Αλήθειες της Αριστεράς στα σχολεία: Συνδικαλιστές είναι και τους χρειάζονται αγώνες. Και αν δεν υπάρχουν πρέπει να τους εφεύρουν

Α/θμια
Μοιραστείτε το:

Τρία κείμενα που αλιεύσαμε από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις της Καθημερινής. Θεματικά σχετίζονται  με το εκπαιδευτικό σύστημα και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι συνδικαλιστές του κλάδου προκειμένου να μην  υπάρξει καμία βελτίωση,  με εμμονή που καταντά να λογίζεται ως στερεότυπη κενή περιεχομένου ιδεοληψία…. Διαβάστε και κρίνετε μόνοι σας…

——————

Αλήθειες της Αριστεράς στο σχολείο (του Τάκη θεοδωρόπουλου)

Ελληνες γρηγορείτε! Η χώρα βάλλεται πανταχόθεν – και «από ανέκαθεν» θα μου πείτε. Δεν τους φτάνει που τσιμέντωσαν την Ακρόπολη. Δεν τους φτάνει που μας τσιμπάνε με τις αυταρχικές σύριγγες για να μας εμβολιάσουν. Τώρα με δόλιο τρόπο προσπαθούν να χωθούν στα μυαλά των εφήβων μας για να αλλοιώσουν την ιστορική τους μνήμη. Ευτυχώς υπάρχουν οι άγρυπνοι ακρίτες της συνείδησής μας, εν προκειμένω η ΟΛΜΕ. Οπως διάβασα χθες στο κείμενο του Απόστολου Λακασά στην «Κ» το ως άνω αρκτικόλεξο καταγγέλλει ότι η γερμανική κυβέρνηση: «Επιχειρεί με ύπουλο τρόπο να παρέμβει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα… επιδιώκει βαθμιαία να αμβλύνει τις ευθύνες της ναζιστικής Γερμανίας για τα ανείπωτα εγκλήματά της σε βάρος της χώρας όπως επίσης όλων των λαών». Το φρικαλέο αυτό εγχείρημα επιχειρείται μέσω ενός ψηφιακού αρχείου με τίτλο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα». Περιλαμβάνει 93 συνεντεύξεις, μεταξύ αυτών επιζησάντων του Ολοκαυτώματος, του Μανόλη Γλέζου και του Κάρολου Παπούλια. Πρόγραμμα με ελληνογερμανική χρηματοδότηση. Τι το ενόχλησε το αρκτικόλεξο; Υποθέτω ότι το πρόγραμμα δεν ακολουθεί το επίσημο αφήγημα της Αριστεράς κατά το οποίο στη γερμανική Κατοχή αντιστάθηκε μόνον το ΚΚΕ. Ολοι οι άλλοι ήσαν δωσίλογοι και μαυραγορίτες. Δολίως παραλείπει να πει στα παιδιά ότι τον ναζισμό τον εξαφάνισε η μεγάλη σοβιετική πατρίδα. Δεν ξέρω. Υποθέσεις κάνω. Μάλλον όμως προσπαθεί να στρώσει το έδαφος για να μας επιβάλλει καινούργιο μνημόνιο.

Σοβαρεύομαι κατά το δυνατόν. Το αρκτικόλεξο δυστυχώς δεν είναι μόνον συνδυασμός τεσσάρων γραμμάτων της αλφαβήτου. Πίσω του βρίσκεται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των διδασκόντων στη Μέση Εκπαίδευση. Την δε καταγγελία την υπογράφει το διοικητικό της συμβούλιο. Οθεν και τα ερωτήματα που προκύπτουν. Αυτή η άποψη εκπροσωπεί όντως την πλειονότητα των διδασκόντων στη Μέση Εκπαίδευση; Θέλω να πω ο καθηγητής στο μάθημα της Ιστορίας θα παρουσιάσει το αρχείο ως δόλια προσπάθεια άμβλυνσης της ναζιστικής φρίκης; Τόσο δόλια ώστε να ξεγελάσει και τον Γλέζο. Αν όντως ισχύει αυτό τότε η κατάσταση στη Μέση Εκπαίδευση δεν διορθώνεται ούτε με δέκα αξιολογήσεις. Ή μήπως η άποψη εκφράζει μια «πεφωτισμένη» μειοψηφία η οποία εκπροσωπείται στο Δ.Σ. εκμεταλλευόμενη την αδράνεια ή την αδιαφορία της πλειονότητας των εκπαιδευτικών για τις αρχαιρεσίες στην ΟΛΜΕ τους; Ελπίζω στο δεύτερο γιατί δεν θέλω να πάψω να ελπίζω.

Πάντως αυτοί είναι εκπαιδευτικοί. Κοινώς μπαίνουν στην τάξη και έχουν στο έλεός τους εφηβικά μυαλά. Και λίγοι να είναι φτάνει. Φτάνει για να εξηγήσουμε πώς ανανεώνονται οι φυλές των καταληψιών για παράδειγμα ή πώς οργανώνονται τα λεγόμενα «πανεκπαιδευτικά» συλλαλητήρια με δυο χιλιάδες άτομα. Κι αυτοί μειονότητες είναι. «Μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας πριν είναι αργά;», όπως λέει κι η σαχλή της διαφήμισης.

——————–

Μνήμες Κατοχής σε μετάφραση ΟΛΜΕ (του Απόστολου Λακασά)

Κομματισμός και παρωπίδες είναι κακοί σύμβουλοι. Γνωστό, αλλά δυστυχώς η ηγεσία της ΟΛΜΕ το παραβλέπει. Τελευταίο ολίσθημά της η ανακοίνωση για το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του, το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» περιλαμβάνει ψηφιακό αρχείο με 93 συνεντεύξεις Ελληνίδων και Ελλήνων μαρτύρων από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στη χώρα μας. Στους μάρτυρες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επιζώντες του Ολοκαυτώματος, αντιστασιακοί, επιζώντες αντιποίνων καθώς και καταναγκαστικοί εργάτες στη Γερμανία. Οι αφηγήσεις αναφέρονται στην εμπειρία τους από την Κατοχή, αλλά και στη ζωή τους μετά το 1945, και επικεντρώνονται στους διωγμούς, στις σφαγές που συνέβησαν στα «μαρτυρικά» χωριά και στις πόλεις, στις εκτοπίσεις στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και βεβαίως στην εμπειρία της Αντίστασης και της καθημερινότητας στις πόλεις. Ανάμεσά τους, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο αγωνιστής της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016, απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και χρηματοδοτείται από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον του υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ιδρυμα Erinnerung, Verantwortung und Zukunft και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. «Μέσα από το πρόγραμμα, η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί με ύπουλο τρόπο να π αρέμβει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και ιδιαίτερα στο μάθημα της Ιστορίας, με στόχο, όχι να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του ηρωικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα που έδωσε ο λαός μας, όπως και οι λαοί όλου του κόσμου, απέναντι στη ναζιστική θηριωδία. Αντίθετα επιδιώκει βαθμιαία να αμβλύνει τις ευθύνες της ναζιστικής Γερμανίας για τα ανείπωτα εγκλήματά της σε βάρος της χώρας μας όπως επίσης όλων των λαών. Αλλωστε το ίδιο το “πρόγραμμα” ομολογεί πως “απώτερος στόχος επίσης είναι να αναζητηθούν τα αίτια και οι παράμετροι που καθόρισαν εκείνη την εποχή, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα ενεργό κομμάτι της συλλογικής μνήμης”», γράφει η ΟΛΜΕ.

Βέβαια, για το πρόγραμμα δούλεψαν έγκριτοι ιστορικοί, που μου ανέφεραν ότι πρόκειται για εξαιρετική δουλειά από παιδαγωγικής άποψης, ενώ τα projects που οργανώθηκαν για το πρόγραμμα δίνουν βάρος περισσότερο στον ρόλο της Αριστεράς στην Αντίσταση (ΕΑΜ) και όχι στον ΕΔΕΣ.

Η ΟΛΜΕ ωστόσο, αγνοώντας ότι υπάρχουν κρατικοί θεσμοί στη χώρα που αξιολογούν το εκπαιδευτικό υλικό, παρασύρθηκε σε μια στρέβλωση της πραγματικότητας από αντιπολιτευτική διάθεση και σωματεία-σφραγίδες. Κρίμα.

——————

Δάσκαλοι με ανησυχίες ταξιτζή (του Τάκη θεοδωρόπουλου)

Επιστήμονες άνθρωποι είναι. Τους τρώει το σαράκι της γνώσης. Δεν είναι σαν και μας τους υπνοβάτες που δίνουμε το μπράτσο να μας το τρυπήσουν και ό,τι θέλει ας γίνει. Αναφέρομαι στο Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας που απαιτεί να μάθει ποιο από όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον των μελών της. Αυτό το «εναντίον» δεν το λένε εκείνοι. Το λέω εγώ για να αποδώσω το μαχητικό ύφος της ανακοίνωσης. Εδώ κινητό πας να αγοράσεις και θέλεις να ξέρεις ποια εταιρεία το κατασκεύασε. Υποθέτω, δε, ότι για να θέλουν να ξέρουν, θα έχουν μελετήσει στα εργαστήριά τους τον τρόπο παρασκευής των εμβολίων και θα έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Δεν μου περνάει από το μυαλό ότι το κάνουν για να δημιουργήσουν προσκόμματα στον εμβολιασμό των μελών τους. Ή για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Δεν είναι τέτοιοι άνθρωποι. Συνδικαλιστές είναι και από ό,τι μαθαίνω διάκεινται φιλικά προς τη σημερινή κυβέρνηση. Και συμπαρίστανται στους υγειονομικούς που «δίνουν καθημερινά με αυταπάρνηση τον αγώνα για ενίσχυση του Δημοσίου». Ασχετο, αλλά το ψάρεψα στην ιστοσελίδα της ΔΟΕ. Ψήφισμα για να συμπαρασταθούν σε κάποιον που απολύθηκε από τον Αγιο Σάββα. Τι σχέση έχουν οι δάσκαλοι με τους υγειονομικούς; Για το Δ.Σ. της ομοσπονδίας τους και οι μεν και οι δε αγωνίζονται για την ενίσχυση του Δημοσίου. Για να ξέρετε για ποιον λόγο το πιτσιρίκι σας πάει στο Δημοτικό. Για να το αναλάβουν άνθρωποι που αγωνίζονται για το Δημόσιο. Οπως και όσοι έχουν την ατυχία να νοσηλευθούν. Βοηθούν και αυτοί την ενίσχυση του Δημοσίου.

 Χθες ανησύχησα όταν άκουσα ότι μόνο το 30% των δασκάλων δήλωσε ότι επιθυμεί να εμβολιασθεί. Η κ. Μακρή μού διευκρίνισε ότι η αρχική προθεσμία ήταν περιορισμένη και δόθηκε παράταση έως σήμερα. Εως χθες, υπολογιζόταν ότι πάνω από το 50% των δασκάλων έχει δηλώσει συμμετοχή. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και όσοι έχουν ήδη εμβολιασθεί διότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Δεν ζητούν να μάθουν με ποιο εμβόλιο θα εμβολιασθούν. Προφανώς, όλοι αυτοί δεν έχουν τις ίδιες επιστημονικές ανησυχίες με τους συνδικαλιστές τους. Θα μου πείτε, γι’ αυτό και δεν συμμετέχουν στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας τους. Και προφανώς θεωρώ ότι ο δάσκαλος που θα μπει στην τάξη θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένος, όπως ο υγειονομικός.

 Ποτέ δεν ρώτησα ποια εταιρεία και με ποιον τρόπο παράγει το εμβόλιο της γρίπης που κάνω κάθε χρόνο. Γιατί να μάθω για τον κορωνοϊό; Η υπερπληροφόρηση, θα μου πείτε, έχει φέρει στον αφρό την ημιμάθεια και την αμάθεια. Διάβασαν, άκουσαν, τους είπαν ότι… Και όταν σου το λέει ο ταξιτζής, λες ας πάει στην ευχή. Οταν όμως σου το λένε οι «εκπρόσωποι» των δασκάλων, αρχίζεις και αναρωτιέσαι. Συνδικαλιστές είναι, θα μου πείτε. Τους χρειάζονται αγώνες. Και αν δεν υπάρχουν πρέπει να τους εφεύρουν.

Πηγή: kathimerini.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged