Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη: 430.000 ευρώ στον Ρίτσαρντ Κουίκ, γιό του Τέρενς Κουίκ, από τον Νίκο Παπά για τηλεοπτικό σήριαλ

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των… καναλαρχών

Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των… καναλαρχών και των κατά Π. Πολάκη «βοθροκάναλων της διαπλοκής» αποδεικνύεται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που επιχορηγεί εμμέσως τη λειτουργία τους «στηρίζοντας» τις τηλεοπτικές σειρές που μεταδίδουν, αλλά και ορισμένες εταιρείες παραγωγής, περισσότερο από άλλες. Μέσω του νόμου ν. 4487/2017 και του ΕΚΟΜΕ που ανήκει στο υπουργείο του Ν. Παππά η χρηματοδότηση τηλεοπτικών σειρών είναι συνεχής

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που προσετέθη στον ως άνω νόμο η κυβέρνηση πέρασε την χρηματοδότηση τηλεοπτικών σειρών και ντοκιμαντέρ μέσω του ΕΚΟΜΕ στο οποίο διατέθηκε σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί το 2017 ένας προϋπολογισμός της τάξης των 75 εκατ. Ευρώ.

Αρχικά η πρόβλεψη αφορούσε κινηματογραφικές παραγωγές. Η αιτιολογία ήταν η προσέλκυση ξένων μεγάλων παραγωγών προκειμένου να γίνονται τα γυρίσματα στην Ελλάδα και να δημιουργείται κέρδος. Και από τα γυρίσματα αλλά και από την χρησιμοποίηση ελληνικών τηλεοπτικών συνεργείων.

Στη συνέχεια όμως η κυβέρνηση έκανε «αποδεκτό το αίτημα των καναλιών» και ενέταξε τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ προκειμένου να τυγχάνουν ευνοϊκών όρων. Όρων που η ίδια βελτίωσε ως εξής:

  • αύξηση του ορίου ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων από το 25% στο 35% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής, και
  • Η κατάργηση του ανώτατου ορίου στο ποσό της επιχορήγησης, που μέχρι σήμερα ήταν τα 5 εκατ. Ευρώ.

Σημαντική παράμετρος το γεγονός πως υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα εκχώρησης του ποσού της επιχορήγησης σε Ελληνικές τράπεζες για την παροχή δανείου.

Επίσης ισχύουν ειδικότερες περιπτώσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης του ν. 4487 εκτός από τα τμήματα επεισοδίων και κινηματογραφικών ταινιών. Πλέον, για την υπαγωγή επεισοδίου τηλεοπτικής σειράς απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα να είναι τουλάχιστον 30.000 € ανά επεισόδιο (ενώ μέχρι σήμερα ήταν 100.000€), ενώ για την υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου που αφορά σε ψηφιακό παιχνίδι, να είναι τουλάχιστον 60.000 € (ενώ επίσης μέχρι σήμερα ήταν 100.000€).

Ακόμη έχουν προστεθεί στους δυνητικούς δικαιούχους της ενίσχυσης οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτέλεσης παραγωγής οπτικοακουστικών έργων που συμβάλλονται με ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία στις ως άνω ευνοϊκές ρυθμίσεις υπάχθηκαν αρκετές σειρές τηλεοπτικών καναλιών. Το ίδιο το 2019, αφού μέχρι και την τελευταία στιγμή, και μετά την προκήρυξη των εκλογών εγκρίνονται ενισχύσεις.

Όπως αυτές που αποκάλυψε ο Φιλελεύθερος στο φύλο της Πέμπτης 20/6 και αφορούσαν τις επιχορηγήσεις για τα σήριαλ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha ύψους 429.467 ΕΥΡΩ! Το ποσό αφορά τρεις τηλεοπτικές σειρές που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό όχι μόνο το κανάλι αλλά και την εταιρεία παραγωγής στέλεχος της οποίας είναι ο Ρίτσαρντ Κουίκ, γιος του υφυπουργού Εξωτερικών, πρώην στελέχους των ΑΝΕΛ και νυν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Τέρενς Σπενσερ Νίκολας Κουίκ. Εταιρεία που ορθοπόδησε τα τελευταία μόλις χρόνια.

Λευτέρης Κρέτσος

Η σημερινή ημέρα είναι μια καλή ημέρα για την ελληνική οπτικοακουστική βιομηχανία. Το κίνητρο της επιδότησης οπτικοακουστικής παραγωγής αυξήθηκε στο 35% από 25% επί των επιλέξιμων δαπανών, ενώ απαλείφθηκε και το όριο των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Παρόλα αυτά η τροπολογία στον ν. 4487/2017 για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα δεν ψηφίστηκε ομόφωνα από την Βουλή» δήλωνε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου «για πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας και άλλες διατάξεις».

Είναι ο νόμος στον οποίο πέρασαν οι αλλαγές και εντάχθηκαν στις χρηματοδοτήσεις από το κράτος και οι τηλεοπτικές σειρές των καναλιών.

Νίκος Παππάς

«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» δήλωνε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς που όμως επικεντρώθηκε στο περιεχόμενο του αρχικού περιεχομένου αποφεύγοντας να αναφερθεί στις επιμέρους αλλαγές για τις τηλεοπτικές σειρές.

Τάσος Ευαγγελίου

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged