Γερμανοί για Έρντογάν: Έπαιξε στα ζάρια την Τουρκία και έχασε…

Εξοπλισμοί Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Ο Ερντογάν έπαιξε και έχασε, γράφουν οι Γερμανοί και έχουν δίκιο: Έμεινε χωρίς σύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα…

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αγαπά το πόκερ. Αλλά αυτή τη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) έπαιξε και έχασε. Στη διαμάχη για τη μεταφορά των αμερικανικών πυραύλων Patriot θέλησε να θέσει την Ουάσιγκτον υπό πίεση αγοράζοντας το ρωσικό ανταγωνιστικό σύστημα των S-400.

Οι πρώτοι πύραυλοι παραδόθηκαν από τη Μόσχα το 2019. Η Ουάσιγκτον χωρίς πολλή σκέψη απέπεμψε σε αντίποινα την Άγκυρα από το πρόγραμμα των ΗΠΑ για το πιο ισχυρό μαχητικό αεροσκάφος της Δύσης, το αμερικανικό F-35.

Πλέον η Άγκυρα έχει απομείνει χωρίς σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς και η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία κινδυνεύει με αποδυνάμωση.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανταπόκριση του από την Κωνσταντινούπολη, στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Tomas Avenarius. Σημειώνει, μεταξύ άλλων:

Τίτλος: «Ο Erdoğan έπαιξε και έχασε»

Υπότιτλος: «Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να προμηθεύσουν στον εταίρο τους στο ΝΑΤΟ τα ‘F-35’ -και στον ορίζοντα δεν διαφαίνονται υποκατάστατα»

Οι δυνατότητες του Erdoğan για να διορθώσει το λάθος είναι περιορισμένες. Η μόνη εναλλακτική λύση για τα F-35 είναι ο εκσυγχρονισμός των γερασμένων αεροσκαφών F-16. Αλλά αυτά προέρχονται από τις ΗΠΑ. Και εκεί οργανώνονται αντιδράσεις για την εξοπλιστική συναλλαγή με τους όχι και ιδιαίτερα δημοφιλείς αυτήν την περίοδο Τούρκους.

Το τέλος της συμμετοχής της Τουρκίας στα F-35 έχει συνέπειες και προκαλεί πικρία. Η Τουρκική Αεροπορία είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη, τμήματα της παραγωγής είχαν ανατεθεί στην Τουρκία, οι πρώτες βάσεις εκσυγχρονίστηκαν για να υποδεχθούν το αεροσκάφος-θαύμα. Το κατά πόσον η χώρα θα αποζημιωθεί από τις ΗΠΑ για τα ήδη καταβληθέντα 1,4 δις Δολάρια παραμένει απολύτως ασαφές.

Έτσι, η Τουρκία χάνει μήνα με το μήνα ένα κομμάτι της στρατιωτικής της ισχύος. Οι διακηρύξεις για το τουρκικό τζετ 5ης γενεάς, το ψηφιακό αεροσκάφος stealth, αποτελούν προς το παρόν ένα όνειρο. Η ανάπτυξη εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών διαρκεί δεκαετίες. Η Τουρκία δεν έχει καμία εμπειρία στον τομέα αυτό και είναι υποχρεωμένη να αγοράζει από αλλού τα εξαρτήματα που χρειάζεται. Η βρετανική εταιρεία ΒΕΑ αναπτύσσει μεν έναν κινητήρα, αλλά το κατά πόσον θα τον κατασκευάζει στην Τουρκία παραμένει ασαφές. Στο μεταξύ η Άγκυρα ζητεί στα εξοπλιστικά σχέδια να προβλέπονται συνέργειες προς όφελος της εγχώριας βιομηχανίας όπλων.

Η τουρκική πολεμική βιομηχανία αναπτύσσεται επί χρόνια και σκοπός είναι να καταστεί αυτάρκης. Ήδη έχει παρουσιάσει τα πρώτα επιτεύγματα: Επιθετικά drones, ελικόπτερα, πύραυλοι και φρεγάτες. Αλλά η εξάρτηση από την αλλοδαπή Τεχνολογία παραμένει μεγάλη. Τα τουρκικά drones, τα οποία έκριναν το 2020 τον πόλεμο στο Αζερμπαϊτζάν, πετούν με αγορασμένη από τον Καναδά τεχνολογία. Και τα drones είναι σχετικά εύκολο να κατασκευαστούν. Για ένα μαχητικό αεροσκάφος είναι απαραίτητη πολύ περισσότερη τεχνολογία και τεχνογνωσία από το εξωτερικό.

Η βέλτιστη λύση για τα επόμενα χρόνια θα ήταν τα F-35, οι Τούρκοι πετούν ούτως ή άλλως αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη. Αλλά πλέον η Άγκυρα δεν δικαιούται να τα αγοράσει, καθώς οι Αμερικανοί φοβούνται ότι το ισχυρό ραντάρ του S-400 θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία των F-35. Το αεροσκάφος, το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ, θα γινόταν σε αυτήν την περίπτωση ευάλωτο.

Τώρα η Άγκυρα ψάχνει για διέξοδο. Πρέπει να κερδίσει χρόνο για τη χρονοβόρα ανάπτυξη των αεροσκαφών της, χωρίς να προκύψει κενό στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής της Αεροπορίας. Είναι δυνατό να βρεθεί αντικατάστατης στην αγορά των εξοπλισμών. Δεν κατασκευάζουν μόνον οι ΗΠΑ αεροσκάφη, αλλά και οι Γάλλοι ή οι Βρετανοί. Επιπλέον, στην αγορά υπάρχει και το Eurofighter. Αλλά οι πραγματικές εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς σε στρατιωτικά θέματα, είναι ελάχιστες.

Η Ρωσία δύσκολα θα μπορούσε να προμηθεύσει την Άγκυρα, μετά από το φιάσκο με τους S-400. Ο Πρόεδρος Wladimir Putin, ο οποίος επιδιώκει να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ με κάθε τίμημα, προσέφερε μεν Erdoğan τα αεροσκάφη του SU-57, αν όμως η Τουρκία τα δεχόταν, δεν θα μπορούσε πλέον να σταθεί ως μέλος του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, τα σύγχρονα αεροσκάφη μάχης αποτελούν πλατφόρμες για βόμβες, πυραύλους και ψηφιακά συστήματα αναγνώρισης. Η τεχνολογία της Δύσης δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, και έτσι η Τουρκία θα βρισκόταν σε πλήρη εξάρτηση από τη Μόσχα.

Καθώς ο χρόνος πιέζει, υπάρχει κατά την άποψη των επαγγελματιών μόνο μία λύση, ο τάχιστος εκσυγχρονισμός των παρωχημένων πολεμικών αεροσκαφών F-16. Η Πολεμική Αεροπορία της Άγκυρας χρησιμοποιεί 270 από αυτά τα αεροσκάφη, και τα μισά θεωρείται ότι χρήζουν εκσυγχρονισμού. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αγοραστούν πλέον από τις ΗΠΑ 40 νέα F-16, ενώ 80 παλιά θα πρέπει να αναβαθμιστούν.

Με αυτόν τον τρόπο η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να εξοπλιστεί για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον προαιώνιο εχθρό Ελλάδα. Η Αθήνα όχι μόνο θα πάρει F-35 από τις ΗΠΑ, αλλά έχει αγοράσει και 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία. Οι Τούρκοι βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση.

Ο Εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου İbrahim Kalın δήλωσε ότι η χώρα του θα προτιμούσε περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο να γίνει και πάλι δεκτή στο πρόγραμμα των F-35. Αλλά Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στην ιστοσελίδα Yetkin Report: «Η Τουρκία είναι εκτός. Τελεία. Όλα τελείωσαν».

Και ακόμη και αν οι Αμερικανοί μαλακώσουν τη στάση τους, στο βαθμό που η Άγκυρα δεν απαλλαγεί από τους S-400 δεν θα αλλάξει τίποτα. Γι’ αυτό και ο Kalın δήλωσε:

«Εάν δεν καταστεί δυνατή η επίλυση του προβλήματος των F-35, δεν έχουμε τη δυνατότητα να χάσουμε άλλο χρόνο. Κατόπιν θα είναι ζητούμενο η αποζημίωση». Αυτό σημαίνει ότι τα 1,4 δις Δολάρια που έχουν ήδη καταβληθεί για τα F-35 θα πρέπει να συμψηφιστούν με το πακέτο των F-16.

Στη συνάντηση των G-20 στη Ρώμη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden φέρεται να διαβεβαίωσε τον συνάδελφό του ότι θα ταχθεί υπέρ της Άγκυρας. Ο Biden, ο οποίος γνωρίζει καλά τον Erdoğan και δεν το συμπαθεί, προσέθεσε όμως ότι η όλη υπόθεση ενδεχομένως να αντιμετωπίσει δυσκολίες και να αποδειχθεί χρονοβόρα.

Η συμφωνία για τα F-16 θα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. «Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο και πολύπλοκο ζήτημα», δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Yetkin Report.

«Πολλές από τις απαιτούμενες άδειες θα πρέπει να κατατεθούν στο Κογκρέσο». Κάποιοι πρώτοι γερουσιαστές των ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρείται ότι ανήκουν στο Lobby της Ελλάδας και της Αρμενίας, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα αντιδράσουν και παραπέμπουν στις κυρώσεις του νόμου CAATSA.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα η συναλλαγή για τα F-16. Η απουσία ενός σύγχρονου πολεμικού αεροσκάφους για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία αποτελεί πρόβλημα και για το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για την προστασία της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Χωρίς ισχυρή Πολεμική Αεροπορία, η χώρα δεν θα μπορεί να εγγυηθεί τον ρόλο της αυτό. Αυτό παραδέχεται και η Ουάσινγκτον σε σχέση με το τουρκικό αίτημα για εκσυγχρονισμό των F-16: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει τις ανάγκες Ασφάλειας της Τουρκίας ως συμμάχου και στρατηγικού εταίρου».

Πηγή: Süddeutsche Zeitung, Tomas Avenarius

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged