Βαγγέλης Βενιζέλος: Σε «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ», οδηγεί η Φώφη Γεννηματά το ΚΙΝΑΛ

Πολιτικοί
Μοιραστείτε το:

Σεισμός στο ΚΙΝΑΛ με την απόφαση Φώφης να διώξει τον Βενιζέλο -Παραιτήσεις και αγωνία για τα ποσοστά

Σαν βόμβα έπεσε στο ΚΙΝΑΛ χθες το μεσημέρι, η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να θέσει ουσιαστικά εκτός κόμματος τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αρνούμενη να τον τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικράτειας.

Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά ήταν φυσικά προειλημμένη, αφού η συμφωνία με τον Γιώργο Καμίνη- να είναι εκείνος επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας- είχε προηγηθεί, και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ γνώριζε φυσικά ποια θα είναι η αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πόσο μάλλον σε μια σχεδόν ταπεινωτική πρόταση, να είναι τελευταίος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η εκτίμηση του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ότι η απόφαση της Φώφης Γεννηματά- που δημιουργεί ξαφνικά μια μείζονα κρίση στο χώρο της κεντροαριστεράς, παραμονές των εθνικών εκλογών- εξυπηρετεί ένα σχέδιο σύγκλισης του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, και της το είπε και «δια ζώσης». Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν η συζήτηση των δυο στην Χαριλάου Τρικούπη, να έγινε σε πολύ υψηλούς τόνους, τουλάχιστον από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου, με προσωπικές αιχμές εναντίον της κ. Γεννηματά.

Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά φαίνεται να επισήμανε στον κ. Βενιζέλο την διαφορετική προσέγγιση που έχουν όσον αφορά τη γραμμή του κόμματος, την υπόσχεση της στον Γιώργο Καμίνη για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας- που όπως είπε θα σηματοδοτήσει την διεύρυνση- ενώ πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, κατηγορούν τον κ. Βενιζέλο ότι απάντησε «ή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή τίποτα».

Φόβοι για τις επιδόσεις του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές

Η ξαφνική κρίση έχει παγώσει τα στελέχη και τους υποψηφίους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που φοβούνται ότι η σύγκρουση και η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το κόμμα θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στο κόμμα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι, παρά τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στις ευρωεκλογές, το ΚΙΝΑΛ απέσπασε την προηγούμενη Κυριακή, λιγότερες ψήφους από τις ευρωεκλογές του 2014. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας την ανησυχία του για το μέλλον του Κινήματος.

Η πόλωση που προμηνύεται 5 εβδομάδες προ των εθνικών εκλογών, μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω διαρροή ψηφοφόρων από το ΚΙΝΑΛ, προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας, εισάγοντας το Κίνημα σε μια κρίση επιβίωσης. Αυτό είναι που φοβούνται και τα στελέχη και οι υποψήφιοι βουλευτές. Οτι η απόφαση της κ. Γεννηματά θα αποστερήσει από το ΚΙΝΑΛ, εκείνους τους ψηφοφόρους που θέλουν τη ριζική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που νιώθουν ότι ανήκουν στο κέντρο, που προέρχονται από το άλλοτε πλειοψηφικό ρεύμα των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ και που ένιωθαν να τους εκφράζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε περίπτωση που αυτοί οι ψηφοφόροι εγκαταλείψουν το ΚΙΝΑΛ, γεγονός εξαιρετικά πιθανό, το κόμμα θα μείνει με τους «παραδοσιακούς αντιδεξιούς», που διεκδικεί όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, και ορισμένοι φοβούνται πλέον ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για το ΚΙΝΑΛ.

Χαμός στο γραφείο του Βενιζέλου

Άλλωστε ήδη εκδηλώνονται αντιδράσεις που πιθανώς δεν είχαν προβλέψει στην Χαριλάου Τρικούπη. Στελέχη παραιτούνται, άλλοι δηλώνουν ότι δεν θα πολιτευθούν με το ΚΙΝΑΛ, ενώ στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου στο κέντρο της Αθήνας, έγινε χθες το μεσημέρι μια μίνι διαδήλωση. Εκατοντάδες στελέχη του ΚΙΝΑΛ έσπευσαν στο γραφείο του να εκδηλώσουν την συμπαράστασή τους στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφραζαν ακόμα και την οργή τους για την διχαστική και για ορισμένους ακατανόητη απόφαση της Φώφης Γεννηματά.

Προβληματισμός υπάρχει και στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ η είδηση προκάλεσε σοκ και σε προβεβλημένα στελέχη του Κινήματος όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, που φυσικά δεν γνώριζαν το παραμικρό.

Τι θα κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Στο ερώτημα ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του πρώην ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, απάντηση αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να δοθεί. Σίγουρα δεν βιάζεται και όπως λένε στελέχη του περιβάλλοντός του, η οποία κίνησή του θα είναι ανάλογη του ειδικού του βάρους στην πολιτική ζωή της χώρας και της ευθύνης του απέναντι στον κόσμο της κεντροαριστεράς και όχι μόνο. Άλλωστε θυμίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος την ώρα της κρίσης δεν δίστασε να θυσιάσει το πολιτικό του κεφάλαιο για να αποτρέψει την χρεοκοπία της χώρας και όλες οι επόμενες αποφάσεις του και κινήσεις του θα έχουν σαν μοναδικό γνώμονα το ευρύτερο καλό της χώρας.

———————

Τι προηγήθηκε (χθες)

Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε Καμίνη αντί Βενιζέλου για το επικρατείας του ΚΙΝΑΛ: Σκληρή απάντηση

«Στις επικείμενες Εθνικές Εκλογές με απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας τίθεται ο Γιώργος Καμίνης». Με αυτές τις 21 λέξεις ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ όχι μόνον την επιλογή της και τη διάρρηξη των σχέσεών της με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος εθεωρείτο φαβορί για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση της κυρίας Γεννηματά με τον κ. Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της οποίας του ανακοίνωσε την απόφασή της υπογραμμίζοντας ότι έχουν διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις και γραμμή και όχι έχει ήδη υποσχεθεί τη θέση του Επικεφαλής στον πρώην δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Αντ’ αυτού του πρότεινε τα τοποθετηθεί τιμητικά στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, κάτι το οποίο αρνήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

Σκληρή απάντηση Βενιζέλου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις εξελίξεις, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Η κυρία Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συναντηθούμε σήμερα. Στη συνάντηση μας μου είπε πως θεωρεί ότι έχουμε διαφορές ως προς τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ, ότι είχε υποθέσει πως επιθυμώ να διαδραματίζω ένα ευρύτερο ρόλο και ότι σε κάθε περίπτωση έχει δεσμευθεί να τοποθετήσει στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝΑΛ άλλο πρόσωπο.

Μου είπε επίσης ότι δεν θα ήθελε να φανεί ότι δεν στηρίζω εκλογικά το ΚΙΝΑΛ και ως εκ τούτου η τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα μπορούσε να καλυφθεί από εμένα. Ευχαρίστησα την κυρία Γεννηματά γιατί αντιλαμβάνεται το ρόλο μου ως ευρύτερο, αυτό όμως αντιφάσκει με την πρόταση της για τη συμμετοχή μου στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας.

Εξέφρασα τη βεβαιότητα μου ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής της.

Δεν της ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της Πατρίδας.

Πηγή: hellasjournal.com, iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged