Αχ «φτωχοδιάβολε», πως να εμπιστευτείς την Ελληνική Δικαιοσύνη; – Ο Πόλεμος Δικαστών – Πολιτικών

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Όταν παλεύουν οι ελέφαντες, τα βατράχια πρέπει να κρύβονται, λέει μία αφρικάνικη λαϊκή ρύση. Ο Πόλεμος των Ρόουζ, στην κλασσική αμερικάνικη ταινία έχει τραγικό τέλος με τον θάνατο και των δύο (περσόνες Νίκολσον & Τέρνερ) αντιμαχόμενων, όχι για προσωπικά τους θέματα, αλλά για την «τιμή» της οικογένειας μαφιόζων Πρίτζι.

Σε αντιστοιχία η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες ημέρες βλέπει ένα ανελέητο πόλεμο μεταξύ Δικαστών, Εισαγγελέων και Πολιτικών που σύμφωνα με το σύνταγμα έχουν ταχθεί να τον προστατεύουν από κάθε επιβουλή.

Εισαγγελείς διαφθοράς έχουμε κατά νόμο, αλλά η εντύπωση που δημιουργείται από τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Νοβάρτις, είναι ότι τελικά η «διαφθορά» και η «διαπλοκή» αποτελεί πλέον ενδημικό φαινόμενο και επιδημία στην πολύπαθη ελληνική δικαιοσύνη…

Το ερωτήματα που τελικά μπαίνουν είναι τα εξής:

  • Θα αποκαλυφθεί τελικά η αλήθεια στην υπόθεση Νοβάρτις;
  • Είναι η δικαιοσύνη αδέκαστη, μη χειραγωγούμενη από τους πολιτικούς και όχι καθοδηγούμενη;
  • Θα αποκατασταθεί κάποια στιγμή η εμπιστοσύνη των λαϊκών μαζών στην δικαιοσύνη;
  • Υπάρχει ή όχι στην Ελλάδα δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων με διάκριση σε δικαιοσύνη των μαζών και δικαιοσύνη των εχόντων και κατεχόντων;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά πιθανόν να μην δοθεί ποτέ, στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε, έστω κι αν θέλουμε να ονομαζόμαστε Ευρώπη. Τουλάχιστον ας φροντίσουν οι πολιτικοί ταγοί μας να αποβάλουν την εντύπωση που δίνουν στον λαό «ότι ενδιαφέρονται για το αδέκαστο της δικαιοσύνης μόνο όταν αυτή τους πιάνει τον κ@λο».

Προς το παρόν διαβάστε ένα ακόμη επεισόδιο της «Νοβαρτιάδας» και του εν εξελίξει πολέμου Δικαστών και Εισαγγελέων για το ποιος και γιατί… και κρίνετε μόνη σας…

«Δημ-εγέρτης»…

———————————

Οι εισαγγελείς ως «μάρτυρες κατηγορίας» πολιτικών προσώπων

Οι εισαγγελείς ως «μάρτυρες κατηγορίας» πολιτικών προσώπων. H φράση ανήκει σε κορυφαίο εισαγγελικό λειτουργό: «Μη γράφεις για πόλεμο εισαγγελέων στην Novartis. Πόλεμος για την αλήθεια είναι».

Η φράση ειπώθηκε χθες το μεσημέρι. Λίγη ώρα αργότερα δημοσιοποιήθηκε η αναφορά των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς (που περιλήφθηκε στις εξηγήσεις τους για την αίτηση εξαίρεσης που είχε υποβάλλει ο Ανδρέας Λοβέρδος) με την οποία στρέφονται κατά του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με αυτή ο Στουρνάρας απείλησε τον Μανιαδάκη και δια αυτού τους εισαγγελείς ενόσω εκκρεμούσε η έρευνα και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας ήταν προστατευόμενος μάρτυρας. Δηλαδή πριν ένα χρόνο.

Το ερώτημα είναι λοιπόν ένα και μάλιστα είχε διατυπωθεί ακριβώς έτσι και έναν χρόνο πριν όταν είχαν μιλήσει για πρώτη φορά οι περίφημοι «κύκλοι» της Ελένης Ράϊκου περί «Ρασπούτιν»: Και γιατί βρε παιδιά δεν τα λέγατε όταν συνέβησαν; Γιατί περιμένατε να περάσει τόσος χρόνος, να εμπλουτιστεί με τόνους πολιτικών σκοπιμοτήτων η υπόθεση  και μετά να στραφείτε ως «μάρτυρες κατηγορίας κατά πολιτικών προσώπων; ».

Όπως και τότε (στην περίπτωση της κας Ράικου) είχαμε αναφέρει, οι εισαγγελείς δεν είναι οποιοιδήποτε πολίτες ώστε να φοβούνται να κινηθούν εγκαίρως. Έχουν δικαιοδοτική ανεξαρτησία και θεσμική θωράκιση. Πέραν αυτών, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

Οι διαψεύσεις και τα ερωτήματα

Ανεξάρτητα από τις διαψεύσεις Μανιαδάκη και Στουρνάρα,  πάντως υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα για τις τελευταίες εξελίξεις:

  • Γιατί οι Εισαγγελείς δεν προχώρησαν, αυτεπαγγέλτως στην αναφορά των καταγγελλομένων, δεδομένου πως τους αναφέρθηκε παράνομη πράξη;
  • Ακόμα κι αν δεχτεί κανείς τον ισχυρισμό ότι θα αποκαλύπτονταν η ταυτότητα του προστατευόμενου μάρτυρα (όπως λένε), γιατί δεν προχώρησαν από 1/1/2019 που έπαψε – με απόφασή τους- να είναι μάρτυρας, στην εκκίνηση ποινικής διαδικασίας;
  • Επίσης γιατί λίγους μήνες αργότερα αρχειοθέτησαν την υπόθεση για τον Γιάννη Στουρνάρα;

Ο Νικ. Μανιαδάκης διαψεύδει τους εισαγγελείς για τα περί απειλών από τον Στουρνάρα

Σε μια κάθετη διάψευση όσων δημοσιοποιήθηκαν μέσω της αναφοράς των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς (στο πλαίσιο των εξηγήσεων που έδωσαν  για το αίτημα εξαίρεσή τους από τον Αν. Λοβέρδο) προχώρησε ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος στην υπόθεση Novartis, Νικος Μανιαδάκης.

Ο καθηγητής δημόσιας Υγείας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Ant1 προχώρησε στη διάψευση των ισχυρισμών των εισαγγελέων Διαφθοράς ότι το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2018 συναντήθηκε μαζί τους και τους μετέφερε πως δέχτηκε απειλές από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τόσο προς τον ίδιο όσο και προς τους εισαγγελείς.

Ο κ. Μανιαδάκης είπε πως τη συγκεκριμένη περίοδο δεν συναντήθηκε με τους εισαγγελείς καθώς βρισκόταν για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό ενώ επισήμανε πως η μια και μοναδική συνάντηση του , το διάστημα που ήταν προστατευόμενος μάρτυρας  , με τον διοικητή της ΤτΕ,  είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2018.

Όπως είπε σε αυτή αρνήθηκε κάθετα πως είναι προστατευόμενος μάρτυρας και ουδέποτε απειλήθηκε ή μετέφερε απειλές στους εισαγγελείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μανιαδάκης είχε καθηγητή τον Γ. Στουρνάρα και είχαν κοινωνικές σχέσεις.

Στουρνάρας: Τραγικά τα λάθη των συκοφαντών μου

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «το έγγραφο των τριών, ήδη κατηγορουμένων, εισαγγελέων μόνον θυμηδία προκαλεί με αφορμή το σχετικό έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας και αναφέρει για «απειλές» του Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Όπως αναφέρει ο κ. Στουρνάρας «ισχυρίζονται οι τρεις εισαγγελείς ότι ο κ. Μανιαδάκης τον Οκτώβριο –Νοέμβριο 2018 τους ανέφερε ότι τάχα τον εξεβίασα απειλώντας τον ότι «όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος με δύο άλλα πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς» κλπ».

Δηλαδή, σύμφωνα με τον ίδιο, «1ον) Ισχυρίζονται ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας τους δήλωσε ότι απειλείται και παρά ταύτα ουδέν έπραξαν! 2ον) Μετά από ένα περίπου έτος ενώ γνώριζαν την υποτιθέμενη εκβίασή μου έσπευσαν να με απαλλάξουν σαν να μη συμβαίνει τίποτε!».

«Ομολογούν δηλαδή ότι απήλλαξαν έναν ένοχο και παρέλειψαν τη δίωξη μου καίτοι γνώριζαν ότι είχα τελέσει αξιόποινες πράξεις και με τον παλαιό ΠΚ που επικαλούνται αλλά και με τον νέο, αφού ο νέος τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο 2019, αυτοί δε έθεσαν την υπόθεση μου στο αρχείο τον Αύγουστο 2019», επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ.

Παράλληλα, σημειώνει: «Επίσης δεν αντιλαμβάνονται οι συκοφάντες μου, έτερο σημαντικό νομικό σφάλμα τους που ιδρύει και δική τους ποινική ευθύνη, ότι δηλαδή: Αν πράγματι «απείλησα» τον κ. Μανιαδακη και αν «ενεποίησα» φόβο στους εισαγγελείς και ιδίως αν συντρέχουν όντως οι προϋποθέσεις του άρθρου 167Α ΠΚ (που έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόζεται)».

«Tότε κακώς-κάκιστα με απήλλαξαν και παρανόμως έθεσαν στο αρχείο την υπόθεση μου. Παραδέχονται δηλαδή (και ουσιαστικά αυτοκαταγγέλλονται) ότι διέπραξαν κατάχρηση εξουσίας», καταλήγει ο κ. Στουρνάρας.

Όλη η ανακοίνωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Στουρνάρα για τα «παραμύθια» της ομάδας Παπαγγελόπουλου

«Το έγγραφο των τριών, ήδη κατηγορουμένων, εισαγγελέων που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, μόνον θυμηδία προκαλεί», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

 «Ισχυρίζονται οι τρεις εισαγγελείς ότι ο κ. Μανιαδάκης τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2018 τους ανέφερε ότι τάχα τον εξεβίασα απειλώντας τον ότι “όταν αλλάξει η Κυβέρνηση ο ίδιος με δύο άλλα πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς”», αναφέρει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Αναλυτικά, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει:

«Δηλαδή:

1ον) Ισχυρίζονται ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας τους δήλωσε ότι απειλείται και παρά ταύτα ουδέν έπραξαν!

2ον) Μετά από ένα περίπου έτος ενώ γνώριζαν την υποτιθέμενη εκβίασή μου έσπευσαν να με απαλλάξουν σαν να μη συμβαίνει τίποτε!

Ομολογούν δηλαδή ότι απήλλαξαν έναν ένοχο και παρέλειψαν τη δίωξη μου καίτοι γνώριζαν ότι είχα τελέσει αξιόποινες πράξεις και με τον παλαιό ΠΚ που επικαλούνται αλλά και με τον νέο, αφού ο νέος τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο 2019, αυτοί δε έθεσαν την υπόθεση μου στο αρχείο τον Αύγουστο 2019.

Επίσης δεν αντιλαμβάνονται οι συκοφάντες μου, έτερο σημαντικό νομικό σφάλμα τους που ιδρύει και δική τους ποινική ευθύνη, ότι δηλαδή:

Αν πράγματι «απείλησα» τον κ. Μανιαδακη και αν «ενεποίησα» φόβο στους εισαγγελείς και ιδίως αν συντρέχουν όντως οι προϋποθέσεις του άρθρου 167Α ΠΚ (που έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόζεται)

Tότε κακώς-κάκιστα με απήλλαξαν και παρανόμως έθεσαν στο αρχείο την υπόθεση μου. Παραδέχονται δηλαδή (και ουσιαστικά αυτοκαταγγέλλονται) ότι διέπραξαν κατάχρηση εξουσίας.

Δηλαδή οι τρεις εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι με την πράξη μου επιχείρησα να τους ωθήσω, όπως απαιτεί το άρθρο 167 Α νέου ΠΚ:

Είτε στην ενέργεια πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους είτε στην παράλειψη νόμιμης πράξης είτε στην ευνοϊκή μεταχείριση μου.

Ισχυρίζονται δηλαδή ότι η αρχειοθέτηση δεν ήταν νόμιμη;

3ον) Παραδέχονται ότι προστατευόμενος μάρτυς είναι ο κ. Μανιαδάκης χωρίς να έχουν την προς τούτο εξουσία.

4ον) Εντελώς αντιφατικά και διαψεύδοντας τον εαυτό τους ισχυρίζονται αφενός μεν ότι πληροφορήθηκαν τα περί «εκβιάσεως» το 2018 αφετέρου ότι «τώρα μαθαίνουν» ότι πράγματι συναντηθήκαμε με τον κ. Μανιαδάκη. Δηλαδή το 2018 δεν το έμαθαν;

5ον) Εντελώς ανεπίτρεπτα για εισαγγελικό λειτουργό επικαλούνται για πράξη του 2018 (την κατά φαντασία «εκβίαση» νόμο του 2019 (το άρθρο 167Α του νέου ΠΚ που δεν υπήρχε τότε), αγνοώντας στοιχειώδεις ποινικούς κανόνες.

6ον) Επικαλούνται εφαρμογή του άρθρου 330 ΠΚ που προϋποθέτει για την εφαρμογή του να εξαναγκάσει ο δράστης άλλον σε πράξη παράλειψη ή ανοχή για τις οποίες ο παθών δεν είχε υποχρέωση ενώ δεν αναφέρουν κάποια τέτοια πράξη στην οποία επιχείρησα τάχα να τους εξαναγκάσω, πράγμα ασυγχώρητο για εισαγγελείς με πείρα, και αντιθέτως αναφέρουν ότι σκοπός μου ήταν να προκληθεί σ’ αυτούς «φόβος κατά το χειρισμό της υπόθεσης» δηλαδή απειλή, άρθρο 333 ΠΚ, για την οποία απαιτείται έγκληση.

Παρ’ όλα αυτά οι τρεις εισαγγελείς δεν εξηγούν έτερα ανομήματα της προκαταρτικής εξέτασης που διεξήγαγαν, ήτοι:

  • Γιατί παρέμειναν αδρανείς όταν σωρεία ειδήσεων δημοσιευόταν από τις φιλικές προς το καθεστώς εφημερίδες (άρθρο 252 ΠΚ);
  • Γιατί με κρατούσαν όμηρο επί σχεδόν 2 έτη χωρίς στοιχεία με μακρόχρονη δριμεία βλάβη της τιμής και υπόληψής μου αλλά και επιβάρυνση του έργου μου ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος;
  • Γιατί χαρακτήρισαν παρανόμως ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου;

Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι ο ίδιος ο κ. Μανιαδάκης έχει ήδη μιλήσει. Εξερχόμενος από το γραφείο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 17 Οκτωβρίου του 2019 όπου έδωσε κατάθεση, μίλησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και περιέγραψε τα πραγματικά περιστατικά που περιέχονται στα δικόγραφά του.

Όλα τα υπόλοιπα είναι κατασκευάσματα και προδίδουν πανικό».

Πηγή: dikastiko.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged