Δήμος Αθηναίων: Ξεκινά η διπλή ανάπλαση Λεωφόρου & Βοτανικού – Δημοπρατήθηκε το γήπεδο του Παναθηναϊκού

Αθλητισμός
Μοιραστείτε το:

Στο στάδιο της υλοποίησης περνά η Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η μεγαλύτερη σε κλίμακα χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση στη μεταπολεμική ιστορία της πόλης, που σχεδίασε και υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε -από τον χώρο όπου θα κατασκευαστεί το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό- ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αναφερόμενος στην απόφαση δημοπράτησης του γηπέδου.

Σε ότι αφορά τα χρονοδιαγράμματα της κατασκευής του γηπέδου, ο κ. Μπακογιάννης, δήλωσε ότι «είναι απολύτως εφικτό να μπούμε στο νέο γήπεδο το 2026. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Από εκεί και πέρα έχουμε μπροστά μας μια πορεία με μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα. Δεν είναι ποτέ εύκολο ή ομαλό να δημοπρατείς ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, αλλά είναι μια δημοπράτηση, η οποία είναι απολύτως θωρακισμένη…».

Σχετικά με τον φορέα και τη διαδικασία υλοποίησης, ευρύτερα των έργων υποδομών, ανέφερε: «Θέλω να πω κάτι που δε συνηθίζεται στην Ελλάδα. Εμείς δε θα παίξουμε κανένα παιχνίδι ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης και της αρμοδιότητας, αριστερά και δεξιά. Είναι δική μας ευθύνη, είναι ευθύνη του Δήμου Αθηναίων να παραδώσουμε το γήπεδο, να παραδώσουμε τις υποδομές και να το κάνουμε στην ώρα μας. Είναι ένα στοίχημα το οποίο έχουμε βάλει και ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων.

Η σημαντική εξέλιξη της δημοπράτησης του γηπέδου, που ήρθε μετά τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων και της χρηματοδότησης του έργου από τα αρμόδια υπουργεία, έδωσε το «πράσινο φως» για το ξεκίνημά του, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή προσπάθεια να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των διαδικασιών.

«Οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες μέχρι τα Χριστούγεννα προχωρούν παράλληλα. Με άλλα λόγια, λίγη υπομονή ακόμη και σύντομα εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, θα δουλεύουν οι μπουλντόζες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, που παρέθεσε παρουσία των παλαίμαχων αθλητών του Παναθηναϊκού κ.κ. Μίμη Δομάζου, Τότη Φυλακούρη, Νίκου Σαργκάνη, Σπύρου Λιβαθινού, Νίκου Καρούλια, Απόστολου Κόντου, Μιχάλη Γεροθόδωρου, Αντώνη Αντωνιάδη, Τάκη Οικονομόπουλου, Γιώργου Αλεξόπουλου αλλά και από τη νεότερη γενιά του Παναθηναϊκού, οι κ.κ. Στέλιος Μπασινάς και Γιούρκας Σεϊταρίδης.

Το έργο της Διπλής Ανάπλασης, θα δημιουργήσει δύο υπερτοπικούς – μητροπολιτικούς πόλους αναψυχής και αθλητισμού στον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Καταλύτης για την ανάπτυξη του Βοτανικού το νέο γήπεδο

Με «όχημα» τη νέα υπερσύγχρονη αρένα του Παναθηναϊκού, ο Βοτανικός, η παλιά αυτή βιομηχανική περιοχή της Αθήνας -που βρίσκεται για χρόνια στην εγκατάλειψη, στερούμενη βασικές αστικές υποδομές και πράσινο- θα “εξυγιανθεί” πολεοδομικά, θα αποκτήσει σύγχρονες υποδομές (διάνοιξη νέων δρόμων, διευρύνσεις υφιστάμενων κ.ά.) κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, νησίδες, δενδροφυτεύσεις) και χώρους πρασίνου. Σε αυτήν την προνομιούχο θέση, μόλις 3 χλμ. μακριά από την Ομόνοια, ο Βοτανικός θα εξελιχθεί σε μία αναβαθμισμένη γειτονιά της Αθήνας, στην οποία πρόκειται να επενδυθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

«Επεκτείνεται η πόλη της Αθήνας και δημιουργείται μια νέα πόλη, μια σύγχρονη πόλη με όλα τα κριτήρια της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Αρκεί να σας πω ότι το σχέδιο μας για τον Ελαιώνα προβλέπει λίγο λιγότερο από 50% πρασίνου. Με άλλα λόγια ό,τι έχει πάει λάθος με την Αθήνα τα τελευταία 200 χρόνια, ας το κάνουμε σωστά στον Ελαιώνα», είπε με έμφαση ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Το νέο υπερσύγχρονο γήπεδο με θέα την Ακρόπολη

Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο, που θα ικανοποιεί τις ελληνικές και διεθνείς απαιτήσεις της FIFA-UEFA κατηγορίας 4, δυναμικότητας τουλάχιστον 38.500 θέσεων (έως 40.000).

Η αρένα θα περιλαμβάνει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και 7 εμπορικά καταστήματα.

Στις εγκαταστάσεις του θα μπορεί να αγωνίζεται και η Εθνική ομάδα -ανδρών και γυναικών- της χώρας μας.

Το 2026 εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, θα ορθώνεται ένα σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο. […] Ένα γήπεδο με ένα παγκόσμιο αποκλειστικό προνόμιο: Όχι μόνο βρίσκεται σε τόπο ιστορικό, αλλά έχει απώτερη οπτική αναφορά τον Λόφο της Ακρόπολης. Ένα γήπεδο με θέα την Ακρόπολη», υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης.

Προϋπολογισμός του έργου

Ο προϋπολογισμός κατασκευής του νέου γηπέδου ανέρχεται στο ποσό των 123 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Η χρηματοδότηση για την κατασκευή είναι εξασφαλισμένη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Ο δήμος Αθηναίων, ως αναθέτουσα αρχή, δημοπρατεί με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό ταυτόχρονα τη μελέτη και κατασκευή του γηπέδου, προκειμένου να εξοικονομήσει χρόνο.

Μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση

Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποτελεί μείζονα χωροταξική παρέμβαση, καθώς αναβαθμίζει δύο εξαιρετικά πολεοδομικά επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας, σε μικρή απόσταση από το ιστορικό κέντρο. Οι παρεμβάσεις εκτείνονται σε 200 στρέμματα στον Βοτανικό και σε περίπου 21 στρέμματα στους Αμπελοκήπους.

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η υλοποίηση της παρέμβασης εξασφαλίζει έναν μεγάλο «πνεύμονα» πρασίνου στην «καρδιά» των Αμπελοκήπων. Το ιστορικό γήπεδο θα δώσει τη θέση του σε έναν ελεύθερο χώρο για τους πολίτες, αλλά και σε ένα αθλητικό μουσείο μέσα από το οποίο θα διατηρείται ζωντανή η ένδοξη και μακρά ιστορία του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο. Στον ίδιο χώρο προβλέπεται η δημιουργία εντευκτηρίου και ενός υπόγειου πάρκινγκ.

Πηγή: airetos.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged