Αδιάβαστος, «ανόητος» ή στημένος λαγός ο Κοινωνιστής του Περιστερίου;

Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Ξαφνικά και από το πουθενά επανήλθε στη επικαιρότητα, -έστω και στον κλειστό χώρο του δημοτικού συμβουλίου-, το υπέρ-φιλόδοξο σχέδιο της Μητρόπολης Περιστερίου για την ανέγερση κτιρίου μετά ναού  στο ελεύθερο οικόπεδο ιδιοκτησίας της, έκτασης δύο περίπου στρεμμάτων, στη γωνία των οδών «Εθνικής Αντιστάσεως και Καρυάτιδος», προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί ως «Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών».

Συγκεκριμένα, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, επικεφαλής δημοτικής παράταξης δύο συμβούλων (μαζί μ’ αυτόν) και γνωστός ως «Κοινωνιστής», ρώτησε για το θέμα αυτό την διοίκηση του Δήμου στο χθεσινό (10.11.2019) δημοτικό συμβούλιο τη πόλης, αναφέροντας μάλιστα ότι η χρηματοδότησή του, ύψους 7.400.000 ευρώ είχε εγκριθεί από την πρώην Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου. Ζήτησε δε από τους αρμόδιους αντιδημάρχους πληροφόρηση για τις ενέργειες της Διοίκησης του Δήμου, ενέργειες σχετικές με τη υλοποίηση  του έργου.

Στον ερωτώντα, απάντησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κος Παναγιώτης Λύκος, ο οποίος δήλωσε ότι για το αναφερόμενο θέμα, ο Δήμος Περιστερίου, δεν είχε καμία σχέση ή εμπλοκή και ότι αυτό αποτέλεσε αντικείμενο «διαπραγμάτευσης» μεταξύ Μητρόπολης Περιστερίου και κας Δούρου, με τελικό αποτέλεσμα την μη υλοποίηση της κατ’ αρχήν απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, σύμφωνα με την οποία είχε ενταχθεί  στον προϋπολογισμό χρηματοδότησης έργων του έτους 2016 με 7.400.000 ευρώ.

Να σημειώσουμε ως στήλη, ότι το θέμα της αρχικής έγκρισης χρηματοδότησης της Μητρόπολης Περιστερίου από την Περιφέρεια Αττικής με 7,4 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή «Κέντρου Κακοποιημένων Γυναικών» είχε συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2016, με πρωτοβουλία συμβούλου της αντιπολίτευσης, θεωρήθηκε περιττό και φαραωνικό ως προς τον προϋπολογισμό του και πιστοποιήθηκε για πρώτη φορά ότι ο Δήμος Περιστερίου δεν είχε καμία εμπλοκή.

Τέλος λόγο της δημοσιότητας που πήρε εκείνη την εποχή το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες, λόγο του ότι Δομές Φιλοξενίας και Φροντίδας Κακοποιημένων Γυναικών, υπήρχαν ήδη σε πλήρη λειτουργία στην Δυτική Αθήνα (Δήμος Ιλίου), όπως και Δομές Αρχικής Υποδοχής τους (Δήμος Περιστερίου), όπως επίσης και γιατί η Μητρόπολη Περιστερίου δεν κατέθεσε στοιχεία για τον αριθμό των κακοποιημένων γυναικών σε ετήσια βάση, η Περιφέρεια Αττικής, πάγωσε την απόφαση έγκρισης της χρηματοδότησης του έργου και ουδέποτε επανήλθε γι’ αυτό στους επόμενους ετήσιους προϋπολογισμούς της.

Και λίγη ιστορία…

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το οικόπεδο στη γωνία «Εθνικής Αντιστάσεως και Καρυάτιδος, που περιήλθε στην εκκλησία με «αγορά» από τους αρχικά φερόμενους ιδιοκτήτες του, βρίσκεται κατά τα ¾ πάνω σε μπαζωμένο ρέμα της περιοχής, καταγεγραμμένο στις σχετικές μελέτες για τα φυσικά ρέματα της Δυτικής Αθήνας. Το πώς έγινε η «νομιμοποίησή» του και στην συνέχεια η μεταβίβασή του στην τοπική εκκλησία είναι άγνωστο.

 Σε ότι αφορά το αίτημα της τοπικής Μητρόπολης για την χρηματοδότησή του, από την Περιφέρεια Αττικής, αυτό υποβλήθηκε για πρώτη φορά στην διοίκηση Σγουρού, που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αρνήθηκε να την εγκρίνει.

Η επόμενη και «επιτυχής» τελικά απόπειρα να εγκριθεί το σχετικό αίτημα, υποβλήθηκε δια της φυσικής παρουσίας και παράστασης του τότε Μητροπολίτη Περιστερίου, στον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα, της κας Ρένας Δούρου, πανεπιστημιακού κου Σπύρου Τζόκα.

 Ο τελευταίος, πιθανόν χωρίς καμία ενημέρωση ή γνώμη από το Δήμο Περιστερίου, προώθησε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με θετική εισήγηση, με αποτέλεσμα αυτό στην συνεδρίαση του στις 28 Αυγούστου 2016 (αν δεν κάνουμε λάθος), να εγκρίνει την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου με 7.4 εκατ. ευρώ, εντάσσοντας την στο προϋπολογισμό έργων της Περιφέρειας Αττικής γαι το 2ο μισό του 2016, με την σημείωση ότι ήταν η μεγαλύτερη χρηματοδότηση έργου της, της περιόδου εκείνης.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά, στο έργο προβλέπονταν αίθουσες εργαστηρίων εκπαίδευσης και φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και η κατασκευή ιερού ναού.

Όλα αυτά, ήταν ή θα πρέπει να ήταν γνωστά στον γνωστό Κοινωνιστή δημοτικό σύμβουλο, γνωστό στη τοπική κοινωνία για τις αγαστές σχέσεις που διατηρεί με την τοπική εκκλησία, αφού το θέμα απασχόλησε όχι μόνο το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και την τοπική επικαιρότητα για αρκετό χρονικό διάστημα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: «Αν όλα αυτά ήταν σε γνώση του γιατί ανακαίνισε το θέμα»;

Πιθανόν η απάντηση να βρίσκεται σ’ αυτό, που σύμφωνα με διαρροές της Μητρόπολης Περιστερίου είπε ο Σεβασμιότατος νέος Μητροπολίτης της: «Κληρονόμησα, ανάμεσα στα άλλα ένα «Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών», που είναι απλά ένα χέρσο οικόπεδο με λίγα χορτάρια…»

———————-

Υ.Γ.: Η Μητρόπολη Περιστερίου, έχει στο ιστορικό της, την ανέγερση μεγαλεπήβολων κτιρίων για κοινωνική χρήση, που παραμένουν «αδειανό πουκάμισο», το κόστος των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ. Αυτό, όμως είναι θέμα άλλου σημειώματος της στήλης, για το οποίο θα επανέλθει σύντομα, αφού η χρηματοδότηση της κατασκευής αυτών τω κτιρίων είναι ερανική, δηλαδή έγιναν ή γίνονται με τον οβελό των πιστών.

Εκκλησιαστής

Μοιραστείτε το:
Tagged