Χρηματιστήριο: Η Τουρκική επιθετικότητα επεσκίασε τη συμφωνία της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Επιχειρηματικότητα
Μοιραστείτε το:

Πλήρης ανατροπή, η Τουρκία επισκιάζει το Ταμείο Ανάκαμψης, με τράπεζες / Τρίτη 21/07/2020:: -2% από +10% και ΧΑ -1,5% στις 643 μον. – Εμφανής η αδυναμία

Ο Γενικός Δείκτης στις 645 μονάδες με εμφανή την αδυναμία να διασπάσει δυναμικά το εύρος συσσώρευσης των 660 μονάδων των τελευταίων 3 μηνών

(upd12)Πλήρης ανατροπή καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 646 μονάδες από 663 μονάδες υψηλό ημέρας, καθώς τα θετικά νέα από την συμφωνία των Ευρωπαίων Ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τα αισιόδοξα μηνύματα από την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού επισκιάστηκαν από την ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οι τράπεζες από ενδοσυνεδριακά κέρδη πλησίον του +10% η Πειραιώς  δέχονται πιέσεις ενώ πτωτικά κινείται η πλειονότητα των  των μη τραπεζικών blue chips.

Ειδικότερα, σε ετοιμότητα έχει τεθεί εδώ και λίγες ώρες το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς δέκα τουρκικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από το ναύσταθμο του Ακσάζ με κατεύθυνση νότια.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το www.militaire.gr, το προσωπικό των πλοίων ενημερώθηκε ότι «δεν θα βγει κανείς» και το ίδιο ισχύει για το προσωπικό του Αρχηγείου Στόλου.

Επίσης αδειούχοι με συγκεκριμένες ειδικότητες ειδοποιηθηκαν να επιστρέψουν στα πλοία τους ενώ στην περιοχή του Καστελόριζου καταγράφονται σκληρές αερομαχίες εδώ και λίγη ώρα.

Από την άλλη, οι ευρωπαικές αγορές συνεχίζουν ανοδικά με τον Dax στην Γερμανία +1,7% καθώς μετά από 5 ημέρες συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής – πρώτη φορά στην ιστορία – επιτεύχθηκε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ.

Συνολικά, η κεφαλαιακή στήριξη της Ευρώπης απέναντι στην ύφεση – σοκ φθάνει τα 1,82 τρισεκ. ευρώ, με 1,074 τρισεκ. να αφορούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και τα 750 δισεκ. για το Ταμείο Ανάκαμψης εκ των οποίων επιχορηγήσεις 390 δισεκ. – οι καθαρές επιχορηγήσεις 312,5 δισεκ. και 78 δισ θα διατεθούν για συγκεκριμένους σκοπούς ή 52% του συνόλου των 750 δισεκ. – και τα δάνεια 360 δισεκ. ή 48%.

Οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν το 2021 με χρονοδιάγραμμα έως το 2026 αν και η κρίσιμη περίοδος είναι 2021 με 2023.

Από την άλλη η χθεσινή συμφωνία .. δεν είναι ιστορική συμφωνία για την Ευρώπη καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το νέο Μνημόνιο που ουσιαστικά έρχεται από την πίσω πόρτα και θα υποχρεωθούν όλες οι χώρες να ακολουθήσουν, καθώς για να πάρει ένα κράτος – μέλος κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να υποβάλλει σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς θα αφορά μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και μηχανισμός παρακολούθησης καθώς κάθε χώρα θα αξιολογείται αλλά και ρήτρα veto στις χώρες που δεν είναι συνεπείς

Εν τω μεταξύ το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca έδειξε “πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα αφού η ομάδα ανακάλυψε ότι θα μπορούσε να παρέχει «διπλή προστασία» έναντι του ιού”.

Επίσης και η Moderna, επίσης, κυκλοφόρησε τα δικά της αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα από μια δοκιμή πρώιμου σταδίου που έδειξε ότι το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό αλλά και αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού έρχονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNtech, οι οποίες ανακοίνωσαν πως τα ευρήματα και τις φάσης ΙΙ είναι θετικά.

Ο Γενικός Δείκτης στις 651 μονάδες με εμφανή την αδυναμία να διασπάσει δυναμικά το εύρος συσσώρευσης των 660 μονάδων των τελευταίων 3 μηνών.

Βραχυπρόθεσμα η αγορά θα επιχειρήσει να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα ενώ η πιθανή κίνηση έως τις 680 ή και 720 μονάδες τις επόμενες εβδομάδες δεν θα αλλάξει το ήδη απονευρωμένο χρηματιστηριακό σκηνικό.

Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Πειραιώς +3% από +10% ενδοσυνεδριακά καθώς είχε υποστεί και τις μεγαλύτερες απώλειες πάνω από 20% από την αρχή του τρέχοντος μήνα και ακολουθούν Εθνική +2% και Εurobank +1% ενώ πτωτικά κινείται η Alpha Bank -0,50%.

Απώλειες -3% καταγράφει ΟΠΑΠ καθώς από σήμερα 21/7 διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό 0,285 ευρώ) με δυνατότητα επανεπένδυσης

Οι θετικές προοπτικές αναφορικά  με το Ταμείο Ανάπτυξης δεν θα έχουν τόσο μεγάλη επίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο παρά το γεγονός ότι η  Ελλάδα αποκόμισε 70 δισ ευρώ, τα 19 δισ. αφορούν σε επιχορηγήσεις, τα 12 δισ. σε δάνεια και τα υπόλοιπα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Όμως είναι προφανές ότι η άποψη που είχε επικρατήσει ότι θα ανοίξουν οι κάνουλες του χρήματος και θα ρέει χρήμα στην Ελλάδα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην ανάκαμψη της αγοράς.

Μπορεί οι τράπεζες να έχουν κάποιες χρηματιστηριακές αναλαμπές – και θα έχουν και στο μέλλον – αλλά δεν μπορούν ακόμη να αποτελέσουν σοβαρή επενδυτική πρόταση όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξυγίανσης.

Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,10% –  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  – και το ιταλικό 10ετές στο 1,07%  και με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης…

Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 151 μονάδες  – με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,53% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,98%.

Λίγο μετά τις 11:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Πειραιώς +10,08%… και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +5,88%

Περί τις 12:50, εντάθηκαν οι αγορές  στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips και με συνδυασμό με την άνοδο των τραπεζών ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,58%..

Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με άνοδο +0,90% στις 659 μονάδες έχοντας υψηλό στις 663,50 μονάδες και χαμηλό 656,60 μονάδες.

Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στο τραπεζικό κλάδο.  

Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 44 εκατ. ευρώ, ο όγκος 27 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 21 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 418 χιλ. ευρώ και όγκου 25 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Jumbo.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 660 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 650-660 μονάδων και ακολουθούν οι 670 μονάδες και ακολουθούν οι 680-690 μονάδες.

Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες

Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στις 365 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 350-360 μονάδων και ακολουθούν οι 380 μονάδες και οι 400 μονάδες.

Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 330-335 μονάδες και ακολουθούν οι 300 μονάδες.

Η διοίκηση της Τραπεζας της Ελλάδος σχεδιάζει bad bank τύπου Monte Dei Paschi αλλά στοχεύει σε μια μεγάλη εταιρία διαχείρισης NPEs

Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε πρόσφατα μια πρόταση υποστηρίζοντας δήθεν ότι αποτελεί εναλλακτική του Ηρακλή για την μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων.

Στην πρόταση αυτή που μίλησε για εταιρία asset management μια τύπου bad bank η ΤτΕ ζητάει από τις τράπεζες να πληρώσουν την ζημία και χωρίς να διασφαλίζεται η εξυγίανση γιατί η απομείωση των κεφαλαίων λόγω των προβλέψεων θα είναι έως τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας.

Στην bad bank που δεν την ονομάζει με αυτό τον τρόπο η ΤτΕ θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια σε αγοραίες τιμές αλλά προφανώς εδώ σκέπτεται κάτι άλλο η ΤτΕ.

Η Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει τις διαφορές μεταξύ οικονομικής – ονομαστικής αξίας και της αγοραίας τιμής.

Η ΤτΕ σχεδιάζει κάτι ανάλογο με την Monte Dei Paschi η οποία μετέφερε σε bad bank προβληματικά δάνεια σε ονομαστικές αξίες με την διαφορά ότι και την τράπεζα και την bad bank το κράτος τα χρηματοδότησε.

Το πραγματικό σχέδιο της ΤτΕ δεν είναι η bad bank αλλά μια μεγάλη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων την οποία θα χρηματοδοτήσουν οι ίδιες οι τράπεζες.

Η πρόταση της ΤτΕ έχει εντυπωσιακά πολλά κενά και ατέλειες, ζητάει από τις τράπεζες να λύσουν το πρόβλημα.

Μα οι τράπεζες στην Ελλάδα επιλύουν από μόνες τους το πρόβλημα κάνοντας χρήση του σχεδίου Ηρακλής.

H επικαιρότητα

Αν και η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαία ταχύτητα και δριμύτητα ανά τον κόσμο, η παγκόσμια κοινότητα κοιτά με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον κυρίως λόγω των θετικών εξελίξεων που έρχονται από την επιστημονική κοινότητα στη μάχη κατά του ιού.

Μετά το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της με την AstraZeneca είναι πολλά υποσχόμενο, θετικά ήταν τα νέα και για τα εμβόλια που αναπτύσσουν τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/BionTech όσο και η CanSino Biologics Inc σε συνεργασία με στρατιωτική ερευνητική μονάδας της Κίνας.

Όσο όμως αναμένονται τα τελικά συμπεράσματα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και όσο αυτά δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στους πολίτες, ο πλανήτης είναι υποχρεωμένος να πορευτεί μαζί με τον ιό για πολλούς ακόμα μήνες.

Και τα νέα από την εξάπλωση του δεν είναι ευχάριστα.

Σε όλη την αμερικανική ήπειρο ο ιός είναι σε έξαρση, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για την επιτάχυνση του ιού στην Αφρική και για τον κίνδυνο να υπάρξουν ξεσπάσματα της νόσου σε διάφορα σημεία της αφρικανικής ηπείρου.

Απέναντι σε αυτήν την επιθετικότητα του ιού, έχει γίνει πλέον κοινή διαπίστωση στις περισσότερες κυβερνήσεις και πολίτες ανά τον κόσμο, πως η μόνη γραμμή άμυνας και ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί μια επιστροφή σε μια καθημερινότητα «κανονικότητας» είναι η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 610.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 14,7 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περίπου 8,3 εκατομμύρια.

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα Τρίτη 21/7 τα μεσάνυχτα νέα μέτρα στα χερσαία σύνορα της χώρας προκειμένου να αποτραπούν τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού από τα βαλκανικά κράτη και να αποφευχθεί μια νέα έξαρση μολύνσεων που θα μπορούσε να πυροδοτήσει το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, από σήμερα και κάθε Τρίτη στις 13:00 μετά το μεσημέρι επανέρχεται η ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, κίνηση που αποσκοπεί αφενός στην καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών αφετέρου στο να τους διατηρήσει σε εγρήγορση έτσι ώστε να τηρούν τα προβλεπόμενα και αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας.

Πρόκειται για δύο κινήσεις, στις οποίες τόσο οι αρμόδιοι επιστήμονες όσο και η κυβέρνηση, αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία.

Το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στις επόμενες 10 ημέρες, έως τα τέλη Ιουλίου, όταν και αναμένονται τα τελικά στοιχεία για το πώς κύλησε ο Ιούλιος, ο οποίος ήταν και ο μήνας όπου άνοιξε το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό και με την έλευση των πρώτων τουριστών.

Αν και το πρώτο 20ήμερο του Ιουλίου έχουν καταγραφεί 624 κρούσματα, εκ των οποίων τα μισά είναι εισαγόμενα, το μεγάλο ερώτημα είναι αν τις επόμενες ημέρες θα καταγραφεί περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων ή εάν θα σταθεροποιηθεί ο αριθμός των νέων μολύνσεων.

Η απάντηση θα κρίνει το εάν θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα ή εάν θα διατηρηθεί η μέχρι στιγμής θετική εικόνα που με τη σειρά της θα έχει αντίκρισμα στον ελληνικό τουρισμό και οικονομία.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.012 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 195 θάνατοι..

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν σήμερα Τρίτη  21/7 οι ασιατικές αγορές παίρνοντας ώθηση από την άνοδο στη Wall Street, μετά τα θετικά αρχικά αποτελέσματα του υπό ανάπτυξη πειραματικού εμβολίου της Οξφόρδης, εναντίον του Covid 19.

Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,73%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,20%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,31% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με άνοδο +1,39%.

Σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν σήμερα Τρίτη 21/7 οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Οι δείκτες ενισχύονται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1,8%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο MIB στο Μιλάνο στο +2%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,7% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,50%.. 

Στην Wall Street τα futures του Dow Jones κινούνται ανοδικά στο +0,60%.

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα – Στο επίκεντρο η Πειραιώς

Ισχυρά κέρδη καταγράφονται στις τραπεζικές μετοχές με την Πειραοιώς να ξεχωρίζει καθώς είχε υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή του τρέχοντος μήνα.

Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.

Η Εθνική διαπραγματεύεται στα 1,3410 ευρώ, με άνοδο +4,77% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισεκ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split

Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.

Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.

Η Alpha Βank διαπραγματεύεται στα 0,6390 ευρώ, με άνοδο +3,4%, με όγκο 7,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 986 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split

Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.

Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.

Η Πειραιώς διαπραγματεύεται στα 1,3750 ευρώ, με άνοδο +6,59% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 600 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.

Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.

 • Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
 • Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
 • Η Eurobank διαπραγματεύεται στα 0,4290 ευρώ, με άνοδο +5,04% με όγκο 8,1 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
 • Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
 • Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5440 ευρώ, με άνοδο +1,3% και με κεφαλαιοποίηση 243 εκατ. ευρώ.
 • Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
 • Η Attica Bank διαπραγματεύεται στα 0,2065 ευρώ, με άνοδο +2,99% και όγκο 205 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ.
 • Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
 • Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 12,86 ευρώ, με πτώση -1,08% και κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις κινείται η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.

Την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν ΕΛΠΕ, Viohalco, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Φουρλής…

Στον αντίποδα πτωτικά κινείται ο ΟΠΑΠ λόγω αποκοπής μερίσματος, Sarantis και ο ΟΤΕ.

 • H Coca Cola διαπραγματεύεται στα 23,00 ευρώ με άνοδο +1,32% και κεφαλαιοποίηση στα 8,52 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
 • Ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται στα 12,43 ευρώ, με πτώση -1,19% και αποτίμηση 5,84 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
 • Η ΔΕΗ βρίσκεται στα 4,01 ευρώ, με άνοδο +0,30% και αποτίμηση 930 εκατ. ευρώ
 • Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στα 2,41 ευρώ, με άνοδο +1,47% και κεφαλαιοποίηση 559 εκατ. ευρώ.
 • Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 8,7650 ευρώ με πτώση -2,93% και αποτίμηση 2,93 δισ. ευρώ
 • Ο Titan Cement International διαπραγματεύεται  στα 11,12 ευρώ, με άνοδο +1,46% και κεφαλαιοποίηση 917 εκατ. ευρώ.
 • Η μετοχή των ΕΛΠΕ διαπραγματεύεται στα 5,95 ευρώ, με άνοδο +3,66% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
 • Η Motor Oil διαπραγματεύεται στα 12,66 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
 • Ο Μυτιληναίος βρίσκεται στα 7,9350 ευρώ με άνοδο +1,86% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
 • Η Jumbo βρίσκεται στα 16,71 ευρώ με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισ. ευρώ.
 • Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύεται στα 6,81 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση 725 εκατ. ευρώ.
 • Η μετοχή του Fourlis διαπραγματεύεται στα 4,2050 ευρώ, με άνοδο +1,82% και κεφαλαιοποίηση 219 εκατ. ευρώ.
 • Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,0607 ευρώ, με άνοδο +2,88% και κεφαλαιοποίηση 57 εκατ. ευρώ.

H συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει ώθηση στα ομόλογα – Το ελληνικό 10ετές 1,10% και το Ιταλικό 1,7%

Ανοδικές τάσεις, λόγω αγορών καταγράφονται  σήμερα 21 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα ενώ ανάλογο κλίμα επικρατεί και στα Ιταλικά ομόλογα απόρροια προφανώς της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ.

Τα 750 δισεκ. κατανέμονται ως εξής 360 δισεκ. δάνεια και 390 δισεκ. επιχορηγήσεις εκ των οποίων οι άμεσες είναι 312,5 δισεκ.

Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να παραμένει στις 3 μονάδες βάσης.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 7,5 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.

Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,10% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,07%.

Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,09% με το αμερικανικό 10ετές 0,62% – το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 – εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού. 

Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.

Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

 • Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,17% με απόδοση αγοράς 0,21% και απόδοση πώλησης 0,13%.
 • Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
 • Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,22 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23%.
 • Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,34% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
 • Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
 • Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
 • Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,63%.
 • Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
 • To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%. Είχε εκδοθεί στο 2,013%. 
 • Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,55 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91% με απόδοση αγοράς 0,94% και απόδοση πώλησης 0,88%.
 • To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1%.
 • Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
 • Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
 • Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,80 και μέση απόδοση 1,09% με απόδοση αγοράς 1,10% και απόδοση πώλησης 1,08%
 • Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21%
 • To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,06 μονάδες βάσης και 1,26% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
 • Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,96 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%
 • Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,32 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%
 • Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
 • Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 164 μονάδες βάσης.
 • Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης.

Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.

Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.

Το CDS δουλεύει ως εξής….

Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,51% ή 151 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά στα ιταλικά ομόλογα

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές, προφανώς λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 21 Ιουλίου 2020 στο 1,07%. 

Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/7/2020 στο -0,46% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.

Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….

Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.

Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.

Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,07% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,92%.

Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

Πηγή:  bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged