήρια, σε μια προσπάθεια ξεκάθαρου μηνύματος αποτροπής προς την άλλη πλευρά των συνόρων.

Οι καταδίκες αυτές για το αδίκημα της παράνομης εισόδου στη χώρα, είναι βαριές  ποινές φυλάκισης, χωρίς αναστολή,  και υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ειδικός νόμος 3386/2005 προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών (έως 5 χρόνια αφού αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα) και χρηματική ποινή τουλάχιστον 1.500 ευρώ

Το άρθρο 83 του Ν. 3386/2005, αναφέρει χαρακτηριστικά:

“1. Ο υπήκοος τρίτης χώρας, που εξέρχεται ή επιχειρεί να εξέλθει από το ελληνικό έδαφος ή εισέρχεται ή επιχειρεί να εισέλθει σε αυτό χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. Θεωρείται επιβαρυντική περίπτωση και επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, αν αυτός που επιχειρεί να αναχωρήσει λαθραίως καταζητείται από τις δικαστικές ή αστυνομικές αρχές ή υπέχει φορολογικές ή πάσης φύσεως άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο ή είναι υπότροπος”.

Στα όρια

Επομένως, γίνεται αντιληπτό πως η ποινές αυτές αγγίζουν τα όρια της ανώτατης ποινής για το συγκεκριμένο αδίκημα και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μήνυμα αποτροπής σε οιοδήποτε έτερο δράστη ήθελε υποτεθεί ότι θα επιχειρούσε την ίδια πράξη στο μέλλον.

Μέχρι σήμερα τα δικαστήρια του Έβρου, σε περίπου 50 περιπτώσεις μεταναστών που οδηγήθηκαν ενώπιον του τις τελευταίες μέρες επιβάλλει κατά περίπτωση φυλάκιση 4 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Παράλληλα η ποινή είναι χωρίς αναστολή , δηλαδή οι καταδικασθέντες οδηγούνται στις φυλακές.

Συλλήψεις

Το γεγονός πάντως ότι οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης, αποτελεί τελικά και ένα μήνυμα προς άλλους μετανάστες που θέλουν να περάσουν παράνομα τα ελληνικά σύνορα πως (και) η ποινική αντιμετώπισή τους (μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να ανασταλεί προσωρινά  η διαδικασία ασύλου) άλλαξε.

Πηγή: capital.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged