ΣΟΚ στην Α/θμια & Β/θμια Εκπ/ση: Τμήματα Ένταξης μαθητών χωρίς χρηματοδότηση από τους Δήμους «ΓΙΟΚ»

Α/θμια
Μοιραστείτε το:

Όπως αποκαλύπτει η ΕΛΜΕ Πειραιά, το Υπουργείο Παιδείας, εξαρτά την ίδρυση και λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης για μαθητές με μαθησιακά προβλήματα, από την χρηματοδότησή τους από τους οικείους Δήμους. Με απλά λόγια, το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να χρηματοδοτήσει την λειτουργία των νέων Τμημάτων Ένταξης και τα συνδέει με τις αποφάσεις των οικείων Δήμων, εφόσον και αν αυτοί δεχθούν να αναλάβουν την χρηματοδότησή τους, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά του εκπαιδευτικού συστήματος.  Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας, εικάζεται ότι είναι ο πρόδρομος νέων νομοσχεδίων με τα οποία θα επιβληθεί η μεταφορά της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης στους ΟΤΑ, καθώς και η ευθύνη λειτουργίας και χρηματοδότησής τους.

Διαβάστε στην συνέχεια, όλο το έγγραφο της ΕΛΜΕ Πειραιά…

———————–

ΕΛΜΕ Πειραιά: Με ευθύνη των Δήμων η ίδρυση και λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας  με την υπ΄ αριθμ. 36380/Δ3/07-03-2019 εγκύκλιό του προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση των νέων  Τμημάτων Ένταξης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Με ιδιαίτερη αναφορά για  τον  ρόλο των δήμων, επισημαίνει ότι ως προαπαιτούμενο για να ιδρυθεί Τμήμα Ένταξης “πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων Ένταξης από την αρμόδια Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη βεβαίωση θα αναφέρεται το απαιτούμενο ποσό από 01/09/2019 έως και 31/12/2019 και το απαιτούμενο ετήσιο ποσό για κάθε επόμενο έτος καθώς και ότι υπάρχει δέσμευση των απαραίτητων πιστώσεων”!

Είναι απαράδεκτο! Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας χωρίς ντροπή, όπως κάνει άλλωστε και με την καθιέρωση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, μετακυλύει την ευθύνη για την ίδρυση και λειτουργία των αναγκαίων δομών για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης στους δήμους, θέτοντας  ως προϋπόθεση τη χρηματοδότησή τους από τους ίδιους. 

Βέβαια, τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να μειώσουν τα χρήματα προς τις Σχολικές Επιτροπές κατά 60% σε βαθμό, που σήμερα αδυνατούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα, πόσο μάλλον να ανταποκριθούν σε επιπλέον ανάγκες!

Αν συνυπολογίσουμε τις τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και σε σύγχρονες κτηριακές υποδομές που υπάρχουν σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και σε Ειδική Αγωγή, καταλαβαίνουμε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και όχι διαχείριση της μίζερης  πραγματικότητάς τους.

Φτάνει πια η κοροϊδία!  Εδώ και τώρα απαιτούμε:

  • Ίδρυση Τμημάτων Ένταξης όπου αυτό απαιτείται.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες σε Ειδική και Γενική αγωγή

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους.

Μοιραστείτε το:
Tagged