Γ.Σγουρός: Η πανδημία δεν είναι εργαλείο για δόλια διαχείριση του δημοσίου χρήματος

Αττική
Μοιραστείτε το:

Γ. Σγουρός: Η πανδημία δεν είναι εργαλείο καταστρατήγησης της νομοθεσίας, της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος

Με ανακοίνωση του, στις 9/3/2021, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις του Συνδέσμου, συνολικού ύψους 5.000.000 ευρώ για …..απολυμάνσεις,  χωρίς διαγωνισμό και με κατάτμηση των ποσών, ώστε να μην μπορούν να ελεγχθούν οι σχετικές διαδικασίες από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

O Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης, από την άλλη πλευρά, αρνήθηκε σήμερα, 10/3/2021, προκλητικά να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα. Αποφεύγει να συζητηθεί οτιδήποτε αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Αρκούμαστε στη φάση αυτή να επισημάνουμε τα εξής:

Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ στην ανακοίνωσή του, με νομικίστικα ψελλίσματα, ισχυρίζεται πως είναι νόμιμο και διαφανές ένας δημόσιος φορέας, με συνεδριάσεις που κατ΄ εξακολούθηση γίνονται …τηλεφωνικώς και ….δια περιφοράς να αναθέτει στην ίδια εταιρεία, μέσα σε ένα χρόνο, με αλλεπάλληλες επαναλαμβανόμενες συμβάσεις, ποσά ύψους εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κομματιάζονται ώστε να μην ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και αυτό, με μια διαδικασία υποτιθέμενης «διαπραγμάτευσης», στην οποία μετέχει ένας μόνον υποψήφιος, της αρεσκείας της Διοίκησης, ο οποίος βεβαίως ουδεμία έκπτωση δίδει.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Πρόεδρος επικαλείται ότι οι ανάγκες της πανδημίας εμποδίζουν τάχα τον ΕΔΣΝΑ να προβεί σε διαγωνιστικές διαδικασίες διαπραγμάτευσης, οι οποίες ούτε βραδείες ούτε πολύμηνες είναι, όπως αναληθώς ισχυρίζεται, με την κλήση περισσότερων της μιας εταιρειών.

Δεν εξηγεί όμως πως συμβαίνει να αδυνατεί ο ΕΔΣΝΑ να κάνει αυτό που έκαναν όλοι σχεδόν οι άλλοι  φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο Δήμος Αθηναίων καθώς και άλλοι μεγάλοι Δήμοι της χώρας όταν προέβησαν σε αναθέσεις τέτοιου ύψους για τις ανάγκες του covid: να καλέσει δηλαδή στη διαπραγμάτευση επαρκή αριθμό εταιρειών και να αναθέσει τις σχετικές υπηρεσίες σε αυτή που θα προσφέρει τη μεγαλύτερη έκπτωση.

Ο κ. Πρόεδρος επικαλείται μάλιστα, για να δικαιολογήσει την παράνομη πρακτική που ακολουθήθηκε, την «εξαιρετική» συνεργασία που είχε ο ΕΔΣΝΑ διαχρονικά με τον ανάδοχο. Μόνον που κατά το παρελθόν οι σχετικές αναθέσεις στην εταιρεία αυτή αφορούσαν σε υπηρεσίες ολίγων εκατοντάδων ευρώ και όχι σε αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ!!!

Ουδεμία εξήγηση, επίσης, δίνει ο ΕΔΣΝΑ για το ύψος του ποσού των 5.000.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσό πρωτοφανούς ύψους για αντίστοιχες εργασίες τόσο για δημόσιους όσο και για ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα.

Η προστασία της υγείας των εργαζομένων του Συνδέσμου και η ανάγκη Δήμων της Δυτικής Αττικής για απολυμάνσεις των κάδων τους, που η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ επικαλείται προσχηματικά, δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση το υπέρογκο κόστος των εν λόγω υπηρεσιών ούτε την παραβίαση της αρχής της οικονομικότητας.

Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιες αρχές και να διενεργηθεί ο προβλεπόμενος έλεγχος νομιμότητας.

Το αίτημά μας για έλεγχο μπορεί να ενοχλεί τον κ. Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, στον οποίο θα συνιστούσαμε να δείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ιδίως στην «καθημερινή μάχη» των απευθείας αναθέσεων!

Η πανδημία δεν είναι και δεν θα πρέπει να είναι εργαλείο καταστρατήγησης της νομοθεσίας, της αρχής της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.

Μοιραστείτε το:
Tagged