Την σημασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά από πέντε ημέρες μαραθώνιων διαβούλευσεων τόνισαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν.
«Πετύχαμε μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις σε πολύ δύσκολους καιρούς για όλους τους Ευρωπαίους. Ήταν ένας μαραθώνιος, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία για όλα τα 27 κράτη-μέλη, αλλά ειδικά για τους πολίτες. Πρόκειται για μια καλή συμφωνία. Πρόκειται για μια ισχυρή συμφωνία. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για τη σωστή συμφωνία για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσέθεσε ότι «επιδείξαμε συλλογική ευθύνη και αλληλεγγύη κι επίσης αποδείξαμε την πίστη μας σε ένα κοινό μέλλον. Αυτή η συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μία δύναμη που αναλαμβάνει δράση. Διαπραγματευτήκαμε για τα χρήματα, αλλά βεβαίως είναι πολλά περισσότερα από τα χρήματα, αφορά τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους, τις δουλειές τους, την υγεία τους.
“Είναι η πρώτη φορά που ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τους στόχους για το κλίμα. Είναι η πρώτη φορά που ο σεβασμός του κράτους δικαίου είναι από τα βασικά κριτήρια για δαπάνες του προϋπολογισμού». Ο Μισέλ κατέληξε ότι «το μήνυμα που στέλνουμε είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και είναι ένα μήνυμα απαραίτητο σε μία στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν χτυπηθεί από μία κρίση άνευ προηγουμένου».
Από την πλευρά της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη» και επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια από τις πιο δύσκολες κρίσεις για την οικονομία και την υγεία, αλλά η Ευρώπη καταφέρνει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με έναν πραγματικά αποτελεσματικό τρόπο έχοντας εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτό θα ωφελήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ συνδέει την αλληλεγγύη με την ευθύνη. Αλληλεγγύη γιατί και τα 27 κράτη-μέλη μαζί στηρίζουν το Next Generation EU και ευθύνη γιατί το Next Generation EU δεν δείχνει μόνο το δρόμο για έξοδο από την κρίση αλλά επίσης είναι το παράδειγμα για μία πιο ανθεκτική Ευρώπη».
Μέρκελ: Η συμφωνία δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να δράσει
Η συμφωνία της ΕΕ για το ταμείο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης της COVID-19 δείχνει ότι η ΕΕ μπορεί να δράσει από κοινού, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης της, και ότι προτίθεται να ακολουθήσει νέα μονοπάτια όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με ασυνήθιστες συνθήκες, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
“Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα που στέλνεται πέραν των συνόρων της Ευρώπης ότι η ΕΕ, ακόμη και με όλα τα διαφορετικά υπόβαθρα (των κρατών μελών της), μπορεί να δράσει”, δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, χαιρετίζοντας την συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
“Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη”, λέει ο Μακρόν
Για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο μέσω Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα, λίγα δευτερόλεπτα μετά την αναγγελία από τον Σαρλ Μισέλ ότι εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της πέμπτης ημέρας της Συνόδου, οι 27 ενέκριναν το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.
Ικανοποίηση Κόντε
Η ΕΕ συμφώνησε σε ένα “φιλόδοξο” ταμείο ανάκαμψης που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν την κρίση από την COVID-19 “με ισχύ και αποτελεσματικότητα”, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. “Είμαστε ικανοποιημένοι με την έγκριση ενός φιλόδοξου σχεδίου επανεκκίνησης, το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ισχύ και αποτελεσματικότητα”, δήλωσε ο Κόντε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες που διήρκεσε πέντε ημέρες.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 28%, ή περίπου 209 δισεκ. ευρώ, από τα 750 δισεκ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες προορίζονται για την Ιταλία, από τα οποία περίπου 81 δισεκ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και περίπου 127 δισεκ ευρώ με τη μορφή δανείων.
Γάλλος ΥΠΟΙΚ: “Η συμφωνία σηματοδοτεί τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης”
Η συμφωνία της ΕΕ για το ταμείο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης της covid-19 σηματοδοτεί τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.
Αυτή η νέα Ευρώπη θα είναι «πιο αλληλέγγυα, πιο πράσινη και επιπλέον πιο γαλλογερμανική», πρόσθεσε ο Λεμέρ, υπενθυμίζοντας ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρώπη συμφώνησε να προχωρήσει σε κοινή έκδοση χρέους». Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας στις 24 Αυγούστου, εξήγησε ο Γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα λάβει 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σάντσεθ: Πραγματικό σχέδιο Μάρσαλ η συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής
Η Ισπανία θα λάβει 140 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από τους ηγέτες των 27 χωρών μελών, έπειτα από πέντε ημέρες μαραθώνιων συνομιλιών, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Από τα χρήματα αυτά τα 72,5 δισεκατομμύρια θα αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα θα δοθούν με τη μορφή δανείου, εξήγησε ο Σάντσεθ.
«Είναι μια καταπληκτική συμφωνία για την Ευρώπη και μια καταπληκτική συμφωνία για την Ισπανία», δήλωσε ο Σάντσεθ σήμερα στους δημοσιογράφους. «Η Ευρώπη έθεσε τις βάσεις για μια απάντηση στην κρίση covid-19 χωρίς να χάσει το όραμά της για το μέλλον», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «ένα πραγματικό σχέδιο Μάρσαλ». Η Ισπανία θα χρησιμοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να ενισχύσει τις επενδύσεις με στόχο την ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας, τη μετάβασή της προς πιο πράσινες πηγές ενέργειας αλλά και την παιδεία, εξήγησε ο Σάντσεθ. Ιταλία και Ισπανία είναι οι δύο χώρες της ΕΕ που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 της Ευρώπης… Τι προβλέπει;
Οι 27 κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία επί πακέτου 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση της πανδημίας, συνοδευόμενου από έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 ύψους 1.074 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής.
Χρηματοδότηση μέσω δανεισμού
Το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (όλα τα ποσά αναφέρονται σε σταθερές τιμές του 2018, εκτός αν υπάρχει εξαίρεση) θα χρηματοδοτηθεί από δάνειο που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος της Ενωσης, σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη. Η εξουσία αυτή που δίδεται στην Κομισιόν θα είναι «περιορισμένη σε μέγεθος και διάρκεια». Η αποπληρωμή πρέπει να γίνει μέχρι το 2058 το αργότερον».
Δάνεια και επιχορηγήσεις
Συνολικά, 390 δισεκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη μέσω επιχορηγήσεων και 360 δισεκατομμύρια μέσω αποπληρωτέων δανείων. Ο κορμός των πόρων ανασυγκρότησης θα αφιερωθεί στην χρηματοδότηση μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων που θα καταρτισθούν από τα κράτη-μέλη (312,5 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις).
Το 70% των προβλεπόμενων επιχορηγήσεων από τα εθνικά προγράμματα ανασυγκρότησης θα διατεθούν την περίοδο 2021-2022, ανάλογα με κριτήρια «ανθεκτικότητας» (πληθυσμός, επίπεδο ανεργίας των τελευταίων 5 ετών). Το υπόλοιπο 30% θα διατεθεί το 2023 και θα ληφθεί υπ΄όψιν η απώλεια σε ΑΕΠ της περιόδου 2020-2021, που θα αποτελεί ευθεία συνέπεια της κρίσης του κορονοϊού.
Οι υπόλοιποι πόροι οικονομικής ανασυγκρότησης θα αφιερωθούν σε διάφορα προγράμματα που θα τελούν υπό την διαχείριση της ΕΕ, όπως η έρευνα (5 δισεκατομμύρια), η αγροτική ανάπτυξη (7,5 δισεκατομμύρια) ή το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (10 δισεκατομμύρια) που προορίζεται για τις πλέον καθυστερημένες στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης περιοχές.
Μηχανισμός εγγυήσεων
Τα εθνικά προγράμματα ανασυγκρότησης θα αξιολογούνται από την Κομισιόν και στην συνέχεια θα επικυρώνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία των 27 (55% των χωρών και 65% του πληθυσμού). Εισάγεται μηχανισμός έκτακτης τροχοπέδησης, ο οποίος επιτρέπει σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, που θεωρούν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στα προγράμματα μεταρρυθμίσεων δεν εκπληρώνονται, να ζητήσουν την εξέταση του φακέλου στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.
Σεβασμός του κράτους δικαίου
Στο κείμενο των συμπερασμάτων τονίζεται «η σημασία της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «του σεβασμού του κράτους δικαίου». Θα εισαχθεί ένα «καθεστώς αιρεσιμότητας». «Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μέτρα σε περίπτωση παραβιάσεων», που θα υιοθετούνται με ενισχυμένη πλειοψηφία. Η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι κυβερνήσεις των οποίων είναι υπόλογες απέναντι στις Βρυξέλλες για παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να καλλωπίσουν αυτήν την ρύθμιση.
Δαπάνες για το Κλίμα
Οι δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα; πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Η Ένωση θέτει ως στόχο να αφιερώσει το 30% των δαπανών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027, καθώς και το ταμείο ανασυγκρότησης θα πρέπει να υπηρετούν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2050 και με τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2030.
1.074 δισεκατομμύρια ευρώ
Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός 2021-2027 περιλαμβάνει ειδικό ταμείο 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για βοήθεια προς τις χώρες και τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από το Brexit. Περιλαμβάνει επίσης μέτρα ευελιξίας για την πολιτική της σύγκλισης (υποστήριξη στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές) και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε τα κράτη μέλη να έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν στην χρηματοδότηση αυτών των δύο ιστορικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πολιτική σύγκλισης διαθέτει 330,2 δισεκατομμύρια ευρώ και η ΚΑΠ 336,4 δισεκατομμύρια (258,6 δισεκατομμύρια απευθείας συνεισφοράς και 77,8 δισεκατομμυρίων για την αγροτική ανάπτυξη). Κονδύλια που προορίζονται για την πολιτική σύγκλισης και την ΚΑΠ περιλαμβάνονται και στο πακέτο της οικονομικής ανασυγκρότησης.
Νέοι ίδιοι πόροι
Για την αποπληρωμή του δανείου των 390 δισεκατομμυρίων ευρώ του ταμείου ανασυγκρότησης, η ΕΕ θα αποκτήσει νέες πηγές εσόδων. Σε πρώτο στάδιο θα θεσπισθεί φόρος για τα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά από τις αρχές του 2021. Η Κομισιόν έχει επιφορτισθεί με την παρουσίαση πρότασης για θέσπιση μηχανισμού προσαρμογής στα σύνορα (ανατιμολόγησης προϊόντων που έχουν παραχθεί μέσω πολύ ρυπογόνων διαδικασιών), καθώς και για την θέσπιση φόρου επί των ψηφιακών κολοσσών. Και τα δύο μέτρα θα πρέπει να εφαρμοσθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2023. Τέλος, ζητείται από την Κομισιόν να εξετάσει νέα μεταρρύθμιση της αγοράς του άνθρακα, χωρίς χρονικό περιορισμό.
Αύξηση των επιστροφών
Παρά την επιμονή πολλών χωρών, ανάμεσά τους και το Παρίσι, οι επιστροφές που χορηγούνται στις χώρες που κρίνουν ότι η συνεισφορά τους στην Ένωση είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με ό,τι λαμβάνουν διατηρούνται και αυξάνονται. Ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν από την αύξηση των επιστροφών οι τέσσερις που συνέπηξαν μέτωπο αντίστασης κατά του σχεδίου ανασυγκρότησης, η Δανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία. Οι επιστροφές για την συνολική τους συμβολή στον προϋπολογισμό 2021-2027 ανέρχεται σε 377 εκατομμύρια (σταθερές τιμές 2020) για την Δανία (αύξηση 91%) 1,92 δισεκατομμύριο για την Ολλανδία (+22%), 565 εκατομμύρια για την Αυστρία (+138%) και 1,07 δισεκατομμύριο για την Σουηδία (+34%). Η επιστροφή της Γερμανίας, ύψους 3,67 δισεκατομμυρίων ευρώ παρέμεινε σταθερή.
Κύπρος: Ικανοποίηση από την συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής… 2,7 δισ.
“Εκφράζω την πλήρη ικανοποίησή μου, γιατί ύστερα από πολυήμερες και εντατικές διαπραγματεύσεις, η Κύπρος πέτυχε τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.
Σε σχετική ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ΠτΔ διευκρινίζει ότι μετά τη συμφωνία που επετεύχθη, η Κύπρος θα έχει την δυνατότητα να αντλήσει συνολικά ποσό πέραν των 2.7 δισ. ευρώ. Εκ τούτων, το ποσό των 1.451 δισ. θα αντληθεί από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ενώ το υπόλοιπο από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και την προώθηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Λεπτομερής ανάλυση, αναφέρει, των κατανομών θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο στάδιο στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός των Οικονομικών.
Καταληκτικά, ο Πρόεδρος αναφέρεται και στην Τουρκία, “εν όψει της παραβατικής συμπεριφοράς της οποίας”, όπως λέει, “και ύστερα από σχετική παρέμβασή μου, συμπεριλήφθηκε πρόνοια με βάση την οποία, η χρηματοδότηση τρίτων χωρών, συγκαταλεγομένης και της Τουρκίας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τίθεται υπό την αίρεση του σεβασμού που επιδεικνύουν στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ