Δείχνουν τα δόντια τους οι Αμερικανοί στη Τουρκία του Ερντογάν

Διεθνείς Σχέσεις Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Σε θέσεις “μάχης” η Τουρκία και η Αμερική: Το Πεντάγωνο απειλεί ανοικτά τον Ταγίπ Ερντογάν

Την κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών την είχαμε προβλέψει στη βάση καλής πληροφόρησης απ’ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ασχολούνται με την κατοχική δύναμη και τον πρόεδρό της, Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε γράψει και υποστηρίξει -στη βάση πάντα της πληροφόρησης που είχαμε- ότι η Αμερική δεν θα αποδεχθεί την αγορά, πόσο μάλλον την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400 στο τουρκικό έδαφος.

Παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογος του, Ταγίπ Ερντογάν ήρθαν ξανά πολύ κοντά και συμφώνησαν στο μεγάλο θέμα της Συρίας, η διαφορά με αφορμή τους S-400 αυξήθηκε επικίνδυνα και οι σχέσεις οδηγήθηκαν πάλι στο ναδίρ.

Ο καθένας μπορεί να κάνει την ανάλυσή του και είναι σεβαστή. Όμως τούτη η υπόθεση δεν είναι σαν τις προηγούμενες, όταν η Τουρκία κατάφερνε πάντα να φέρνει βόλτα την Αμερική. Δεν πρόκειται απλά για μία «ανωμαλία» της Ουάσιγκτον.

Ομιλούμε για θέματα εθνικής ασφάλειας και στρατηγικών συμφερόντων. Και στα ζητήματα αυτά οι Αμερικανοί είναι σκληροί και εκδικητικοί. Από την περασμένη εβδομάδα κυκλοφορούσαν οι πληροφορίες ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα οδηγήσει τη σχέση με την Τουρκία σε ρήξη στο πλαίσιο ενός άνευ προηγουμένου εκβιασμού για να αναγκάσει τον Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει την παραγγελία του ρωσικού συστήματος.

Το πρακτορείο Reuters ηγήθηκε των αποκαλύψεων και αξίζουν συγχαρητήρια στους δημοσιογράφους του. Καλή πληροφόρηση για το θέμα είχαν και οι δημοσιογράφο του πρακτορείου Bloomberg. Οι Τούρκοι, και δυστυχώς μερικοί αρθρογράφοι με …ελληνικά ονόματα, τους κατηγορούσαν για παραπληροφόρηση, αλλά στο τέλος αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο.

Χθες, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι προχωρεί στο «αδιανόητο»: Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η Αμερική αναστέλλει τις παραδόσεις και τις δραστηριότητες που «συνδέονται με την υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας της Τουρκίας για τα F-35».

Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν η προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να υποχωρήσουν στο συγκεκριμένο ζήτημα, αντίθετα αρνούνται να αποδεχθούν το γεγονός της παραλαβής των S-400 και της εγκατάστασής τους στο τουρκικό έδαφος. Η αμερικανική απόφαση αποτελεί ισχυρό πλήγμα και στη συμμετοχή της Τουρκίας στην κατασκευή των F-35, αλλά και στην παραλαβή των 100 μαχητικών που παρήγγειλε.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να αναπτυχθούν «δευτερογενείς πηγές εφοδιασμού». Και αυτό επειδή η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Οι Αμερικανοί φυλάνε τα νώτα τους και μάλιστα τα εξαρτήματα που κατασκευάζει η Τουρκία θα δοθούν σε αμερικανική εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια. Έτσι θα περιοριστούν οι συνέπειες από μια (σχεδόν αποφασισμένη) απομάκρυνση της Τουρκίας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η Αμερική αναμένει μία ξεκάθαρη απάντηση από την Άγκυρα για όλα τα θέματα που άπτονται των σχέσεων, και ειδικά για το ζήτημα των S-400. Ο αμερικανικός εκβιασμός αφορά τα εξής: Απαιτείται η ακύρωση της αγοράς των S-400, απαιτείται η αγορά από την Τουρκία του συστήματος Patriot για να επιτρέψουν την πώληση των F-35. Άρα δεν αρκεί να ακυρώσουν την παραγγελία των S-400.

Πρέπει να γίνουν και άλλα πολλά, αν και θα περάσουν χρόνια για να αποκτήσουν οι μεν και οι δε την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου αξίζει να διαβαστεί, για να γνωρίζουμε τις νέες πράξεις του αμερικανοτουρκικού δράματος: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι η απόκτηση του συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι απαράδεκτη. Ως εκ τούτου, το υπουργείο Άμυνας έχει ξεκινήσει τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσει ένα προγραμματισμό με σύνεση του προγράμματος και την ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού των F-35, που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη.

Λυπούμαστε πολύ για την τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει η εταιρική σχέση μας με την Τουρκία για τα F-35 και το υπουργείο Άμυνας προβαίνει σε συνετές ενέργειες για την προστασία των κοινών επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην κρίσιμη τεχνολογία μας.

Ο σημαντικός μας διάλογος για το θέμα αυτό θα συνεχιστεί, ωστόσο, μέχρι να παραιτηθούν από την παράδοση του S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναστείλει τις παραδόσεις και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την αντανάκλαση της επιχειρησιακής ικανότητας της Τουρκίας F-35.

Σε περίπτωση που η Τουρκία προμηθευθεί το S-400, η συνεχιζόμενη συμμετοχή της στο πρόγραμμα F-35 κινδυνεύει. “ Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ενώπιον της πιο δύσκολης απόφασης στη πολύχρονη πολιτική του ιστορία. Εάν προτιμήσει το σύστημα S-400 και τον Βλαντιμίρ Πούτιν καταστρέφει για πάντα την στρατηγική και παραδοσιακή σχέση με την Αμερική.

Θα τολμήσει; Μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό… Εάν προτιμήσει να διατηρήσει τη σχέση με τις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει την οργή του προέδρου της Ρωσίας, η οποία κρατά επίσης το κλειδί της τουρκικής οικονομίας, όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον κ. Ερντογάν… Στο σημείο που οδήγησε τα πράγματα ο πρόεδρος της Τουρκίας, όλες οι επιλογές του είναι καταστρεπτικές…

«Σκωτσέζικο ντους» από Σάναχαν στους Τούρκους για τις παραδόσεις F-35

Δεν συμπληρώθηκε ούτε 24ωρο από την χθεσινή ανακοίνωση ότι σταματούν οι παραδόσεις υλικών εκπαίδευσης στην Τουρκία λόγω της επιμονής Ερντογάν στην προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, κι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν ακούστηκε μάλλον αισιόδοξος ότι η Τουρκία τελικά θα τα πάρει τα αεροσκάφη.

Σε μία ερώτηση δημοσιογράφων για το συγκεκριμένο ζήτημα, που εύλογα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον (εμπάργκο και δη στο F-35 για χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι και… ό,τι πιο συνηθισμένο) δήλωσε ότι «Περιμένω ότι (σ.σ. Τα αεροσκάφη) θα παραδοθούν».

Ο Σάναχαν πρόσθεσε ότι είχε πολλές συζητήσεις με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Τούρκου Χουλουσί Ακάρ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υπάρχουσα διαφωνία για την προμήθεια των S-400 θα επιλυθεί: «Έχω μεγάλη πεποίθηση στην πρόταση μας για την πώληση Patriot που έχουμε κάνει στην Τουρκία, τη διαθεσιμότητά της, την τιμολόγηση και, πολύ σημαντικό, τη βιομηχανική συμμετοχή που έρχεται μαζί με το σύστημα Patriot».

Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τσαρλς Σάμμερς είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν σαφείς ότι η απόκτηση του S-400 από την Τουρκία είναι απαράδεκτη. Λυπούμαστε πάρα πολύ για την τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει η εταιρική μας σχέση με την Τουρκία όσον αφορά το F-35 και το υπουργείο προβαίνει σε συνετές ενέργειες για την προστασία των κοινών επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην κρίσιμη τεχνολογία μας. Ο σημαντικός μας διάλογος για το θέμα αυτό θα συνεχιστεί, ωστόσο μέχρι να ακυρώσουν την παραγγελία του ρωσικού S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναστείλει τις παραδόσεις και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας της Τουρκίας F-35.»

Καθίσταται λοιπόν σαφές κι επιβεβαιώνεται ότι S-400 και F-35… don’t mix.

Το θέμα όπως εξελίσσεται, είναι καθαρά μία τακτική μαστιγίου και καρότου. Χθες η Τουρκία ένιωσε το «μαστίγιο». Και σήμερα το «καρότο», που ήταν η πρόταση για την προμήθεια αμερικανικών Patriot αντί για S-400. Η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει απορρίψει δυο φορές τέτοια πρόταση, πάντα με την ίδια αιτιολογία (ανεπαρκή μεταφορά τεχνογνωσίας) κι η πιο πρόσφατη είναι η τρίτη στην σειρά.

Σταμάτησε η εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών F-35 στις ΗΠΑ

Στον απόηχο της επισημοποίησης του εμπάργκο και στις παραδόσεις υλικών κι εξαρτημάτων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 για το οποίο ενημερώσαμε ήδη από χθες, το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή ανακοίνωσε πριν λίγο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν την εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών των μαχητικών του τύπου που βρίσκονται στις ΗΠΑ για τον σκοπό αυτό.

Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του κ. James Inhofe, νέου προέδρου της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. To ίδιο ισχύει και για την εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού, που μαζί με το ιπτάμενο πραγματοποιούνταν σε εγκαταστάσεις στην Φλόριδα, το Τέξας και την Αριζόνα.

Πρόκειται προφανώς για προδιαγεγραμμένη και αναμενόμενη εξέλιξη. Η ίδια η παρόαδοση των F-35 έχει σταματήσει επίσημα με σχέδιο νόμου – αν κι αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα μέχρι το φθινόπωρο, όταν και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να γνωμοδοτήσει για την ασφάλεια της μεταβίβασης των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Χθες σταμάτησε η προμήθεια εκπαιδευτικών υλικών και βοηθημάτων στην Τουρκία που θα χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση και των επόμενων στελεχών στα αεροσκάφη του τύπου. Δεν είχε κανένα νόημα να συνεχίζεται το θέατρο του παραλόγου και με την εκπαίδευση των χειριστών, που κάποιοι την είχαν κάνει «σημαία» μάλιστα, ως απόδειξη ότι δήθεν δεν συμβαίνει τίποτα.

Πολλαπλές επιβεβαιώσεις του αμερικανικού εμπάργκο στα τουρκικά F-35

Μετά από μήνες προειδοποιήσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σταματήσει την παράδοση εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία σε αντίποινα για την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των Η.Π.Α. χθες Δευτέρα σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς αμυντικού ιστότοπου defensenews.com.

H είδηση είχε κυκλοφορήσει ήδη από χθες σε αποκλειστικό δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ, και παρόλο που σε καμία περίπτωση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία (με εξαίρεση – ίσως – κάποιους που κοιμούνται ακόμα τον ύπνο του δικαίου) και ένεκα της «δύσκολης» μέρας (πρωταπριλιά) και της έλλειψης σε πρώτη φάση συγκεκριμένης πηγής, καθώς το Ρόιτερ επικαλούνταν ανώνυμους αξιωματούχους, υπήρχε μία εύλογη δυσπιστία.

Ωστόσο ακολούθησαν στην συνέχεια κι επίσημες επώνυμες δηλώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας λίγο αργότερα (προστέθηκαν στο άρθρο του Ρόιτερ) με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον αμφιβολίες.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντισυνταγματάρχης Mike Andrews δήλωσε τα εξής: «Είχαμε… υπάρξει ξεκάθαροι ότι η προμήθεια του (ρωσικού) S-400 είναι ασύμβατη με το F-35. Λυπούμαστε πάρα πολύ για την τωρινή κατάσταση αλλά το υπουργείο Άμυνας λαμβάνει σώφρονα μέτρα για την προστασία των μοιρασμένων μας επενδύσεων σε κρίσιμη τεχνολογία.»

Τονίζουμε το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν έκπληξη η συγκεκριμένη είδηση, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για την φυσιολογική κλιμάκωση στην κόντρα μεταξύ των δυο χωρών, όπου έχουν προηγηθεί συγκεκριμένες απαιτήσεις και καταθέσεις νομοσχεδίων από αμερικανικής πλευράς για την ακύρωση εκ μέρους της Τουρκίας της αγοράς των S-400.

 Μιχάλης Ιγνατίου

Πηγή: hellasjournal.com, ptisidiastima.com

Μοιραστείτε το:
Tagged