Αυτοδιοικητικά και άλλα στο Περιστέρι – Τα πρώτα βιολιά, οι παρατάξεις, οι παθογένειες και τα μελλούμενα

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

Βρισκόμαστε στον μήνα της «πίτας», πάλαι ποτέ βασιλόπιτας («φτού κακά στο στόματί μου»), η πόλη βρίσκεται σε ένα οργασμό εκδηλώσεων για την κοπή της, -βλέπετε οι σύλλογοι, ενώσεις και λοιπά είναι εξωπραγματικά πολλοί σε αριθμό-, οι κλίσεις και οι προσκλήσεις πάρα πολλές σε όλο το κοινωνικό φάσμα και κυρίως στους εν δυνάμει πολιτικούς οπαδούς και ψηφοφόρους και από κοντά οι πολιτικοί, τόσο της κεντρικής, όσο και της τοπικής αυτοδιοικητικής σκηνής που τρέχουν να τις «προλάβουν», αναζητώντας και επιζητώντας δημοσιότητα και αναγνωρισημότητα για το προσεχές σύντομο μέλλον που έρχεται με την μορφή αυτοδιοικητικών πρώτα και στην συνέχεια εθνικών εκλογών.

Από κοντά και όσοι «ταλαίπωροι» έχουν ενδυθεί τους ρόλους του παραγωγού ειδήσεων, του καταγραφέα γεγονότων, του δημοσιογράφου ή και του φωτογράφου, με τις ευγενικές επικλήσεις και υποδείξεις των ενδιαφερόμενων «θα είναι κι εγώ εκεί, αποτύπωσέ το σε παρακαλώ», να δίνουν και να παίρνουν, ακόμη και κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων.

Φαίνεται ότι το περίφημο «ήμουν κι εγώ εκεί», έχει τελικά πολύ μεγάλη σημασία για τους ενδιαφερόμενους, που είτε είναι, είτε πιστεύουν ή θέλουν  να είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές, αφού πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς το τμήμα λαού στο οποίο στοχεύουν προκειμένου να εισπράξουν την συμπάθεια αρχικά και την ψήφο του τελικά. 

Παρόλα αυτά, όμως, οι συνθήκες και κυρίως η εγγύτητα των εκλογών, σε πρώτη φάση των αυτοδιοικητικών του Μαΐου, έχουν ως αποτέλεσμα ο Φεβρουάριος που διανύουμε, που όπως αναφέρθηκε ποιο πάνω εξελίσσεται σε μήνα της «πίτας», να δίνει άφθονες ειδήσεις και γνώση των καταστάσεων που δημιουργούνται σε πολιτικό επίπεδο για τα αυτοδιοικητικά και όχι μόνο της Πόλης.

Ας τα πάρουμε, όμως με την σειρά και ας δούμε πως παρουσιάζεται σήμερα η κατάσταση στον αυτοδιοικητικό τομέα της Πόλης, τόσο μέσα από την δυναμική των εκδηλώσεων αυτής της μορφής, όσο και από τις «κινήσεις» ενδιαφερόμενων και μη που βγαίνουν στην δημοσιότητα.

  • Ο “Κυρίαρχος” του Παιχνιδιού

Πολύ διαφωνούν για τον τίτλο που του έχουμε δώσει, αλλά μέχρι σήμερα οι ενδείξεις και αποδείξεις συναινούν προς αυτό. Αυτονόητο είναι ότι πρόκειται για τον Ανδρέα Παχατουρίδη. Αν και βρίσκεται σε μία ηλικία, που πολλοί θα εξέταζαν την τιμητική αποστασιοποίησή και απόσυρσή τους από τα κοινά, πόσο μάλλον που κουβαλά μαζί του την ιστορική διαδρομή του μακροβιότερου και ποιο πετυχημένου, σύμφωνα με τους δημότες, Δημάρχου της Πόλης του Περιστερίου, ο ίδιος ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της επικών διαστάσεων εκδήλωσης για την κοπή της πίτας της παράταξής του στο ΚΥΒΕ, την εκ νέου και για 5η φορά κάθοδό του στις επερχόμενες εκλογές.

  • Οι τάσεις εσωστρέφειας της Παράταξης του Δημάρχου

Να σημειωθεί, ότι παρότι η παράταξή του «Με την Κοινωνία Μπροστά», θεωρείται ότι είναι απόλυτα συμπαγής και χωρίς καμία τάση εσωστρέφειας που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, τα μικρά και προσωρινά, παρά τις αντίθετες φήμες, προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, αλλά και η ισχυρή, -την εποχή που είδε το φως της δημοσιότητας-, εκδοχή ότι «μελετούσε την πιθανότητα να ανέβει αυτοδιοικητικό σκαλοπάτι και να περάσει στην Περιφέρεια Αττικής», είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ισχυρών τάσεων ανάμεσα στα προβεβλημένα και ισχυρά ηγετικά στελέχη της, για την επόμενη ημέρα και την μετά Παχατουρίδη εποχή, τάσεις που διέγραψαν κινήσεις έστω και προσωρινά για το «ποιος θα πιάσει το καλύτερο και υψηλότερο στασίδι» κατά την λαϊκή έκφραση.

Οι «τάσεις» αυτές που αν μη τι άλλο προκάλεσαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα εσωστρέφεια στην παράταξη του νυν Δημάρχου της Πόλης, πάγωσαν εν μία νυκτί, όταν έγινε αντιληπτό ότι ο τελευταίος συνεχίζει χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς διάθεση να εγκαταλείψει τα τοπικά κοινά.

Παρόλα αυτά, οι δομές επικοινωνίας που ανάπτυξαν οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι για την επόμενη ημέρα, συνεχίζουν να παραμένουν ενεργοί, αν και οι εκτιμήσεις για το πολιτικό μέλλον των δημιουργών τους, διίστανται πλέον. Πλέον χαρακτηριστική, είναι η περίπτωση ισχυρού κάτω από τον δήμαρχο στελέχους της παράταξης του, που κατά την επικών διαστάσεων εκδήλωση που διοργάνωσε, εκδήλωση στην οποία προσήλθε τεράστιο πλήθος κόσμου, παλιοί επώνυμοι αυτοδιοικητικοί, αυτοδιοικητικοί της Περιφέρειας, πολιτικοί, νυν και υποψήφιοι της κεντρικής πολιτικής σκηνής και  όλα σχεδόν τα μέλη της παράταξης «Με την Κοινωνία Μπροστά», άκουσε τον νυν Δήμαρχο να εκφέρει το σιβυλικό γι’ αυτόν: «Εύχομαι να υπηρετήσει με την ίδια επιτυχία από κάθε νέα θέση που θα κατακτήσει στο μέλλον στην αυτοδιοίκηση και το Δήμο». Το τι εκφράζει η συγκεκριμένη δήλωση κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει, απλώς θα φανεί στο μέλλον, μετά δε τις εκλογές.

  • Η ανανέωση και οι προσχωρήσεις

Σε ότι αφορά, αυτή καθ’ αυτή την παράταξή του «Με την Κοινωνία Μπροστά», ο Ανδρέας Παχατουρίδης, πιστός στην επαναλαμβανόμενη πολιτική πρακτική του, προχωρά σε κινήσεις μερικής αλλά σημαντικής ανανέωσης των προσώπων που θα είναι στην τελική λίστα των υποψηφίων της. Σύμφωνα με όσα ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχει ήδη αποδεχθεί ή και ο ίδιος έχει προκαλέσει την ένταξη στην παράταξή του, ως υποψηφίων συμβούλων, νέων προσώπων, μικρής σχετικά ηλικίας, -ο μικρότερος είναι 20 ετών-, αλλά καταρτισμένων και πετυχημένων επαγγελματικά, φροντίζει δε και το γυναικείο φύλο, αφού αυτό το τελευταίο, αποτελεί νομοτέλεια λόγω των προβλέψεων του νόμου (40% υποχρεωτική συμμετοχή γυναικών).

Ταυτόχρονα, κατά την πάγια τακτική του, απορρόφησε και ενέταξε  στην δημοτική ομάδα του, στελέχη της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα προερχόμενα από το χώρο της κεντροαριστεράς, σε σημείο που η λεγόμενη αξιωματική αντιπολίτευση που προέκυψε από τις εκλογές του 2014, να προσχωρήσει στην παράταξή του σχεδόν αυτούσια, σε ότι αφορά τους ενεργούς δημοτικούς συμβούλους, με τελευταία προσχώρηση την κα Βιβή Φουντά και την υπενθύμιση ότι οι κ.κ. Πλέστης Αλέξανδρος και Δημητρίου Θανάσης, είχαν ουσιαστικά ενσωματωθεί στην δημοτική παράταξη του Δημάρχου εδώ και 2 χρόνια.

Από την άλλη, πάντα ισχυρός επικοινωνιακά, έχοντας αφενός ως εργαλείο τις εκδηλώσεις του Δήμου, που πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, θέτοντας στην δημοσιότητα όλα τα προβεβλημένα στελέχη του, αφετέρου διαθέτοντας ο ίδιος, όσο και μερικά από τα ηγετικά στελέχη της παράταξής του σε προσωπικό επίπεδο ισχυρές προσβάσεις στα τοπικά αλλά και εθνικά ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και μη, επιδίδεται σε ένα ήπιο προς το παρόν παίγνιο επικοινωνίας με τους δημότες της πόλης, παίγνιο που αναμένεται να  εντείνεται σταδιακά όσο πλησιάζουμε την ημέρα των εκλογών.

  • Οι στόχοι και ένα σημαντικό ερωτηματικό

Βασικός στόχος του νυν Δημάρχου κου Παχατουρίδη, όπως «βγαίνει» από τα συμφραζόμενα των στελεχών του, είναι η  εκλογή και επίτευξη αυτοδυναμίας από την πρώτη Κυριακή, στόχο που θεωρούν ότι είναι εφικτός δεδομένου ότι το 2014 είχαν πετύχει ως δημοτική παράταξη το 62+% των ψήφων.

Ορισμένοι μάλιστα υπεραισιόδοξοι, εκτιμούν ή μάλλον προβλέπουν ότι, παρά την κόπωση της κοινής γνώμης από την πολύχρονη παραμονή του κ. Παχατουρίδη στον δημαρχιακό θώκο της πόλης, αλλά και την «αδιαφορία» που προς το παρόν επιδεικνύουν οι νέοι για τα τοπικά πολιτικά δρώμενα, ο στόχος της αυτοδυναμίας από την πρώτη Κυριακή, όχι μόνο είναι εφικτός, αλλά μπορεί να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό από το προηγούμενο 52+%. Και αυτό το αιτιολογούν, προβάλλοντας την «ανυπαρξία» της αντιπολίτευσης, όπως αναφέρουν και στην διαφαινόμενη μέχρι σήμερα έλλειψη προσωπικοτήτων σ’ αυτήν, ικανών να προσελκύσουν και να πείσουν τους δημότες της πόλης ότι είναι ικανοί να την πάνε ένα βήμα ποιο ψηλά, από την σημερινή διοίκηση.

Τοπικοί πολιτικοί παράγοντες που παρακολουθούν την πορεία και τις πολιτικές πρακτικές του κ. Παχατουρίδη, εκφράζουν την εκτίμηση, ότι ο δεύτερος βασικός στόχος του, στις επερχόμενες εκλογές μετά την επίτευξη της αυτοδυναμίας από την πρώτη Κυριακή, είναι η ανανέωση σε μεγάλο βαθμό μάλιστα των συμβούλων που θα εκλεγούν, αφού η προηγούμενη που έγινε με τις εκλογές του 2014, απέδωσε μεν απόλυτα πιστά μέλη, χωρίς καμία διάθεση αμφισβήτησης των πολιτικών της παράταξης, από την άλλη δεν έδωσε δείγματα ανάδειξης νέων ηγετικών στελεχών. Η ανανέωση των μελών της παράταξής του, θα του επιτρέψει επίσης να προχωρήσει στο ανακάτεμα της τράπουλας σε ότι αφορά τα στελέχη που θα καταλάβουν θέσεις ευθύνης στην διοίκηση του Δήμου, -αντιδημάρχους, κλπ-, αφού πέραν των άλλων ορισμένα από τα νυν αναμένεται είτε να αποχωρήσουν, είτε να τεθούν σε τιμητική διοικητική αργία, για λόγου ηλικίας και όχι μόνο. Αυτό θα επιτρέψει στον νυν δήμαρχο να επαναδιατυπώσει και ορίσει την συνεκτικότητα και το συμπαγές της δημοτικής ομάδα που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, πολιτικές και μη που θα προκύψουν στο νέο δημοτικό συμβούλιο, λόγω όχι μόνο των νέων και άγνωστων ως προς την δυναμική τους προσώπων [που θα προκύψουν στην αντιπολίτευση, αλλά και των νέων δράσεων που θα πρέπει να «εφευρεθούν» σε ότι αφορά τη πόλη και την ανάπτυξή της.

Σε ότι αφορά το ερωτηματικό που τίθεται και μάλιστα όσο πλησιάζουν οι εκλογές επιτακτικά, είναι η θέληση του κου Παχατουρίδη να συνεχίσει στην θέση του Δημάρχου, εφόσον βέβαια εκλεγεί, εξαντλώντας της νέα  τετραετία ή θα αποχωρήσει  παραχωρώντας την θέση του σε κάποιο από τα ηγετικά στελέχη της δημοτικής ομάδας του. Ας μην ξεχνά κανείς ότι ηλικιακά πλησιάζει τα 70, αν και στην πολιτική η ηλικία αυτή θεωρείται ότι είναι ώριμη και γεμάτη διοικητική σοφία. Σε κάθε περίπτωση, έμεπιροι παράγοντες της τοπικής πολιτικής σκηνής, θεωρούν ως βέβαιαο, ότι ο κ. Παχατουρίδης, θα αποχωρήσει από την πολίτική και θα ιδιωτεύσει άμεσα, στην απευκταία γι’ αυτόν περίπτωση που μετά το 2003, ηττηθεί για πρώτη φορά και δεν καταφέρει να εκλεγεί στην θέση του Δημάρχου.

  • Οι διεκδικητές του «Θώκου»

Πριν από λίγες ημέρες, πολίτης με πλούσια εμπειρία στα της πόλης, διατύπωσε την άποψη ότι όλοι όσοι προβάλλον ως διεκδικητές του θώκου του δημάρχου, είναι απλώς «χαμένοι στο διάστημα». Ισχύει αυτό ή όχι; Ας του δούμε με την σειρά:

Κατ’ αρχή η αντιπολίτευση στο Δήμο Περιστερίου ή αν θέλετε όλοι αυτοί, δημοτικές παρατάξεις και μεμονωμένοι πολιτικοί, βρίσκονται στην θέση που τους έχει κατατάξει ο λαός της πόλης, λόγω της πολιτικής συμπεριφοράς τους όλη την προηγούμενη πενταετία, από το 2014 και μετά.

Καμία παράταξη και κανένας μεμονωμένος πολιτικός, δεν κατάφερε όλη αυτή την πενταετία να παράξει πολιτική ή αν θέλετε με απλά λόγια μα ταρακουνήσει το σύστημα Παχατουρίδη, κάνοντάς το να αντιδράσει. Ακόμη και στις περιπτώσεις που εξωγενείς παράγοντες, -ΜΜΕ, κλπ-, τους πρόσφεραν καυτά θέματα στο πιάτο, όπως λέει και η ποδοσφαιρική ορολογία για τα εύκολα γκολ που δημιουργούνται από άλλους για τον γκολτζή της ομάδας, ούτε καν τα μνημόνευαν, πόσο μάλλον να ασχοληθούν μ’ αυτά.

Ακόμη και το πολύ οργανωμένο στα πολιτικά δρώμενα ΚΚΕ, άφησε ή ποδηγέτησε την δική του δημοτική παράταξη, την Λαϊκή Συσπείρωση, να ασχολείται και απασχολείται σε εσωστρεφείς παράγοντες και όχι στα πραγματικά προβλήματα του Δήμου. Από κοντά και στο ίδιο μοτίβο η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, που κάτω από την ισχυρή επιρροή του επικεφαλής της κ. Παπανικολάου, στράφηκε στα γενικά κοινωνικά θέματα και σε μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν μπόρεσαν ποτέ να ξεφύγουν από τους τέσσερεις τοίχους του κτιρίου της Ξυλοτεχνίας στην οποία συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης.

Με απλά λόγια, η αντιπολίτευση του δήμου καθ’ όλη την προηγούμενη πενταετία, αντί να ασχοληθεί με τα πεπραγμένα της διοίκησης Παχατουρίδη, κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται να εγκλιστεί σε μία σπείρα εσωστρέφειας, αναζητώντας λύση στα υπαρξιακά πολιτικά προβλήματά της και αφήνοντας την διοίκηση του Δήμου να παίζει μόνη της μπάλα, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός.

Συνήθως η προετοιμασία της για τα θέματα που συζητούνταν στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν ο χρόνος που κατάφερναν να διαθέσουν λίγο πριν αυτό ξεκινήσει την συνεδρίασή του, παρότι διέθεταν άφθονο χρόνο για να συντάξουν τα διάφορα, άσχετα συνήθως με τον Δήμο Περιστερίου, ψηφίσματα για τα οποία έδωσαν μάχες προκειμένου να ψηφισθούν. Χαριτολογώντας, κάποιος θα έλεγε ότι το μόνο ψήφισμα που δεν κατατέθηκε από την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο είναι πιθανόν αυτό που θα ζητούσε την σωτηρία, από την κονσερβοποίηση, της πέρκας της λίμνης Ταγκανίκα της Ουγκάντας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εσωστρέφεια δεν γλύτωσαν οι δύο κατά σειρά μεγαλύτερες αντιπολιτευτικές παρατάξεις, με την πρώτη, «Το Περιστέρι για Όλους» να αυτοδιαλύεται και με τους τρείς από τους έξη συνολικά συμβούλους που είχε εκλέξει το 2014, να προσχωρούν στην παράταξη του νυν δημάρχου, θέλοντας όπως ανάφεραν να προσφέρουν έργο στους δημότες της πόλης. Σε ότι αφορά την δεύτερη σε δύναμη παράταξη της αντιπολίτευσης, τους Ενεργούς Πολίτες, από τους 5 συνολικά δημοτικούς συμβούλους της, είδε τους δύο να ανεξαρτητοποιούνται στα πλαίσια της διάσπασης του μητρικού ΣΥΡΙΖΑ και τον τρίτο να παραμένει αδρανής καθ’ όλη την διάρκεια της πενταετίας, όντας προσάρτημα για την αύξηση της παραταξιακής δύναμης και όχι πραγματικός δημοτικός σύμβουλος. Ίσως γι’ αυτό αποσύρθηκε σαν παράταξη, συμμετέχοντας πλέον στις εκλογές σε νεοδημιουργηθείσα δημοτική παράταξη, στοχεύοντας στον κεντροαριστερό χώρο.

Αν μάλιστα σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος την εικόνα της αντιπολίτευσης στο τελευταίο 9μηνο, όπως αυτή καταγράφηκε στα δημοτικά συμβούλια αυτής της περιόδου, θα έμεινε έκπληκτος για την ένδεια παραγωγής πολιτικής και αντιμετώπισης της διοίκησης του Δήμου, κυρίως, όμως, από την παρουσία των συμβούλων της που σπάνια ξεπερνούσαν τον ένα και ενίοτε τους δύο για κάθε δημοτική παράταξη, με την αντιπολιτευτική πρακτική τους να περιορίζεται στην στηλίτευση γεγονότων και πράξεων της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Μην νομίζει, όμως, κανείς ότι και οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης πήγαιναν καλύτερα. Η συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, περιορίζονταν σε μία απλή κατάφαση με κίνηση του κεφαλιού σε κάθε θέμα που κατέθεταν προς συζήτηση και έγκριση οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Δεν υπήρξε ούτε καν απορία για διευκρινήσεις. Τόσο καλά και πειθαρχημένα.

Σε ότι αφορά κάθε μία δημοτική παράταξη ή εν δυνάμει από τις νεοεμφανιζόμενες, ισχύουν ή μάλλον συμβαίνουν τα εξής, αρχίζοντας από τα αριστερά προς το κέντρο της πολιτικής, ως χώρους.

  • Λαϊκή Συσπείρωση

Πρόκειται για τον αυτοδιοικητικό βραχίονα του ΚΚΕ. Διαθέτει το προνόμιο να έχει συγκεκριμένο και απόλυτα «μπετονιαρισμένο» εκλογικό κοινό, που παρά τις προσπάθειες της δεν μπορεί ή δεν έχει δείξει ότι μπορεί να υπερβεί, προκειμένου να αυξήσει την δύναμή της. Στις επερχόμενες εκλογές, θα επιχειρήσει να αντιγράψει το κομματικό μοντέλο που εφαρμόσθηκε το 2014 στην Πετρούπολη, ελπίζοντας ότι θα δει αύξηση της εκλογικής επιρροής της, σαν παράταξη στους δημότες της πόλης. Αυτός είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις και ο λόγος που προχώρησε σε αλλαγή προσώπου ως επικεφαλή και υποψήφιο δήμαρχο, ορίζοντας για την θέση αυτή νεαρό γιατρό του Αττικού νοσοκομείου, με το βλέμμα περισσότερο στις μεθεπόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, παρά σ’ αυτή του Μαΐου που έρχεται.

Πολιτικά πιστεύεται ότι θα συνεχίσει να απευθύνεται στο δικό του αποκλειστικά κοινό, αδιαφορώντας για την παραγωγή τοπικής πολιτικής που να σχετίζεται με τα πραγματικά προβλήματα της πόλης, στοχεύοντας στη διατήρηση δυνάμεων και ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει σταδιακή μετακίνηση των ψηφοφόρων στην μία και μοναδική αριστερά που το μητρικό κόμμα διατείνεται ότι πρεσβεύει και εκπροσωπεί κατ’ αποκλειστικότητα.

  • Αριστερή Κίνηση Περιστερίου

Δημοτική παράταξη, με ξεκαθαρισμένη ακτιβίστικη, όπως έχει μέχρι σήμερα δείξει, πολιτική, που στοχεύει στην αντιπροσώπευση συγκεκριμένου κοινού των ψηφοφόρων, με την σημείωση ότι όσοι την ακολουθούν και την ψηφίζουν παραμένουν πιστοί σ’ αυτήν, όντας μάλιστα ιδιαίτερα μαχητικοί, στην έμπρακτη στήριξη της πολιτικής της. Πρόσφατα μάλιστα έγινε γνωστό ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ένα από τους ανεξαρτητοποιηθέντες συμβούλους  των Ενεργών Πολιτών, προκειμένου να βρεθούν κοινά σημεία συμπόρευσης στα δημοτικά πράγματα της πόλης, κάτι που θα επιτρέψει την κοινή κάθοδό τους.

  • Ανοικτοί Ορίζοντες

Πρόκειται για νέα δημοτική παράταξη που ουσιαστικά δημιουργήθηκε στην θέση των Ενεργών Πολιτών Περιστερίου, οι οποίοι σαν παράταξη φαίνεται ότι επέλεξαν την αδρανοποίηση στις εκλογές του Μαΐου. Επέλεξαν ως επικεφαλής νέο πρόσωπο που αν και με μεγάλη συμμετοχή στα κοινά με την κατάκτηση κορυφαίων συνδικαλιστικών θέσεων, δεν είχε παρουσία στα δημοτικά πράγματα της πόλης μέχρι σήμερα. Πρόσωπο ιδιαίτερων ικανοτήτων στην κατάκτηση της εμπιστοσύνης του λαού, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα διαδρομή του, αναμένεται να είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών στις τοπικές εκλογές που έρχονται. Πρέπει, όμως πρώτα να ξεπεράσει τις τάσεις και τα προβλήματα εσωστρέφειας, αλλά και τις ιδεοληψίες, που κουβάλησαν στην νέα παράταξη οι ανήκοντες στον χώρο των Ενεργών Πολιτών, που συνέβαλαν τα μάλα στην συγκρότησή της.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα αυτή δημοτική παράταξη, εκτιμάται, όπως προανάγγειλε στην ιδρυτική διακήρυξή της, ότι θα κινηθεί στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς στην Πόλη, που την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και όχι μόνο παρουσιάζει πολύ μεγάλο κενό, με όσους ψηφοφόρους υπάρχουν σ’ αυτόν να αναζητούν αξιόπιστη πολιτική στέγη για τα δημοτικά δρώμενα.

Στα μειονεκτήματά της ή μάλλον το μεγάλο μειονέκτημά της είναι το «άγνωστο» στην τοπική κοινωνία για το ποια είναι τα μέλη της που θα δώσουν τον αγώνα της εκλογής στο νέο δημοτικό συμβούλιο και η παντελής προς το παρόν έλλειψη επικοινωνίας με τους δημότες της πόλης που θα της επιτρέψει να γίνει μετρήσιμη πολιτική δύναμη, με την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου να έχει μειωθεί δραματικά.

  • Δημοτική Ομάδα ΚΙΝΑΛ

Μετά την αυτοδιάλυση της δημοτικής παράταξης «Περιστέρι με Όλους» που αποτελούσε στην πράξη την συνέχεια του πάλαι ποτέ παντοδύναμου βραχίονα του ΠΑΣΟΚ, στα δημοτικά του Περιστερίου, είναι άγνωστο αν τελικά θα συγκροτηθεί τέτοια δημοτική ομάδα. Οι λόγοι είναι πολλοί, κυρίως όμως είναι η σφοδρή διαπάλη που συνεχίζεται με πολύ μεγάλη ένταση στους κύκλους του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Όλες οι κινήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα για την συγκρότηση δημοτικής παράταξης, προκειμένου αυτή να συμμετάσχει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, προσέκρουσαν σε σκοπιμότητες πρώην και νυν τοπικών αυτοδιοικητικών στελεχών του χώρου, που είτε ποδηγέτησαν, ως προς το άγονο, τις σχετικές συζητήσεις ορμώμενοι σ’ αυτό από προσωπικά κριτήρια και προσδοκίες, είτε επιχείρησαν τον εξαγνισμό τους για παλιές ή φρέσκες πολιτικές παρασπονδίες τους, είτε τέλος γιατί ευελπιστούν  στην πολιτική καθυπόταξη όλων των υπολοίπων.

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, οι ενδοπαραταξιακές για τον χώρο καταστάσεις για την συγκρότηση της δημοτικής ομάδας, υπήρξαν τραγελαφικές, στόχευσαν στην διατήρηση κομματικών άτυπων μεν αλλά ουσιαστικών οφιτσίων, κάτι ανάλογο με το κομματικό μηχανισμό του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, κυρίως όμως, στον αποκλεισμό νέων προσώπων που με τον ένα ή άλλο τρόπο εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μπουν μπροστάρηδες στην νέα αυτή προσπάθεια.

Τελευταίο επεισόδιο στον συγκεκριμένο χώρο, η προσπάθεια που καταβάλει γνωστός «κοινωνιστής» που μόλις πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκε από την δημοτική παράταξη Παχατουρίδη στην οποία είχε προσχωρήσει το 2014, να ορισθεί ως επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος της αυτοδιοικητικής παράταξης που θα συγκροτηθεί με τις ευλογίες και καθοδήγηση του ΚΙΝΑΛ. Να σημειωθεί ότι όπως ο ίδιος διατείνεται, έχει την απόλυτη στήριξη για τον ορισμό του ως υποψήφιου Δημάρχου με το ΚΙΝΑΛ, υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών του, υποψηφίων βουλευτών του στον Δυτικό Τομέα Αθήνας  και άλλους.

Βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι αναζητεί εναγωνίως δημοτικό σχήμα για να ορισθεί επικεφαλής σαν υποψήφιος Δήμαρχος, αφού η πρώτη απόπειρά του να είναι αυτός επικεφαλής στην νέα παράταξη «Ανοικτή Ορίζοντες» δεν ευδοκίμησε.

  • Συνεργασία για το Περιστέρι

Προαναγγελθείσα δημοτική παράταξη, που μετά την αρχική ανακοίνωσή της, παρουσιάζει δυσκολίες, σύμφωνα με πληροφορίες για να συγκροτηθεί σε σώμα. Ετερόκλιτη πολιτικά, βρίσκεται στο στάδιο ορισμού τους υποψηφίου Δημάρχου, κάτι που προς το παρόν προκαλεί τριβές μεταξύ των εταίρων της. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο εναπομείναντες εταίροι, διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος έχει μεγαλύτερη πολιτική απήχηση, ώστε αυτό να βαρύνει στην επιλογή του επικεφαλής της.

Παρότι η στήλη έχει πολλές και εξακριβωμένες πληροφορίες για τα όσα συμβαίνουν στην συγκεκριμένη υπό συγκρότηση δημοτική ομάδα, δεν θα προχωρήσει στην δημοσιοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια στοχεύει να καλύψει και διεκδικήσει την «δεξιά»  του νυν  Δημάρχου, με ολίγη από την αριστερά. Το αν τα καταφέρει θα φανεί πολύ σύντομα, αν και οι πιθανότητες να συγκροτηθεί αξιόμαχη δημοτική παράταξη είναι μοιρασμένες για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

  • Λοιπές δυνάμεις

Πιθανόν η πόλη να δει και άλλες ευκαιριακές ή μη δημοτικές παρατάξεις να τίθενται στην κρίση των ψηφοφόρων της. Εκτιμάται, όμως, ότι οι ελπίδες τους για κάποιο καλό αποτέλεσμα, ακόμη και για την εκλογή, ελέω απλής αναλογικής, είναι πολύ περιορισμένες και συνήθως κινήσεις αυτού του είδους ευνοούν αυτόν που θα διαθέτει αυξημένη σχετική πλειοψηφία, κάτω δε από ορισμένες συνθήκες μπορούν να δώσουν λόγο των προνοίων του εκλογικού συστήματος το κρίσιμο ποσοστό για την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Αυτά προς το παρόν, η στήλη θα επανέλθει στο θέμα σύντομα και αφού διαμορφωθεί ο τελικός χάρτης των υποψηφίων για τις εκλογές του Μαΐου.

Δημο-ποιητής

Vukentra.com

Μοιραστείτε το:
Tagged