Έ όχι κι έτσι κε Θεοδωρικάκο – «Ξεπλένουν» και καθαρίζουν από ποινικά, δικούς τους δημάρχους. – Αναβρασμός στην κοινοβουλευτικλή Ομάδα της ΝΔ

Υπουργεία Υπουργείο Εσωτερικών
Μοιραστείτε το:

Αναβρασμός επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με την προσπάθεια του ΥΠΕΣ κου Τάκη Θεοδωρικάκου να «ξεπλύνει» και «απαλλάξει» από ποινικές ευθύνες δημάρχους, που υφάρπασαν αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους δια περιφοράς και χωρίς να έχουν ανακοινώσει την ενέργειά τους αυτή σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η διάταξη αυτή που ουσιαστικά αθωώνει παραβατικές συμπεριφορές και κακοδιοίκηση Δημάρχων, αφορά συγκεκριμένο Δήμαρχο του νότιου τομέα της Αθήνας, που ανήκει στην νέα δημοκρατία και στο παρελθόν έχει διατελέσει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχός του.

Στον συγκεκριμένο δήμαρχο έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία Πειραιά, δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για 145 παράνομες αποφάσεις που φέρεται να έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης, δια περιφοράς, με την αντιπολίτευση  να δηλώνει ότι αυτή ουδέποτε έλαβε γνώση γι’ αυτές. Συγκατηγορούμενοι του δημάρχου είναι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του που συμμετείχαν, ακόμη και τηλεφωνικά στην λήψη αυτών των 145 αποφάσεων.

Όπως ναφέρει η ιστοσελίδα  airetos.gr, την διάταξη αυτή με την οποία απαλλάσσεται από κάθε κατηγορία ο συγκεκριμένος και προσκείμενος στην Νέα Δημοκρατία Δήμαρχος, επιχείρησε να φέρει μέσα στον Αύγουστο στη Βουλή, ως εμβόλιμη τροπολογία σε ένα από τα πρώτα πολυνομοσχέδια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η πολυπράγμωνας και μέγας διώκτης, σύμφωνα με τα δημόσια γραπτά της, των κομματικών ρουσφετιών, βουλευτής του νότιου τομέα κα Σοφία Βούλτεψη. Πιθανόν βέβαια, τα δικά της ρουσφέτια να μην έχουν την κομματική χροιά των συριζαίικων για τα οποία έβγαζε η ίδια φωτιές , αλλά να εκπέμπουν άλλη γλύκα διαφάνειας, ισονομίας και γιατί όχι συμπαράσταση προς τους δοκιμαζόμενους αγωνιστές δημάρχους.

Εξάλλου, ο συγκεκριμένος δήμαρχος, μόλις πρόσφατα απέκτησε ως πεθερό, μέγάλο και πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Δικαιιοσύνης.

Να σημειώσουμε ότι, δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνική Κυβέρνηση καλύπτει «παρασποβδίες» και παράνομες ενέργειες δημάρχων, δια της απαλλαγής του δια νόμου, ενώ διάχυτη είναι η άποψη αυτοδιοικητικών ότι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει.

Φαίενται τελικά, ότι ανεξάρτητα από την εικόνα την οποία θέλει να περάσει στον Λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνησή του δεν διαφέρει σε τίποτα από τις προηγούμενες σε ότι αφορά την «κάλυψη» των δικών της Παιδιών».

Εκτός βέβαια, αν ο ίδιος δεν το πήρε είδηση, οπότε θα φανεί αν συμφωνεί ή όχι με τη αναφερθείσα διάταξη, πριν ψηφισθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Διαβάστε στην συνέχεια την πολύ εμπεριστατωμένη ανάρτηση της ιστοσελίδας airetos.gr και κρίντε μόνοι σας.

———————–

Παύουν τις ποινικές-πειθαρχικές διώξεις Αιρετών για συνεδριάσεις δια περιφοράς

Αναδρομική νομιμοποίηση αποφάσεων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, με ταυτόχρονη οριστική παύση των αντίστοιχων ποινικών και πειθαρχικών διώξεων Αιρετών Δήμων και Περιφερειών, επιχειρεί να νομοθετήσει η Κυβέρνηση.

Το “καυτό” ζήτημα αφορά τις συνεδριάσεις “δια περιφοράς”.

Για να γίνει κατανοητή η έννοια “συνεδριάσεις δια περιφοράς” -όπως με απλά λόγια εξηγούν στον AIRETO αυτοδιοικητικά στελέχη-πρόκειται για τις εικονικές(“μαϊμού”)συνεδριάσεις Συμβουλίων. Αυτές δηλαδή που ουδέποτε πραγματοποιούνταν όπως ορίζει ο νόμος, με φυσική παρουσία του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην ημερομηνία που αναγράφουν τα πρακτικά.

Οι Αποφάσεις λαμβάνονταν με προφορικές (συνήθως τηλεφωνικές) επικοινωνίες με όλους ή με μέρος των Συμβούλων, ενώ τυχόν υπογραφές,όπου χρειάζονταν,συλλέγονταν εν καιρώ ή ποτέ.

Στην παρ.3 του αρ.185 του πολυνομοσχεδίου που κατετέθη αργά τη νύχτα προς το ξημέρωμα της 10ης Οκτωβρίου λοιπόν, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης υπέγραψαν προς ψήφιση το εξής:

 « 3. Αποφάσεις Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων που έχουν ληφθεί δια περιφοράς έως τη δημοσίευση του παρόντος ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ, εφόσον δεν πάσχουν από άλλους λόγους νομιμότητας.

Ασκηθείσες ΠΟΙΝΙΚΕΣ και ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ σε βάρος Αιρετών προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούν ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ και ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ αποκλειστικώς σχετιζόμενα με την δια περιφοράς σύγκληση των συλλογικών οργάνων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού έως τη δημοσίευση του παρόντος, ΠΑΥΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.

Σε περιπτώσεις, στις οποίες δεν έχει ασκηθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος ποινική ή πειθαρχική δίωξη, η υπόθεση Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ με πράξη του αρμοδίου οργάνου. »

Όπως θα είδατε ανωτέρω, η αναδρομικότητα της νομιμοποίησης είναι ευρύτατη χρονικά, “σαρώνει” όλες τις Αποφάσειςκαι τους εμπλεκόμενους Αιρετούςαπεριόριστα στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, με τις παρ.1 και 2 του ίδιου άρθρου 185, η Κυβέρνηση επιχειρεί να εισάγει μονίμως στο εξής την «περιφορά»ως τρόπο λήψης αποφάσεων των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Προς τούτο, προσθέτει νέα εδάφια στον Καλλικράτη (στο τέλος της παρ.5 του αρ.67 και στο τέλος της παρ.1 του αρ.167 του ν.3852/2010) θεσπίζοντας ότι:

« Εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ οι σχετικές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, με τη συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών Δημοτικού (Περιφερειακού) Συμβουλίου. Οι Αποφάσεις που λαμβάνονται κατά το προηγούμενο εδάφιο, ανακοινώνονται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου στην πρώτη, μετά τη λήψη της απόφασης, τακτική συνεδρίαση.»

Κλείνοντας, να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η αναδρομική νομιμοποίηση και παύση των εν λόγω διώξεων.

Το άρθρο είχε επιχειρηθεί να γίνει Νόμος του Κράτους και την 30η Αυγούστου, όταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας την είχε καταθέσει ως βουλευτική Τροπολογία (μπορείτε να την δείτε εδώ) σε Ν/Σ του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, χωρίς τότε να γίνει αποδεκτή.  Η βουλευτής στην Αιτιολογική της Έκθεση περιέγραφε την περιφορά ως «ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο» και «αντίδοτο στην αντιμετώπιση χρόνιων γραφειοκρατικών παθογενειών».

Tα μεσάνυχτα προς το ξημέρωμα της 10ης Οκτωβρίου, κατατέθηκε στη Βουλή πολυνομοσχέδιο 213 άρθρων πολλών Υπουργείων, που μαζί με τις συνοδευτικές του Εκθέσεις φθάνει τις 787 σελίδες, με τη συζήτησή του στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές να ξεκινά τροχάδην, ήδη σήμερα 11 Οκτωβρίου στις 11.30.

Το Κεφάλαιο Ε’«Διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» του Μέρους ΚΑ’, ήτοι τα άρθρα 178 έως και 188, περιλαμβάνουν διατάξεις μείζονος αυτοδιοικητικού ενδιαφέροντος, τόσο για τους Αιρετούς όσο και για τους εργαζομένους της Αυτοδιοίκησης.

Υπογραμμίζεται ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ κατατέθηκαν προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευσή τους.

Τι ακριβώς «καθαρίζει» το συγκεκριμένο επίμαχο άρθρο

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ αναδρομικά όλες  οι πράξεις ορισμού Διοικητικών Συμβουλίων που έχουν ήδη εκδοθεί βάσει της διάταξης που τώρα κατατέθηκε.

Αλλάζει ο τρόπος λήψης Αποφάσεων στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια: για τη λήψη απόφασης για κάθε συγκεκριμένο θέμα, η απαιτούμενη πλειοψηφία θα υπολογίζεται ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΟΝΤΩΝ μελών κατά τη ψηφοφορία (όχι βάσει του αριθμού των μελών που απαιτούνται για την απαρτία).

Μοιραστείτε το:
Tagged