Έρχεται δύσκολος και σκληρός Δεκέμβριος για κυβέρνηση και οικονομία – Ποια κοινωνική ομάδα γυρνάει την πλάτη στον Μητσοτάκη…

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

Οι νέοι άνθρωποι γυρνούν την πλάτη στον Μητσοτάκη;

Ο νέος κόσμος αυτή τη στιγμή βλέπει πλέον καχύποπτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και παρόλο που υπήρχε εξαρχής ένα θετικό κλίμα, τώρα φαίνεται ότι βάλλεται

Έρχεται σκληρός Δεκέμβριος για την κυβέρνηση με παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα και κρούσματα στο επίπεδο των 2.000 – 3.000 για αρκετό καιρό.

Έμπειροι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα κατέβουν σε τριψήφιο αριθμό μόνο μετά από σκληρό lockdown και μετά την πάροδο τουλάχιστον 4-5 εβδομάδων καθώς το επιδημιολογικό φορτίο Αττικής και της Θεσσαλονίκης είναι αρκετά επιβαρυμένο.

Σκληρός Δεκέμβρης έρχεται, ωστόσο και για την οικονομία καθώς τα περιθώρια ανοίγματος του λιανεμπορίου στενεύουν επικίνδυνα και υπάρχει κίνδυνος να μην λειτουργήσει η χριστουγεννιάτικη αγορά.

Όσο για τις χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης που περιμένουν τον γιορτινό Δεκέμβριο για να ρεφάρουν τις απώλειες της χρονιάς, η κατάσταση θα είναι ασφυκτική και η αγορά προδικάζει αρκετά λουκέτα και απώλεια αρκετών θέσεων εργασίας.

Το μόνο εφικτό σενάριο

Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, το μόνο σενάριο που φαίνεται εφικτό είναι να ανοίξει η αγορά γύρω στις 20/12 – όπου ενδεχομένως να έχουμε κρούσματα κάτω από το όριο των 300 και να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα ενώ ίσως να ανοίξουν και τα καταστήματα εστίασης με ωράριο έως τις 21:00.

Και αυτό το σενάριο – το οποίο είναι η μόνη εναλλακτική πλέον- ενδεχομένως να πέσει στο κάλαθο των αχρήστων καθώς εάν συνεχιστούν τα κρούσματα να αυξάνονται σε όλη τη χώρα, τότε δεν θα ανοίξει η χριστουγεννιάτικη αγορά. Επίσης, οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις ομολογούν ότι οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Επίσης, αύριο (σήμερα) θα υπάρξει απόφαση για να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία τα οποία θα διευρύνουν τις άδειες ειδικού σκοπού και για όσους γονείς είχαν παιδιά στο δημοτικό.

Έκτακτο βοήθημα 60 εκατ. ευρώ

Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να δώσει ένα έκτακτο βοήθημα Χριστουγέννων με εισοδηματικά κριτήρια το οποίο θα κοστίσει γύρω στα 60 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά θα διανεμηθεί σε αυτούς που λαμβάνουν ήδη το Εισόδημα Αλληλεγγύης ενώ υπάρχει η σκέψη για ολόκληρο δώρο μόνο για αυτούς που έχουν χαμηλό μισθό στα όρια του βασικού μισθού.

Εάν η αγορά δεν ανοίξει ούτε τον Δεκέμβριο αναγκαστικά θα πρέπει να παραταθούν όλα τα μέτρα στήριξης (αναστολές, άδεια ειδ. Σκοπού, αποζημιώσεις, συνεργασία, επιστρεπτέα, παράταση επιδομάτων κ.α. μείωση ενοικίων κ.α).

Χάνει μέρος της νεολαίας ο Μητσοτάκης;

H εικόνα που έχει δημιουργηθεί, ωστόσο, δεν φαίνεται να ζημιώνει την κυβέρνηση. Στην δημοσκόπηση της GPO η διαφορά μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε διψήφιο αριθμό με το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραμένει σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση με το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, υπάρχει ένα μεγάλο κύμα που είναι απογοητευμένο με τα νέα μέτρα ενώ ένα μεγάλο ποσοστό κρίνει ότι ο εορτασμός και η πορεία του Πολυτεχνείου δεν πρέπει να γίνει όπως δεν έγιναν και οι εορτασμοί των εθνικών εορτών της 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου.

Από εκεί και πέρα, ένα ερωτηματικό παραμένει ο νέος κόσμος ηλικίας 18 – 30 ο οποίος έχει μεγάλη αντίθεση απέναντι στα μέτρα.

Θεωρείται από τους ειδικούς ότι εάν ο ιός επεκτάθηκε γρήγορα αυτό έγινε στα μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης και κυρίως στις πορείες και τις λιτανείες. Ο νέος κόσμος αυτή τη στιγμή βλέπει πλέον καχύποπτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και παρόλο που υπήρχε εξαρχής ένα θετικό κλίμα, τώρα φαίνεται ότι βάλλεται.

Οι νέες δημοσκοπήσεις θα δείξουν το πως θα κυμανθεί αυτή τη ψήφος στη συνέχεια.

Μαξιμιλιανός

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged