Γερμανία: Το μεγαλύτερο «Bordello» της Ευρώπης..

Πολιτισμοί
Μοιραστείτε το:

Έχει μετατραπεί στο πορνείο της Ευρώπης

Mπορείς να οδηγείς με 260 χιλιόμετρα την ώρα στον αυτοκινητόδρομο και παράλληλα να αγοράσεις πολύ φθηνά τις υπηρεσίες μιας γυναίκας. Η Γερμανία είναι το πορνείο της Ευρώπης. Με το που βγάλεις 20 ευρώ από την τσέπη σου μπορείς να ασκήσεις όση βία θέλεις πάνω σε μια γυναίκα» τονίζει η πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών Λένι Μπραϊμάγερ.

Γύρω στις 800.000 γυναίκες εργάζονται ως ιερόδουλες στη Γερμανία. Μόνο στο Βερολίνο υπολογίζονται γύρω στις 8.000. Όπως συνηθίζεται να λέγεται, το σεξ έναντι χρημάτων «είναι το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο». Μια δουλειά σαν όλες τις άλλες λοιπόν; Μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα του;

Η βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Λένι Μπραϊμάγερ πιστεύει πως «το δικαίωμα να κάνεις ό,τι θέλεις με το σώμα σου δεν δικαιολογεί τον πόνο των γυναικών που εξαναγκάζονται στην πορνεία». Η 59χρονη πολιτικός τονίζει ότι οι γυναίκες από την ανατολική Ευρώπη κερδίζουν πολύ λίγα χρήματα. «Στην πρωτεύουσα ξεκινάνε από δέκα ευρώ» δηλώνει η Μπάρμπαρα Έριτ από την καθολική οργάνωση „In Via” στο Βερολίνο.

«Η Γερμανία έχει τη φήμη στον κόσμο που είχε παλαιότερα η Ταϊλάνδη. Εδώ μπορείς να οδηγείς με 260 χιλιόμετρα την ώρα στον αυτοκινητόδρομο και παράλληλα να αγοράσεις πολύ φθηνά τις υπηρεσίες μιας γυναίκας. Η Γερμανία είναι το πορνείο της Ευρώπης. Με το που βγάλεις 20 ευρώ από την τσέπη σου μπορείς να ασκήσεις όση βία θέλεις πάνω σε μια γυναίκα» τονίζει η πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών.

Ας μην ξεχνά κανείς την προεκλογική πρόταση των «Πρασίνων» στις εκλογές του 2018. Τι είχαν προτείνει; Το σεξ με πόρνες να χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση για όσους είναι πολλοί φτωχοί και θεωρείται ότι χρειάζονται «σεξουαλική βοήθεια». Προς την κατεύθυνση αυτή, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Elisabeth Scharfenberg, δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να «συνταγογραφούν» για τους ασθενείς τους το να πηγαίνουν με «κυρίες της νύχτας». Η πορνεία είναι νόμιμη στη Γερμανία και δεν έχει τα ταμπού που υπάρχουν σε πολλές άλλες χώρες.

Οίκοι ανοχής υπάρχουν σχεδόν σε κάθε πόλη και μια τάση ξεκίνησε πρόσφατα, με τα κορίτσια που εργάζονται εκεί να προσφέρουν «σεξουαλική βοήθεια» σε πάσχοντες από άνοια, σε άτομα με αναπηρία και σε ανθρώπους που ζουν σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας.

Ανάλογα με τον οίκο ανοχής, οι υπηρεσίες κυμαίνονται από ένα «στοργικό άγγιγμα», μέχρι φετίχ και φουλ σεξ. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να επιτρέπει στον πελάτη να διεκδικήσει τα έξοδά του ή την επίσκεψή του ως ιατρική δαπάνη.

Οι Πράσινοι της Γερμανίας, όμως, θέλησαν να αλλάξει αυτό, με βάση έναν νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή στη γειτονική Ολλανδία για κάποιο χρονικό διάστημα. «Μπορώ να φανταστώ μια δημόσια χρηματοδότηση της σεξουαλικής βοήθειας», είπε η Scharfenberg στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Η πρόταση των Πρασίνων αφορούσε άτομα με ιατρικό πιστοποιητικό το οποίο θα αποδεικνύει ότι «είναι ανήμπορα να φτάσουν στη σεξουαλική ικανοποίηση με άλλους τρόπους», ενώ επιπλέον οι ίδιοι άνθρωποι θα πρέπει να αποδεικνύουν με χαρτιά ότι «δεν μπορούν να πληρώσουν πόρνες από μόνοι τους».

Οπως είναι λογικό, αυτή η πρόταση είχε ξεσηκώσει θύελλα συζητήσεων, με τους υπέρμαχους αλλά και τους πολέμιους της ιδέας να είναι αρκετοί και να παραθέτουν τα δικά τους επιχειρήματα προς τη μία ή την άλλη πλευρά. 

Η Λένι Μπραϊμάγερ θεωρεί τον νόμο περί πορνείας του 2002 υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση. Στόχος του νόμου ήταν η καλύτερη προστασία των γυναικών, ωστόσο στην πράξη απέτυχε. «Ούτε εκατό γυναίκες δεν είναι ασφαλισμένες» τονίζει η Γερμανίδα πολιτικός. Αλλά και ο νόμος του 2017 που ακολούθησε και πάλι δεν κατάφερε να βελτιώσει την κατάσταση. Ο νόμος προέβλεπε την υποχρεωτική χρήση προφυλακτικών και τη δήλωση στις αρχές. Παρόλα αυτά οι περισσότερες γυναίκες δεν δηλώνονται διότι φοβούνται ότι θα στιγματιστούν κοινωνικά. Στο Βερολίνο, για παράδειγμα, μόνο 2.132 γυναίκες από τις 8.000 που εργάζονται έχουν δηλωθεί.

Η Λένι Μπραϊμάγερ θεωρεί ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί το σκανδιναβικό μοντέλο, το οποίο ισχύει εδώ και 20 χρόνια και απαγορεύει την πορνεία. Εν τω μεταξύ το μοντέλο ισχύει και στη Γαλλία, την Ισλανδία, τον Καναδά και την Ιρλανδία και πρόσφατα και στο Ισραήλ. Η πορνεία σε αυτές τις χώρες απαγορεύεται, όμως ποινικά κολάσιμες δεν είναι οι πόρνες αλλά οι πελάτες.

«Ακόμα και η Europol διαπιστώνει πως η Γερμανία εξαιτίας του χαλαρού νομικού πλαισίου είναι χώρα εκμετάλλευσης ανθρώπων. Η Κομισιόν μας ζητά επίμονα να υιοθετήσουμε κανόνες όπως αυτούς στη Σουηδία» δηλώνει η Γερμανίδα πολιτικός και συμπληρώνει πως από τότε που έγινε νόμιμη η πορνεία είναι πολύ δύσκολο στην πράξη να αποδείξεις το εμπόριο ανθρώπων.

DW KNA / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: skai.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged