Από την «Σεισάχθεια» σε Έκρηξη πλειστηριασμών στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ)

Τράπεζες
Μοιραστείτε το:

Από την «Σεισάχθεια» που υποσχόταν η κυβέρνηση Τσίπρα φτάσαμε στην «έκρηξη» των πλειστηριασμών βγαίνοντας στο «σφυρί» χιλιάδες ακίνητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεχάσει που φώναζε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Το περίφημο αυτό σύνθημα είχε γίνει προεκλογική σημαία του και τον βοήθησε να έρθει στην εξουσία. Κατόπιν το σύνθημα ξεχάστηκε. Κανείς στην τότε κυβέρνηση δεν μίλαγε για τους πλειστηριασμούς, παρά το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα δεκάδες ακίνητα έβγαιναν στο ηλεκτρονικό σφυρί.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που το πιστοποιούν. Σύμφωνα, με έρευνα από το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας με τη συνεργασία των συμβολαιογραφικών συλλόγων το 2018 έναντι του 2017, παρατηρείται σημαντική αύξηση 185,7% στους πλειστηριασμούς (3.388 πράξεις το 2018 από 1.186 το 2017).

Ακολουθούν οι καταθέσεις κατασχετηρίων εκθέσεων με αύξηση 54,7% (6.994 πράξεις το 2018 από 4.520 πράξεις το 2017). Στις αγοραπωλησίες ακινήτων παρατηρείται αύξηση 13,9% (79.532 πράξεις το 2018 από 69.826 πράξεις το 2017).

Οι οφειλέτες σε τράπεζες και σε εφορία είδαν με ένα κλικ να χάνουν κατοικίες, επιχειρήσεις, γραφεία, μέχρι ξενοδοχεία μέχρι και αποθήκες.

Τα περισσότερα από τα σπίτια που βγήκαν στο σφυρί αφορούσαν κυρίως πρώτη κατοικία, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα, βρίσκονται σε λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, όπως στη Νίκαια και στο Μοσχάτο.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν οκτώ στα δέκα ακίνητα που εκποιήθηκαν κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών.

Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονταν άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, είτε αναστέλλονταν λόγω ρύθμισης της τράπεζας με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.

Οι θεσμοί για τους πλειστηριασμούς

Οι θεσμοί έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τον αργό ρυθμό διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ήδη στον «πάγο» μπαίνουν για τις επόμενες εβδομάδες οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου είχαν προγραμματιστεί 982 πλειστηριασμοί ενώ μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί ανέρχονται σε 1.423 εκ των οποίων οι 1.407 αφορούν ακίνητα

Σύμφωνα με την απόφαση του κλάδου η αποχή θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η τακτική συνέλευση των συμβολαιογράφων.

Πηγή: lykavitos.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged