ΔΕΗ: Κόβει το νήμα πρώτη στα δίκτυα σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Αυτοκίνητο
Μοιραστείτε το:

Οι σταθμοί φόρτισης θα παράγονται στην Ελλάδα – Συμφωνία με την εισηγμένη στον Νasdaq, Blink Charging

Πρώτη θα εισέλθει η ΔΕΗ στην αγορά της φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Λίγες ημέρες μετά την επενδυτική ημερίδα της ΔΕΗ, στις αρχές Δεκεμβρίου, η διοίκηση της υπέγραψε την πρώτη παραγγελία 45 σταθμών φόρτισης ( διπλής θύρας ), προκειμένου να τους αναπτύξει σ όλη την Ελλάδα. Kαι όπως θα δούμε, οι σταθμοί είναι ελληνικής κατασκευής, προϊόν της συνεργασίας μιας Ελληνοαμερικανικής κοινοπραξίας.

του Δημήτρη Παφίλα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews.gr, η ΔΕΗ υπέγραψε την συμφωνία με την Blink Charging Hellas, μια κοινοπραξία μεταξύ της εισηγμένης εταιρείας στο Νasdaq, της Blink Charging Co, και του ενεργειακού ομίλου Eunice Energy Group.

Ο σταθμός Βlink IQ 250-EU product σχεδιασμένος απο την Blink παράγεται τοπικά σε τρείς φάσεις και είναι φορτιστής ηλεκτρικών οχημάτων διπλής θύρας.

Ο φορτιστής είναι διαθέσιμος στην ισχύ των 22 KW αλλά και των 43 kW.

Η πρώτη παραγγελία που δέχθηκε απο ΔΕΗ, η Blink Charging Hellas, είναι αξίας 224 χιλ. ευρώ ή 272 χιλ. δολαρίων και αφορά τους 45 σταθμούς οι οποίοι πρόκειται να παραδοθούν πριν απο το τέλος του χρόνου. 

H Βlink Charging Co στις ΗΠΑ είναι κυρίαρχη στην αγορά εξοπλισμού φόρτισης καθώς έχει αναπτύξει πάνω απο 23.000 σταθμούς φόρτισης και σήμερα διαθέτει κεφαλαιοποίηση 1,5 δις. δολάρια.

H δε μετοχή της απο τα 10 δολάρια τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει αναρριχηθεί σήμερα στα 45 δολάρια ! H ανάθεση του έργου στην Blink ήταν η πρώτη μετά την δημόσια ανακοίνωση της ΔΕΗ για την είσοδο της στην αγορά ηλεκτρικής φόρτισης με 10.000 σταθμούς φόρτισης.

“Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι που επιβραβευθήκαμε με αυτή την συμφωνία συναλλαγής καθώς επιβεβαιώνει ότι ο σχεδιασμός του προϊόντος και της τεχνολογίας του IQ 250-FU είναι πραγματικά εξαιρετικός. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο περήφανοι απο το γεγονός ότι, η μονάδα (σταθμός) έχει σχεδιαστεί και παραχθεί απο την ομάδα μας στην Ελλάδα και τώρα φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί στην φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σ όλη την χώρα” τόνισε σε δηλώσεις του- σε ανακοίνωση της εταιρείας- ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Blink Charging Michael Farcas.

Πρόσθετες παραγγελίες στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες

Σύμφωνα με πληροφορίες, γι αυτή την πρώτη παραγγελία της ΔΕΗ σημειώθηκε υψηλός ανταγωνισμός – μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού εταιρειών – ο οποίος βασίστηκε, σύμφωνα με την ΔΕΗ, στην τεχνική λειτουργία, σύνδεση και τιμολόγηση των σταθμών.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται επιπρόσθετες παραγγελίες στην Ελλάδα καθώς εκτός απο την ΔΕΗ στην αγορά της ηλεκτρικής φόρτισης θα εισέλθουν οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος κα. Η συμφωνία με την ΔΕΗ βαθαίνει τα “πατήματα” της Blink παγκοσμίως και επεκτείνει την παρουσία της σε αγορές οι οποίες βρίσκονται στα πρώϊμα στάδια της υιοθέτησης ηλεκτρικών σταθμών φόρτισης. Νωρίτερα το 2020, η Blink είχε ανακοινώσει την επέκταση της στο Ισραήλ και τις σημαντικές συμφωνίες σε Παναμά και στην Δομικανική Δημοκρατία.  

Άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων απο την ΔΕΗ – το πλεονέκτημα

Η παραλαβή, όμως, των σταθμών φόρτισης απο την ΔΕΗ αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβε η διοίκηση της ΔΕΗ (κ. Γ. Στάσσης) στην επενδυτική ημερίδα. Σε λιγότερο απο μια εβδομάδα, η διοίκηση της ΔΕΗ, πραγματοποίησε τα όσα ανακοίνωσε στην ημερίδα για τους διεθνείς επενδυτές. Μ αυτό τον τρόπο το πλάνο των 10.000 σταθμών φόρτισης βρίσκεται, εκ των πραγμάτων, ένα βήμα παραπάνω απο τον ανταγωνισμό. Επιπρόσθετα, το πλεονέκτημα της ΔΕΗ είναι ότι, λόγω του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ δύναται να προχωρήσει πιο γρήγορα στην επέκταση των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.  

Αξιολόγηση απο την Fitch και έξοδος στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο

Πριν απο τα Χριστούγεννα η  Fitch Ratings συμπεριέλαβε για πρώτη φορά τη ΔΕΗ στη λίστα των εταιρειών που αξιολογεί. Στην έκθεση αξιολόγησης τοποθέτησε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ στην βαθμίδα ΒΒ- με σταθερή προοπτική, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια ανάταξης της επιχείρησης τους τελευταίους 18 μήνες.

Η κερδοφορία για τέταρτο τρίμηνο με σταθεροποίηση των κερδών Ebidta στα 900 εκατ. ευρώ, η ρευστότητα απο την τιτλοποίηση των οφειλών, οι αναβαθμίσεις απο τους διεθνείς οίκους, η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και η συμφωνία με την Γερμανική RWE θα αποτελέσουν τις βάσεις προκειμένου να απευθυνθεί η επιχείρηση στις διεθνείς αγορές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως εισηγούνται οι τράπεζες. 

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged