Αλληλέγγυα Πόλη: 10 προτάσεις για τη στήριξη της τοπικής αγοράς του Ιλίου

Ίλιον
Μοιραστείτε το:

Σχεδόν 11 μήνες μετά την έλευση της πανδημίας, η χώρα καταγράφει μια από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην Ευρώπη και η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, που πηγάζει κατά βάθος από λανθασμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, μεγαλώνει το κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση με τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν να παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και οι ίδιοι να επιβιώνουν με «ψίχουλα» που τους παρέχει η κυβέρνηση, η οποία τελικά επιλέγει να επιδοτεί την αναστολή εργασίας κι όχι την ίδια την εργασία. Όσοι εργάζονται και δεν βρίσκονται σε αναστολή υφίστανται μειώσεις μισθών, περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας τους και ζουν όλο και πιο έντονα υπό το φόβο της απόλυσης και της ανεργίας που καλπάζει.

Ταυτόχρονα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι ήδη πνιγμένη μέσα στα χρέη, με τους επιχειρηματίες να έρχονται όλο και πιο κοντά στην προοπτική του λουκέτου. Η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά δεν αντιμετωπίζεται από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που τους παρέχει η κυβέρνηση, αλλά απαιτεί πιο ουσιαστικά μέτρα και γενναίες επιδοτήσεις.

Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, η δημοτική κίνηση «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» καταθέτει εκ νέου δέσμη επεξεργασμένων και ρεαλιστικών προτάσεων για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των θέσεων εργασίας που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα από το Δήμο Ιλίου.

 Συγκεκριμένα:

  1. Εκτεταμένη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου ώστε να ανακατευθυνθούν αχρείαστοι πόροι (π.χ. πολιτιστικές/αθλητικές εκδηλώσεις που δεν πραγματοποιούνται λόγω της πανδημίας) σε δράσεις ενίσχυσης της τοπικής αγοράς.
  2. Απαλλαγή δημοτικών τελών για επιχειρήσεις που διέκοψαν ή επλήγησαν λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του Covid-19 μέχρι το τέλος του έτους.
  3. Απαλλαγή από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τις επιχειρήσεις εστίασης μέχρι το τέλος του έτους.
  4. Μείωση δημοτικών τελών για τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους ή αναστάλθηκε η σύμβασή τους εξαιτίας της πανδημίας.
  5. Διακοπή κάθε είδους αναγκαστικού μέτρου είσπραξης χρεών και παράταση οφειλών προς το Δήμο σε μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ρευστότητα στην τοπική αγορά.
  6. Καμπάνια ενημέρωσης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία «Ηλεκτρονικό Εμπόριο για όλους» του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τη δημιουργία δωρεάν ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop και site) στις επιχειρήσεις-μέλη του. Θυμίζουμε ότι η ανάληψη ανάλογης πρωτοβουλίας από τον Δήμο Ιλίου ήταν πρόταση που είχε καταθέσει η «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για Ίλιον» ήδη από το Μάιο 2020.
  7. Χορήγηση «Κάρτας Δημότη» με την επίδειξη της οποίας οι συμπολίτες μας θα επωφελούνται από εκπτώσεις στα καταστήματα-μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ιλίου.
  8. Υλοποίηση προγράμματος Voucher από το Δήμο Ιλίου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ιλίου για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, εξαργυρώσιμο αποκλειστικά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν έδρα το Ίλιον.
  9. Με δεδομένο ότι στις παρούσες συνθήκες οικονομικής ύφεσης θα υπάρξουν επαγγελματίες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τα δάνειά τους, απαιτείται η ίδρυση Γραφείου Ενημέρωσης στο Δήμο Ιλίου για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και τα κόκκινα δάνεια σε συνεργασία με την αρμόδια Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους – κάτι που η δημοτική αρχή αρνήθηκε στο παρελθόν.
  10. Ίδρυση και λειτουργία ενός γραφείου ενημέρωσης και πληροφόρησης (Info Point) για συμβουλευτική υποστήριξη των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών του Ιλίου στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το #Μένουμε_Ίλιον και ανάλογες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να εξαντλούνται σε ένα σύνθημα και μια ηλεκτρονική αφίσα. Αντιθέτως, οφείλουν να είναι κομμάτι ενός ρεαλιστικού συνεκτικού σχεδίου για την προστασία της τοπικής αγοράς του Ιλίου που βάλλεται σφόδρα από τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής κρίσης.

Μοιραστείτε το:
Tagged