Για να «μαθαίνουν» και οι απλοί πολίτες: Μήνυση δικηγόρου κατά του προϊσταμένου του ΕΦΚΑ Ρόδου

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Μηνυτήρια αναφορά γνωστού ποινικολόγου κατά του προϊσταμένου του ΕΦΚΑ Ρόδου

Η συμπεριφορά των υπαλλήλων του Οργανισμού στοιχειοθετεί κατά τον δικηγόρο «πειθαρχικό αδίκημα» και συγκροτεί υποκειμενικά και αντικειμενικά τουλάχιστον την αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.).

Ο αγώνας ενός τέως επιχειρηματία να συνταξιοδοτηθεί από τον ΕΦΚΑ Ρόδου έχει καταλήξει σε αδιέξοδο με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα ο γνωστός ποινικολόγος Μανώλης Κουτσούκος προσέφυγε ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου με μηνυτήρια αναφορά κατά του προϊσταμένου αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου (υπαλλήλου) του καταστήματος του ΕΦΚΑ Ρόδου.

ΕΦΚΑ Ρόδου: Το χρονικό της υπόθεσης

Ο κ. Κουτσούκος είναι συγκεκριμένα πληρεξούσιος δικηγόρος τέως επιχειρηματία προσωρινά διαμένοντος στη Βραζιλία ο οποίος στις 31 Δεκεμβρίου 2007 με την από 26 Μαΐου 2021 δήλωσή του διεγράφη από τα μητρώα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ διότι στις 31 Δεκεμβρίου 2007 εδήλωσε προς την Α.Α.Δ.Ε. διακοπή των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων.

Στην προσπάθειά του να συνταξιοδοτηθεί το κατάστημα του ΕΦΚΑ Ρόδου του γνωστοποίησε με το από 29 Νοεμβρίου /2021 έγγραφό του ότι προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί θα έπρεπε προηγουμένως να εξοφλήσει οφειλόμενες από αυτόν ασφαλιστικές εισφορές ύψους 45.171,69 ευρώ και πρόσθετα τέλη ποσού 18.923,55 ευρώ δηλαδή το συνολικό ποσό των 64.100,24 ευρώ.

Επειδή θα έπρεπε για λόγους οικογενειακούς να μεταβεί στη Βραζιλία κατέστησε πληρεξούσιό του τον κ. Κουτσούκο για να τακτοποιήσει το θέμα της διατεινόμενης οφειλής του προς τον ΕΦΚΑ.

Με την από 24 Ιανουαρίου 2022 εξώδικη δήλωση – πρόσκληση που υπέγραψε ως πληρεξούσιος δικηγόρος του, η οποία νόμιμα επιδόθηκε στον δ/ντή του καταστήματος του ΕΦΚΑ Ρόδου στις 27 Ιανουαρίου 2022 ζήτησε ανάλυση των παραπάνω κονδυλίων και συγκεκριμένα από πότε και για ποια αιτία φέρεται ως οφειλέτης ο εντολέας του, του παραπάνω ποσού.

Λόγω της παράνομης «σιωπής» και της ακατανόητης «αδιαφορίας» του καταστήματος ΕΦΚΑ της Ρόδου να του απαντήσει αναγκάσθηκε να επανέλθει με την από 23 Φεβρουαρίου 2022 δεύτερη κατά σειρά εξώδικη ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ του (η οποία νόμιμα επιδόθηκε στον δ/ντή) του καταστήματος ότι ο ΕΦΚΑ αποτελεί Ν.Π.Δ.Δ. (και όχι κάποια ιδιωτική επιχείρηση) και ότι αν δε του χορηγηθεί η αιτηθείσα ανάλυση των κονδυλίων που καλείται να καταβάλει ο εντολέας του θα υποχρεωθεί να κινηθεί δικαστικώς.

ΕΦΚΑ Ρόδου: Η αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.)

Τα υπεύθυνα όργανα του ΕΦΚΑ Ρόδου εντελώς παράνομα και εκδικητικά, όπως ισχυρίζεται, αρνούνται να του χορηγήσουν (για λογαριασμό του εντολέα του) την αιτούμενη ανάλυση των κονδυλίων που φέρεται ότι οφείλει με προφανή σκοπό να του αποστερήσουν το δικαίωμα της συνταξιοδότησής του παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα φερόμενα από αυτόν κονδύλια έχουν υποπέσει σε παραγραφή.

Η παραπάνω συμπεριφορά των αρμόδιων «υπαλλήλων» του καταστήματος του ΕΦΚΑ Ρόδου, όπως αναφέρει ο κ. Κουτσούκος, «είναι δόλια και παράνομη και πέραν του γεγονότος ότι στοιχειοθετεί «πειθαρχικό αδίκημα» συγκροτεί υποκειμενικά και αντικειμενικά τουλάχιστον την αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.) αφού σαν στόχο έχει την παρεμπόδιση λήψης της σύνταξης εκ μέρους του εντολέα του».

Ιδιαίτερα επισημαίνει το γεγονός ότι λόγω της μορφής του ΕΦΚΑ ως Ν.Π.Δ.Δ. οι «υπάλληλοι» του έχουν τη νομική υποχρέωση σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του Ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας) να απαντούν στα αιτήματα των ασφαλισμένων πολιτών εντός προθεσμίας (50) ημερών από την κατάθεση της αίτησης και ότι παράλληλα αποτελεί αδικοπραξία για την οποία οφείλεται αποζημίωση στον αδικηθέντα (ΣτΕ 1376/2018 ΝΟΜΟΣ).

Αντίκλητό του όρισε δε τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλειο Περίδη.

Πηγή: dimokratiki.gr, dikastiko.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged