Αρχιμαφίοζος ναρκέμπορας ο πανίσχυρος υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σοϊλού

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

¨Βασιλιάς εμπορίου ναρκωτικών ο υπουργός Σοϊλού¨ !

Ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Τουρκίας είναι ύποπτος ότι είναι βασιλιάς ναρκωτικών. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας της χώρας, είναι ύποπτος ότι είναι επίσης ο κορυφαίος βασιλιάς των ναρκωτικών της Τουρκίας, διοργανώνοντας την διακίνηση ναρκωτικών σε συνεργασία με διάφορες ομάδες μαφίας, χρησιμοποιώντας κρατικούς αξιωματούχους ως πρωτοπαλίκαρα και ταχυδρόμους του.

από την Nordic Monitor / 21 Ιανουαρίου 2021

Οι ισχυρισμοί έγιναν από τον εξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο Said Sefa, ο οποίος είπε ότι τα ευρήματά του βασίστηκαν σε δηλώσεις που αποκόμισε από δικαστικά έγγραφα. Σύμφωνα με τον Sefa, ο υπουργός Εσωτερικών ενεργεί σε συνεννόηση με μια εγκληματική οργάνωση που είναι γνωστή ως Ομάδα Hakkari, προκειμένου να διευθύνει, να ελέγξει και να κυριαρχήσει στο εγχώριο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, ξεκινώντας από την είσοδο των παράνομων ουσιών στη χώρα στα ανατολικά σύνορα μέχρι την αποστολή τους σε δυτικές χώρες.

Ο όμιλος Hakkari αποτελείται από μέλη από την κοντινή επαρχία Mardin, αλλά δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή Yüksekova της επαρχίας Hakkari, με βάση τις επιχειρήσεις τους κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν. Μετά την εξάλειψη του προκατόχου του, του ομίλου Yüksekova, ο όμιλος Hakkari έχει δημιουργήσει άμεση επαφή με τον υπουργό Σοϊλού και τον βλέπει ως προστάτη και ευεργέτη τους.

Ο Σέφα είπε στο κανάλι του στο ΜΜΕ στο YouTube  ότι «Όταν ο Σοϊλού ανακοίνωσε την παραίτησή του, η Ομάδα Χακάρι δήλωσε ανοιχτά την αγωνία και τη δυσαρέσκειά της σε μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες», εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα δεχόταν ποτέ την παραίτηση, καθώς η ομάδα, αισθανόμενη εγκαταλειμμένη, υποστήριξε ότι «είχαν μόλις τοποθετήσει τα γρανάζια για να γυρίσουν οι τροχοί».

Σε αντίθεση με πολλούς από τους προκατόχους του, ο Σοϊλού επισκέπτεται τακτικά το Χακάρι και τις γειτονικές επαρχίες στη συνοριακή περιοχή με τον στρατηγό Arif Çetin, επικεφαλής της χωροφυλακής, ως ένδειξη της προστασίας και της υποστήριξής του για τις παράνομες επιχειρήσεις. Οι επισκέψεις, που παρουσιάστηκαν ως επισκόπηση των μέτρων ασφαλείας και συνάντησης με στρατεύματα, στην πραγματικότητα είναι προπέτασμα καπνού για να χειριστεί την εμπορία στο έδαφος.

«Ο στρατηγός Arif Çetin συνδέεται επίσης άμεσα με το Hakkari Group, και κάθε μήνα παίρνει μεγάλα χρηματικά ποσά σε βαλίτσες και δώρα για τη σύζυγό του», ισχυρίστηκε ο δημοσιογράφος, ο οποίος ζει στον Καναδά από τότε που αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί.

Σε αυτόν τον ιστό του ναρκεμπορίου, του λαθρεμπορίου και των εμπλοκών οργανωμένου εγκλήματος, ο Μεχμέτ Κεμάλ Αγάρ, ένας διαβόητος εθνικιστής πολιτικός και πρώην υπουργός, πιστεύεται ότι είναι το κομβικό πρόσωπο που καθοδηγεί τον Σοϊλού στα παράνομα σχέδια. Ο Aγάρ βοήθησε στη διευκόλυνση μιας μαζικής εκκαθάρισης στο αστυνομικό τμήμα από το 2014 για να ξεκαθαρίσει το δρόμο για τις παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ερντογάν που παρεμποδίστηκαν σε στιγμές που η αστυνομία παρεμπόδισε, διερεύνησε και αποκάλυψε μυστικές και παράνομες επιχειρήσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας του αστυνομικού τμήματος αποδεκατίστηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία στρατολόγησε τον Αγάρ ως τον άνθρωπο για να αναμορφώσει την αστυνομία, την κύρια υπηρεσία επιβολής του νόμου στην Τουρκία με σχεδόν 300.000 αξιωματικούς. Ο Aγάρ έφερε εθνικιστές και αμφιλεγόμενα πρόσωπα, μερικά καταδικασμένα για τους δεσμούς τους με τη μαφία, στη διαχείριση της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (Emniyet), της εθνικής αστυνομικής υπηρεσίας. Σήμερα, οι πολιτικά κινούμενες ποινικές διώξεις πιστεύεται ότι τέθηκαν σε κίνηση από τον Αγάρ και την ομάδα του υπό τον υπουργό Εσωτερικών Σοϊλού και σε στενό συντονισμό με το γραφείο του Ερντογάν.

Τα ναρκωτικά που προέρχονται από χώρες παραγωγής και διακινούνται λαθραία από τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας μεταφέρονται σε επαρχίες κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτές τις επαρχίες, κρατικοί αξιωματούχοι, αλλά κυρίως δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικοί και μυστικές υπηρεσίες, βοηθούν στη μεταφορά των ναρκωτικών σε σακούλες, βαλίτσες και χειραποσκευές καθώς εξαιρούνται από σωματικές έρευνες, μπλόκα και ελέγχους. «Όλες αυτές οι συναλλαγές καταγράφονται και τεκμηριώνονται υπό επιτήρηση», λέει ο Sefa, παραπονούμενος, ωστόσο, ότι αυτές οι υποθέσεις ερευνών δεν μπορούν να μετατραπούν σε ποινικές λόγω της πολιτικής κάλυψης από τον Σοϊλού .

Εκτός της Τουρκίας, ακόμη και διπλωμάτες χρησιμοποιήθηκαν ως ταχυμεταφορείς. Ο Veysel Filiz, πρώην σύμβουλος Τύπου στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2020 για κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών, αφού η αστυνομία βρήκε 100 κιλά ηρωίνης στο όχημά του ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στη Βουλγαρία μέσω του σημείου διέλευσης των συνόρων στο Hamzabeyli της Τουρκίας. Διερευνάται από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Αδριανούπολης με τον φάκελο διερεύνησης 2020/12562. Απομένει να δούμε αν η υπόθεση θα προσαχθεί στο δικαστήριο ή θα αποσιωπηθεί όπως πολλές άλλες υπό την πίεση του εκτελεστικού βραχίονα.

Ο Filiz δεν είναι ξένος για τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τον Σεπτέμβριο του 2016, η βελγική αστυνομία διαπίστωσε ότι η διεύθυνση IP του Filiz συμμετείχε στην αποστολή απειλών σε Τούρκους δημοσιογράφους μέσω κοινωνικών μέσων. Η εντολή του Φιλιζ είχε απομειωθεί από την τουρκική κυβέρνηση λόγω της πολιτικής και διπλωματικής ευαισθησίας της έρευνας. Πριν τη σύλληψή του, ο Φιλίζ υπηρετούσε ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Μουσουλμανικής Πρωτοβουλίας για την Κοινωνική Συνοχή (EMISCO).

Το ένα τρίτο των ναρκωτικών που φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη διακινούνται μετά στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες προορισμού σε πλοία που χρησιμοποιούν το σύστημα που δημιουργήθηκε από τον άρχοντα των ναρκωτικών Urfi Çetinkaya, ένα πολύπλευρο, πολυσχιδές σύστημα που διαχειρίζεται τώρα ο συγγενής του Hayati Çetinkaya. «Ο Hayati Çetinkaya συνεργάζεται με ένα άτομο που ονομάζεται Reşit με ένα άγνωστο επώνυμο, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του Hotel Oslo», δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Η Nordic Monitor διαπίστωσε ότι το Hotel Oslo, που βρίσκεται στην περιοχή Yüksekova της επαρχίας Χακάρι, ανήκει σε εταιρεία με την επωνυμία GÜNGÖR Tourism, Textile, Construction and Jewelry, Ltd. Co., που έχει καταχωριστεί στην ίδια διεύθυνση με το ξενοδοχείο. Ένας από τους συνεταίρους της εταιρείας είναι ένα άτομο που ονομάζεται Reşit Güngör.

Ο Τσεχέρ Χέρκι, από τη φυλή των Χέρκι στο βόρειο Ιράκ, επισκέπτεται τον Ρεσίτ κάθε φορά που έρχεται στην Τουρκία, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο. Ένα άλλο πρόσωπο με το οποίο ο Χέρκι συναντάται στα ταξίδια του στην Τουρκία είναι ο Σοϊλού. Συναντιούνται με το πρόσχημα των συνομιλιών για την οργάνωση των Τουρκμενικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, μιας ομάδας – εντολοδόχου που υποστηρίζεται από καιρό από την Τουρκία.

Ο Herki είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα μεταξύ των Κούρδων στο Ιράκ. Είναι ο αρχηγός της φυλής Herki και ήταν πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας του Κουρδιστάν. Ο Χέρκι, που γράφεται επίσης Χάρκι , είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φυλή στο Κουρδιστάν μετά την Jaff. Το μεγαλύτερο μέρος της φυλής ζει στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ ένας σημαντικός αριθμός ζει στο Ιρανικό Κουρδιστάν.

Τα δίδυμα αδέλφια Bedrettin Saral και Alattin Saral, ηγέτες μιας μαφιόζικης ομάδας που βοηθούν στη διακίνηση ναρκωτικών και λαμβάνουν μερίδιο 20% από αυτήν, εμπλέκονται επίσης με τον υπουργό Εσωτερικών. «Υπάρχει μόνο ένας λόγος για τον οποίο αυτή η μαφιόζικη ομάδα έχει μερίδιο 20%: ο Bedrettin Saral έχει μεγάλο αριθμό διασυνδέσεων και μεγάλη επιρροή στο AKP [Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του οποίου ο πρόεδρος είναι Πρόεδρος Ερντογάν], και όποτε πραγματοποιείται επιχείρηση, ειδοποιείται και χειρίζεται το πρόβλημα προς όφελος των διακινητών» είπε ο Sefa περιγράφοντας το δίκτυο. Η οικογένεια Saral προφανώς ενεργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των παράνομων ναρκοκυκλωμάτων και των πολιτικών.

Οι αδελφοί Saral έχουν επίσης συνδέσμους με τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Το 2015, ενώ ήταν υπό παρακολούθηση η ομάδα Saral, μια αντίπαλη αστυνομική ομάδα πληροφοριών καταγράφει ότι ο Bedrettin Saral είχε συναντήσει τον Hakan Fidan [επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας, MIT] στο Ortaköy της Κωνσταντινούπολης».

Ο Fidan έχει επίσης σύνδεση με τον Naji Sharifi Zindashti, έναν Ιρανό βασιλιά ναρκωτικών που συνελήφθη και απελευθερώθηκε στην Τουρκία το 2018 και δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές των τουρκο-ιρανικών συνόρων. Ο Zindashti έχει συγγενικές σχέσεις με τον Fidan, ο οποίος έχει ρίζες στην ίδια παραμεθόρια περιοχή κοντά στο Ιράν. Ο Φιντάν φέρεται να είναι άνθρωπος του Ιράν, συναντώντας Ιρανούς αξιωματικούς για να τους ενημερώσει σχετικά με την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ένα διαβαθμισμένο αρχείο έρευνας του 2014 σχετικά με τις δραστηριότητες της ιρανικής Quds Force στην Τουρκία.

Η σύνδεση του υπουργείου Εσωτερικών με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών καταγράφηκε για πρώτη φορά σε επίσημα έγγραφα όταν ο Engin Dinç, τότε επικεφαλής του Τμήματος Αστυνομικών Πληροφοριών, διέταξε τον Güven Güzel, έναν αξιωματικό πληροφοριών στην Άγκυρα, να συναντηθεί και να μιλήσει με τον İlhan Ünğan και τον Orhan Ünğan, γνωστούς ηγέτες της μαφίας . Σύμφωνα με τον Orhan Ünğan, ο Selami Altınok, πρώην υπουργός Εσωτερικών, είναι ο ξάδερφος του από την πλευρά της μητέρας του. Όπως φαίνεται στα δικαστικά αρχεία, παραδέχτηκε τη σχέση του με τον Dinç και τον Altınok. Ο Zindashti ισχυρίστηκε επίσης σε ζωντανή μετάδοση με τον δημοσιογράφο Sefa ότι είχε επαφή και με τον Dinç.

Πηγή: tourkikanea.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged