Δήμος Περιστερίου: Τα αποθεματικά του «πηγαίνουν» στην Τράπεζα Ελλάδος ή όχι;

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου, έγινε μεγάλη συζήτηση αν ο Δήμος θα καταθέσει το αποθεματικό του στην Τράπεζα Ελλάδος, όπως όρισε η πρόσφατη σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για όλους τους ΟΤΑ της χώρας, με τελικό συμπέρασμα ότι αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχθεί η διοίκηση Παχατουρίδη.

Πριν, όμως, «ο αλέκτωρ λαλήσει τρις», έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης που θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη 12.2.2019 εισήγηση με θέμα: Έγκριση ανοίγματος λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με την απόφαση Υπ. Οικονομικών».

Είναι άγνωστο προς το παρόν και θα διαφανεί, από τις εξηγήσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου, αν το άνοιγμα λογαριασμού του Δήμου στην Τράπεζα, αποτελεί συμβατική υποχρέωση και γίνεται λόγω των υποχρεωτικών διατάξεων της αναφερθείσας υπουργικής απόφασης ή θα μεταφερθούν τελικά τα αποθεματικά του σ’ αυτόν;

Σε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν είχε αναφερθεί, εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου, ότι η κατάθεση του αποθεματικού του δήμου στην Τράπεζα Ελλάδος, δεν τον δεσμεύει μεν στην πράξη, αλλά δημιουργεί πρόσθετες και σχετικά χρονοβόρες γραφειοκρατικές δυσκολίες, στην εκταμίευση των αναγκαίων κατά περίπτωση ποσών για την κάλυψη αναγκών και υποχρεώσεων του προς τρίτους, εξαιρουμένων των προϋπολογιζόμενων δαπανών μισθοδοσίας που παραμένουν στο ταμείο του Δήμου.

Να σημειωθεί ότι έχει δημιουργηθεί ισχυρό κίνημα δήμων που αρνούνται προς το παρόν να εφαρμόσουν την σχετική υπουργική απόφαση, καταθέτοντας τα αποθεματικά τους σε λογαριασμό της Τράπεζας Ελλάδος.

Σε ότι αφορά, αυτή καθ’ αυτή την υπουργική απόφαση και την σκοπιμότητα έκδοσή της, εκτιμάται ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιηθεί σαν χρηματοδοτικό εργαλείο, με την άντληση πόρων «ρέπος», από το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί και το οποίο εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλο ανερχόμενο σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Δημ-άρχης

Peristeri.org

Μοιραστείτε το:
Tagged