Αλληλέγγυα Πόλη: «Στο πλευρό εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων που διεκδικούν την επαναλειτουργία των σχολείων με ασφάλεια»

Ίλιον
Μοιραστείτε το:

Οι χθεσινές δηλώσεις της κα Κεραμέως, σχετικά με τη διαδικασία ανοίγματος των σχολείων, ανέδειξαν την προχειρότητα, τις ιδεολογικές εμμονές, αλλά και την απόσταση που χωρίζει τους κυβερνώντες από την δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές σε όλη τη χώρα.

Τη στιγμή που σε γειτονικές χώρες λαμβάνουν δραστικά μέτρα για την ασφαλή επανέναρξη της σχολικής χρονιάς (στην Ιταλία κατασκεύσαν 3 εκατομμύρια νέα μονά θρανία, προσέλαβαν 50.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς, δημιούργησαν 3.000 νέες σχολικές μονάδες και θα διανέμουν καθημερινά στα σχολεία 11 εκατομμύρια μάσκες), στην Ελλάδα η Υπουργός ανακοίνωσε χθες ότι θα διανείμει στους μαθητές… παγουρίνο, δωρεά κάποιου φιλανθρωπικού ιδρύματος.

Ακόμη και τις μάσκες που τελικά αποφάσισε η Κυβέρνηση να προσφέρει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, έπρεπε πρώτα να υπάρξει ένα τεράστιο κύμα κατακραυγής από εκατομμύρια πολίτες στη χώρα, για να προχωρήσουν ακόμη και σε αυτήν την αυτονόητη – τέτοια θα έπρεπε να είναι –ενέργεια.

Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για την Υπουργό και την Κυβέρνηση που εν μέσω πανδημίας, ψήφισαν νόμο με τον οποίο αυξάνει ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τάξη στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, από 22 σε 25! Ενώ σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες αποσυμφόρησης στις τάξεις, οι εδώ «φωστήρες» αυξάνουν τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα.

Συν τοις άλλοις, η Υπουργός χθες επέλεξε να κοροϊδεψει στα μούτρα εκπαιδευτικούς και γονείς, μιλώντας τεχνηέντως για τάξεις με μόλις 17 μαθητές ανά τμήμα, ενώ και οι πέτρες γνωρίζουν πως ειδικά στα αστικά κέντρα όπως στο Ίλιον και αλλού, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

Επειδή, λοιπόν, η με σχέδιο και ασφάλεια, ομαλή επαναλειτουργία όλων των σχολείων της χώρας, δεν αφορά μόνο εκπαιδευτικά ζητήματα, αλλά άπταται και ζητημάτων δημόσιας υγείας, θα πρέπει αρχής γενομένης από σήμερα η Κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα:

  • Να «σπάσει» τις τάξεις σε μικρότερα τμήματα–μέχρι 15 μαθητών– ώστε να αποφεύγονται αχρείαστοι συνωστισμοί.
  • Να βρει περισσότερους χώρους για να στεγαστούν αίθουσες. Σε αυτό το κομμάτι είναι σημαντικός και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι υπάρχουν στους Δήμους χώροι που παραμένουν αναξιοποίητοι και ανεκμετάλλευτοι για χρόνια.
  • Να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών  (από την προηγούμενη Κυβέρνηση είχαν δρομολογηθεί 10.500 μόνιμες προσλήψεις στην Γενική Εκπαιδευση) και ταυτόχρονα να προσλάβει αυξημένο αριθμό  Αναπληρωτών ώστε να καλυφθούν άμεσα οι αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν.
  • Να χορηγήσει έκτακτο κονδύλι από τον Προϋπολογισμό ώστε να διεξαχθούν πολλά τεστ για Covid-19 σε εκπαιδευτικούς και μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, διανέμοντας ταυτόχρονα και μεγάλο αιρθμό μασκών και αντισηπτικών.
  • Να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθαριότητα των σχολικών αιθουσών και των WC, με την άμεση πρόσληψη όσου προσωπικού κριθεί απαραίτητο για αυτό.
  • Να αναβαθμίσει την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω των δημόσιων δικτύων και να χορηγήσει ηλεκτρονικό εξοπλισμό (tablet) σε κάθε οικογενεία που βρίσκεται σε δυσκολία.

Η Αλληλέγγυα Πόλη στηρίζει τις σημερινές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Κυβέρνηση να παίζει πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαθητών, των γονέων που ανησυχούν και εν γένει της δημόσιας υγείας.

Ίλιον, 25/08/2020

Μοιραστείτε το:
Tagged