Αλληλέγγυα Πόλη: Η μέριμνα και η φροντίδα των ζώων είναι ένδειξη του πολιτισμού μας

Ίλιον
Μοιραστείτε το:

Πριν λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 15 Απρίλιου 2020, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η διάθεση 1.410.000 ευρώ ως επιχορήγηση στους Δήμους αποκλειστικά για την κάλυψη δαπανών που αφορά στην μέριμνα των αδέσποτων ζώων. 

Με βάση την κατανομή του ανωτέρω ποσού, στον Δήμο Ιλίου αναλογούν 7.500 ευρώ και μπορούν να αξιοποιηθούν για:

  • προμήθεια τροφών για αδέσποτα ζώα που διαβιούν στα όρια ευθύνης τους,
  • προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων για αδέσποτα ζώα στα όρια ευθύνης τους και
  • λοιπές δαπάνες αποκλειστικά για τα αδέσποτα ζώα.

Από την πλευρά μας, ως δημοτική κίνηση “Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον” αναμένουμε την πλήρη αξιοποίηση του ανωτέρω ποσού για άμεση φροντίδα των αδέσποτων ζώων της πόλης μας.

Δηλώνουμε ωστόσο ότι το ανωτέρω ποσό σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την κάλυψη των εκρηκτικών ελλείψεων που έχει η πόλη μας στον τομέα της φιλοζωικής πολιτικής, με διαχρονικές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής.

Δυστυχώς, εδώ και χρόνια η μοναδική σχέση της διοίκησης του Δήμου Ιλίου με την φιλοζωία, είναι τα “δακρύβρεχτα” άρθρα που κατά καιρούς κάνουν την εμφάνισή τους στα γνωστά μέσα – ιδιαίτερα προεκλογικά – για τον “δήμαρχο κ. Ζενέτο που ταΐζει τα αδέσποτα” και πέραν αυτού τίποτα άλλο.

Θυμίζουμε τις τραγικές εικόνες που δημοσιεύσαμε πριν λίγους μήνες σε μια από τις ελάχιστες ταΐστρες και ποτίστρες για αδέσποτα ζώα που διαθέτει η πόλη μας σε κεντρική πλατεία. Που παρέμενε και παραμένει βρώμικη και άδεια από τροφή και νερό.

Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Χρειάζεται πολιτική βούληση και σοβαρός σχεδιασμός για την υλοποίηση ουσιαστικών πολιτικών για την προστασία των αδέσποτων ζώων και την στήριξη των ζώων συντροφιάς, με σεβασμό και αγάπη.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες υγειονομικής κρίσης και καραντίνας όπου δυστυχώς έχει ήδη παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλά ζώα να εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους μόνα και απροστάτευτα.

Ως “Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον” έχουμε γνωστοποιήσει, εδώ και καιρό, μια δέσμη προτάσεων που είναι και ρεαλιστικές και αναγκαίες για την πόλη μας. Συγκεκριμένα, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για: 

  • Δημιουργία Κοινωνικού Κτηνιατρείου με την συνδρομή φιλοζωικών οργανώσεων και εθελοντικών δικτύων Ενεργών Πολιτών.
  • Καθιέρωση προγράμματος του Δήμου Ιλίου για την στείρωση και κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων.
  • Εξεύρεση χώρου για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων και οργάνωση ενός σύγχρονου συστήματος προώθησης των υιοθεσιών.
  • Τοποθέτηση ικανού αριθμού δοχείων ξηράς τροφής και νερού για τα αδέσποτα ζώα.
  • Υλοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για την καλλιέργεια μίας διαφορετικής αντίληψης για τη φροντίδα των ζώων συντροφιάς και αδέσποτων ζώων.
  • Δωρεάν διάθεση μέσων συλλογής περιττωμάτων και εγκατάσταση ειδικών κάδων για τη απόρριψής τους – Ανάρτηση πινακίδων για τη χρήση λουριού στον περίπατο.
  • Συστηματική καθαριότητα των κρίσιμων σημείων της πόλης προκειμένου να αποτραπεί η άσχημη, αισθητικά και υγειονομικά, εικόνα που επικρατεί σε πολλούς κοινόχρηστους χώρους της πόλης.
  • Δημιουργία σύγχρονων πάρκων σκύλων με κατάλληλες υποδομές που θα δίνουν τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης και άθλησης των ζώων.

Η μέριμνα και η φροντίδα των ζώων είναι ένδειξη του πολιτισμού μας και αυτό θα επιθυμούσαμε να συμβαίνει στην πράξη και στην πόλη μας.

Ίλιον, 22/04/2020

Μοιραστείτε το:
Tagged