Στην Αχαΐα βρέθηκε η μεγαλύτερη αποικία νυχτερίδων στην Ελλάδα (φωτό)

Ελληνική Φύση
Μοιραστείτε το:

Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη που έφερε στο «φως» τη μεγαλύτερη αποικία νυχτερίδων στην Ελλάδα. Η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη χειμερινή αποικία νυχτερίδων στη χώρα μας βρίσκεται στην Κεφαλονιά.

Ύστερα από έρευνα, η μεγαλύτερη αποικία των απειλούμενων θηλαστικών στην Ελλάδα και μία από τις πιο σημαντικές χειμερινές αποικίες στην Ευρώπη εντοπίστηκε στην Αχαΐα και ειδικότερα στο μη επισκέψιμο τμήμα του Σπηλαίου Λιμνών στα Καστριά.

Εκεί οι επιστήμονες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια χειμερινή αποικία 18.000 πτερυγονυχτερίδων που εμπλουτίζεται τις υπόλοιπες εποχές του έτους με εννέα επιπλέον είδη. Ακόμη σπουδαιότερη καθιστά την ανακάλυψη το γεγονός ότι οι 18.000 νυχτερίδες που ανακαλύφθηκαν συνιστούν ταυτόχρονα μία από τις μεγαλύτερες χειμερινές αποικίες νυχτερίδων που έχουν εντοπιστεί ποτέ στην Ευρώπη.

Η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη χειμερινή αποικία νυχτερίδων στη χώρα μας βρίσκεται στην Κεφαλονιά και αποτελείται από περίπου 3.500 χειρόπτερα – ονομασία που έδωσε σε αυτά τα είδη θηλαστικών ο Αριστοτέλης επειδή πετούν με τα μπροστινά τους άκρα.

Στην Αχαΐα βρέθηκε η μεγαλύτερη αποικία νυχτερίδων στην Ελλάδα

35 διαφορετικά είδη

«Η Ελλάδα έχει έναν τεράστιο αριθμό ειδών χειροπτέρων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Εχουν εντοπιστεί 35 διαφορετικά είδη νυχτερίδων και πριν από λίγο καιρό παρατηρήθηκε στο Καστελλόριζο ένα 36ο, το μοναδικό φυτοφάγο είδος νυχτερίδας στη χώρα μας» λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Παπαμιχαήλ, περιβαλλοντολόγος και συντονιστής του προγράμματος Life Grecabat, στο πλαίσιο του οποίου έγινε ο εντοπισμός της αποικίας. Στα ευρήματα του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018, συμπεριλαμβάνεται επίσης ο εντοπισμός στο Σιδηρόκαστρο Σερρών μιας από τις μεγαλύτερες γνωστές αναπαραγωγικές αποικίες πυρρονυχτερίδας στην Ευρώπη και μιας πολύ μεγάλης φθινοπωρινής αποικίας, διαφόρων ειδών, στο σπηλαιοβάραθρο Λουτρακίου Πέλλας.

«Οι νυχτερίδες προστατεύονται τόσο από την εθνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, διότι πέραν του επιστημονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν, απειλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες» λέει ο Παπαμιχαήλ. Οι σοβαρότερες πιέσεις που δέχονται οι πληθυσμοί τους οφείλονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στη χρήση εντομοκτόνων, στην καταστροφή των υγροτόπων και στην αλόγιστη τουριστική αξιοποίηση των σπηλαίων. «Την ίδια στιγμή τα συγκεκριμένα θηλαστικά παρέχουν οικοσυστημικές υπηρεσίες» συμπληρώνει. «Επειδή για να διατηρήσουν τις μεταβολικές ανάγκες τους τρώνε μεγάλες ποσότητες εντόμων, αποβαίνουν επωφελή για τις καλλιέργειες και βοηθούν στην πιο περιορισμένη χρήση εντομοκτόνων. Παράλληλα, παρουσιάζουν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον τόσο επειδή είναι τα μοναδικά θηλαστικά που πετούν όσο και λόγω του τρόπου με τον οποίο εντοπίζουν τη λεία τους. Οι νυχτερίδες εκπέμπουν υπερήχους – οι οποίοι δεν γίνονται αντιληπτοί από τον άνθρωπο – και, λαμβάνοντας την αντανάκλαση αυτών των ήχων, προσανατολίζονται και εντοπίζουν τα θύματά τους».

Το πρόγραμμα Life Grecabat

Το πρόγραμμα Life Grecabat, που έχει ως αντικείμενο τα «Ελληνικά σπήλαια και χειρόπτερα: διαχειριστικές δράσεις και αλλαγή συμπεριφοράς», ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018, υλοποιείται με χρηματοδότηση του προγράμματος LFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι δράσεις του αναπτύσσονται σε δέκα περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο Natura 2000, με στόχο τη διαχείριση, την προστασία και την ανάδειξη των νυχτερίδων, των σπηλαίων και της ζωής που φιλοξενούν.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζει παρεμβάσεις και επισκέψεις σε σπήλαια της Νάξου, της Καστριάς, των Χανίων, των Σερρών, της Μαρώνειας, της Πέλλας, της Βοιωτίας, της Αχαΐας και του Σουφλίου, ενώ παράλληλα προβλέπονται η ένταξη τουλάχιστον δέκα σπηλαίων σε καθεστώς προστασίας και η εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης σε τρεις επιλεγμένες τοποθεσίες.

φωτό: www.lifegrecabat.eu

Πηγή: newpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged