Στους Αγ. Αναργύρους το πρώτο Πάρκο Ανακύκλωσης στην Ευρώπη

Uncategorized
Μοιραστείτε το:
Στους Αγ. Αναργύρους το πρώτο Πάρκο Ανακύκλωσης στην Ευρώπη

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017, στον ευρύτερο χώρο του Δημαρχείου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου “Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης” στην Ευρώπη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου και προσωπικοτήτων κύρους, από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Το πρώτο “Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης” δημιουργήθηκε από το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού και αποτελεί το πρώτο στην Ευρώπη. Το Πάρκο Ανακύκλωσης έχει ως στόχο να ενισχύσει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνείδηση των νέων ανθρώπων, καθώς και να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε τα εγκαίνια του Πάρκου Ανακύκλωσης, δήλωσε: «Σας ευχαριστώ που μου δίνεται την ευκαιρία να αναδείξω από την πλευρά της Πολιτείας αυτή την πρωτοποριακή προσπάθεια. Είναι, μια μεγάλη αρχή και βρίσκομαι εδώ για να τονίσω ότι είναι ανάγκη να βρείτε όσο γίνεται περισσότερους μιμητές».

Ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κ. Νίκος Σαράντης, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που στο Δήμο μας δημιουργήθηκε ένας μοναδικός “Πολυχώρος Ανακύκλωσης”, που συνδυάζει την εκπαίδευση και την ανακύκλωση, με την αναψυχή και το παιχνίδι. Είμαστε σίγουροι ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο, την Περιφέρεια, τους άλλους Δήμους και την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ θα καταφέρουμε να συμβάλουμε στην επίτευξη των εθνικών στόχων ανακύκλωσης. Είμαστε βέβαιοι ότι με την έναρξη λειτουργίας του Πάρκου Ανακύκλωσης θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σημείο εκκίνησης των προσπαθειών για την προώθηση της ανακύκλωσης στη χώρα μας».

Τα επίσημα εγκαίνια χαιρέτισαν ο Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Πρωτοσύγκελος Συμεών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κύπρου, Νικόλαος Κουγιάλης, η Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Charlotte Wrangberg, ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, ο Εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεώργιος-Σταύρος Κρεμλής, ο εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής, Σπύρος Τζόκας, καθώς και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλογικού Συστήματος ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, Παύλος Ραβάνης, ο οποίος επεσήμανε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που στο “Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης” έχουμε τοποθετήσει και θα λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας “Πολυκέντρο Ανακύκλωσης”, αποτελώντας τη δεύτερη χώρα, σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία που θα λειτουργεί. Αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι στην Ελλάδα μπορούμε να καινοτομούμε και να πρωτοπορούμε και στα θέματα της ανακύκλωσης. Με το νέο “Πολυκέντρο Ανακύκλωσης”, που αποτελεί τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό ανακύκλωσης συσκευασιών, η ανακύκλωση περνά στο νέο στάδιο εξέλιξής της και οι Έλληνες πολίτες πλέον θα ανακυκλώνουν με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο στον κόσμο».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλογικού Συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση»απένειμαν συμβολικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια επίχρυση ελιά, μεταφέροντας παράλληλα ένα ουσιαστικό μήνυμα προς ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία και την Ευρωπαϊκή κοινότητα, για τη σημασία της ανακύκλωσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης όλων μας.

Στην εκδήλωση των επίσημων εγκαινίων του Πάρκου Ανακύκλωσης, παρευρέθηκαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι 200 μαθητές που έχουν πρωτεύσει στους “Μεγάλους Διαγωνισμούς Ανακύκλωσης”, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της Δράσης των “Μεγάλων Γιορτών Ανακύκλωσης για τους μαθητές” σε Δήμους όλης της χώρας.

Επίσης, παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ Βουλευτής Κώστας Σκρέκας, o εκπρόσωπος της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βουλευτής Γιάννης Μανιάτης, οι Βουλευτές Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Γεωργία Μαρτίνου, Άννα Καραμανλή, Δήμαρχοι, τέως Δήμαρχοι και εκπρόσωποι αρχών, θεσμών και φορέων.

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης καλύπτει έκταση 3 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συσκευασιών, έναν πρότυπο βοτανικό κήπο με περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη Ελληνικών φυτών, καθώς και μια οικολογική λίμνη. Επιπλέον, στο Πάρκο Ανακύκλωσης στεγάζεται το Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα, σεμινάρια και διαδραστικά παιχνίδια σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τα σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνονται από τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης βρίσκεται στο χώρο του Δημαρχείου Αγίων Αναργύρων – Καματερού (Λ. Δημοκρατίας 61), είναι ανοικτό 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι απολύτως σύμφωνο τόσο με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων» της Ελλάδας, όσο και με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακύκλωση συσκευασιών.

———————————-

Ο Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Τζόκα Σπύρου

στα εγκαίνια του πρώτου «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ στα εγκαίνια του πρώτου «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειάρχη κα. Δούρου.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους, όσους εργάστηκαν για την λειτουργία του σημαντικού αυτού πάρκου, που υλοποιεί αυτό που λέμε περιβαλλοντική παιδεία και το οποίο πριν μερικά χρόνια, όχι πολλά, ήταν άγνωστο στα σχολεία και τη νεολαία μας.

Κυρίες και κύριοι, όπως όλοι καλά γνωρίζετε, η ανακύκλωση βασίζεται κυρίως στην πληθώρα υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. 

  • Η ανακύκλωση συμβάλει να μην καταλήγουν όλα τα απορρίμματα στις χωματερές. Τα υλικά, όπως το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο, ο χάλυβας, οι λαμπτήρες, οι μπαταρίες που μπορούν να κατεργαστούν και να χρησιμοποιηθούν εκ νέου ξεχωρίζονται, συλλέγονται και αποτελούν πρώτη ύλη για ανακυκλωμένα προϊόντα.
  • Τα ζωτικά λοιπόν και περιβαλλοντικά οφέλη της ανακύκλωσης είναι τα εξής: 
  • Μείωση της χρησιμοποιούμενης καθαρής πρώτης ύλης, 
  • μείωση των αστικών αποβλήτων που πρέπει να συλλεχθούν από τους Δήμους και να μεταφερθούν σε ολοένα και πιο δυσεύρετους Χώρους Υγειονομικής Ταφής
  • Νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες επενδύσεων, 
  • Μείωση ενεργειακής κατανάλωσης, κατανάλωσης νερού και περιβαλλοντικής μόλυνσης 
  • Καινούρια ερεθίσματα για τη νεολαία 
  • Τεράστια είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη από ανακύκλωση.

Στην Περιφέρεια Αττικής δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα ανακύκλωσης με ειδικό πρόγραμμα για τα σχολεία μας. Το πρόγραμμα αυτό επεκτείνεται πιλοτικά στους Δήμους και τα σχολεία της Αττικής σε συνεργασία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή μαθητών και πολιτών, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης για την ανακύκλωση καθώς και την τοποθέτηση ειδικών κάδων από χαρτόνι, σε σχολικά κτίρια και σε δημαρχεία.

Ακολούθως, τοποθετούνται μεταλλικοί κάδοι 1100 lt (πράσινου χρώματος με κίτρινο καπάκι), στον εξωτερικό χώρο των σχολείων και των δημαρχείων, που θα συλλέγονται με τα ειδικού τύπου απορριμματοφόρα του ΕΔΣΝΑ και θα μεταφέρουν το υλικό προς ανακύκλωση. Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό η σημασία της δημιουργίας του πάρκου που σήμερα εγκαινιάζουμε, είναι τεράστια, αφού μέσω των εργαστηρίων, των περιβαλλοντικών παιχνιδιών, του παιδότοπου κλπ, γίνεται αυτόματα συνείδηση στα παιδιά η σημαντικότητα των προγραμμάτων ανακύκλωσης και η συμμετοχή τους σε αυτά, χωρίς να φαίνεται καταναγκαστική ή υποχρεωτική.

Καλούμαστε συνεπώς όλοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, αυτοδιοικητικοί να στηρίξουμε με τη συμμετοχή τη δική μας και των παιδιών τις δραστηριότητες του πάρκου ώστε να αποκομίσουμε όλοι μαζί τα τεράστια οφέλη από τη λειτουργία του.

Η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις αντίστοιχες πρωτοβουλίες, οι οποίες εκτός των άλλων, είναι στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της για την επεξεργασία των αποβλήτων στην Αττική. Σας ευχαριστώ πολύ. 

Μοιραστείτε το:
Tagged