Ασυμβίβαστο Ίλιον: Νέο αντιδραστικό σχέδιο εκλογικού νόμου για τους Ο.Τ.Α.

Ίλιον
Μοιραστείτε το:

Η εργαλειοποίηση της υγειονομικής κρίσης συνεχίζεται από το επιτελικό κράτος, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να συνεχίζει να περνάει το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο μέσα στην πανδημία. Τώρα σειρά έχει ο εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ, με το νέο σχέδιο νόμου που βγήκε για «διαβούλευση».

Δεν περιμέναμε φυσικά τίποτε λιγότερο από την εφαρμογή του δογματικού νεοφιλελευθερισμού και του αντιδραστικού κατήφορου των «αρίστων» και στους ΟΤΑ.

Το νομοσχέδιο δεν αλλάζει σε τίποτα όλα τα αρνητικά που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αναπροσαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην μνημονιακή πραγματικότητα, θέτοντας καθαρά, σαφή και αδιαπραγμάτευτα όρια στην άσκηση της τοπικής πολιτικής, όπως την απαγόρευση των προσλήψεων, τους 5μηνίτες ή 8μηνίτες, τις περικοπές, τη δημοτική φορομπηξία κ.λπ.

Αυτό που αλλάζει είναι ο εκλογικός νόμος με την αντιδραστική διάταξη να εκλέγονται οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες ακόμα και με 43% και να παίρνουν τα 3/5 των εδρών. Ο νόμος γίνεται ακόμα σκληρότερος για τις μικρές δημοτικές κινήσεις θέτοντας όριο 3% για την εκλογή συμβούλων και συζητώντας να γίνει ίσως και 5%. Επίσης αυξάνει και τα παράβολα για την συμμετοχή στις εκλογές πάνω από 50%, για να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη συμμετοχή ανθρώπων που δεν έχουν οικονομική επιφάνεια και επιβάλλει προθεσμίες υποβολής υποψηφιοτήτων 4 μήνες πριν τις εκλογές! Δεν παραλείπει όμως να εκλέγει άνευ ψήφων τους ήδη διατελέσαντες δημάρχους!

  • Ζητάμε την απόσυρση του σχεδίου νόμου, την άμεση ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, την επιστροφή των παρακρατηθέντων που ξεπερνάνε τα 25 δισ., την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους, την ενίσχυση των δημοκρατικών συμμετοχικών θεσμών.
  • Ζητάμε, απλή αναλογική και η έμμεση εκλογή δημάρχου που εξασφαλίζουν συγκλίσεις, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ώστε να δυσκολεύεται, μέσα από την πλατιά δημοκρατική συμμετοχή, η χειραγώγηση των κοινωνιών από οικονομικά συμφέροντα και παράγοντες.

Απέναντι σε αυτή τη λογική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, εμείς πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή, πρέπει να εκλέγεται από τους δημότες για να τους υπηρετήσει, μπαίνοντας μπροστά στους αγώνες τους, συγκρουόμενη με την νομιμότητα όπως την διαμόρφωσαν τα μνημόνια.

Θέλουμε ένα Δήμο στα χέρια των Δημοτών, που με τους Δημότες θα λειτουργεί για τους Δημότες.

Μοιραστείτε το:
Tagged