Πρωτοφανές: Επιασε ζαργάνα 1,5 κιλού και μάλιστα γεμάτη τοξικούς λαγοκέφαλους

Ελληνική Φύση
Μοιραστείτε το:

Επικίνδυνα είδη ψαριών κατακλύζουν τις ελληνικές θάλασσες

Μια ζαργάνα βάρους 1,5 κιλού πιάστηκε στο αγκίστρι ερασιτέχνη ψαρά έξω από το λιμάνι της Ιεράπετρας. Οταν ο ψαράς πήγε να την καθαρίσει αφαιρώντας τα εντόσθιά της διαπίστωσε ότι το στομάχι της ζαργάνας ήταν γεμάτο από δεκάδες μικρούς λαγοκέφαλους (είδος τοξικού ψαριού που τελευταία έχει κατακλύσει τις ελληνικές θάλασσες). Το εύρημά του τον απέτρεψε από το να την μαγειρέψει καθώς γνώριζε την τοξικότητα των λαγοκέφαλων που μπορεί να είχε μεταφερθεί στο ψαχνό της ζαργάνας.

Για το αναπάντεχο εύρημά του μίλησε στην ιστοσελίδα flashnews.gr ο ερασιτέχνης ψαράς Ηλίας Τσέρος:

«Ψάρευα το βράδυ της Κυριακής έξω από τον λιμενοβραχίονα της Ιεράπετρας, όταν στο αγκίστρι μου πιάστηκε μια μεγάλη ζαργάνα και χαρούμενος έτρεξα στο σπίτι μου να την καθαρίσω και να την μαγειρέψω, γιατί είναι ένας πολύ νόστιμος μεζές. Όταν αφαίρεσα τα εντόσθια της, είδα με έκπληξη ότι, στο στομάχι της είχε δεκάδες μικρούς λαγοκέφαλους, πράγμα το οποίο με φόβισε γιατί γνωρίζω καλά την τοξικότητα τους. Πήρα το Λιμεναρχείο και ρώτησα αν μπορώ να το καταναλώσω άφοβα αλλά οι λιμενικοί δεν μπορούσαν υπεύθυνα να μου απαντήσουν. Τότε πήρα τον κτηνίατρο Μιχάλη Σπυριδάκη, ανάφερα το γεγονός και εκείνος μου ζήτησε να δεί το ψάρι και το περιεχόμενο του στομαχιού του και να εξετάσει εργαστηριακά την τοξικότητα τους. Έπειτα κάλεσα εσάς που μου συστήσατε να απευθυνθώ επίσης, στην ειδική ιχθυολόγο της ΔΑΟΚ Λασιθίου την κ Ελένη Ψόχιου, αλλά και στην κ Νότα Περιστεράκη στο ΕΛΚΕΘΕ.

Είμαι από τους τρείς πρώτους ερασιτέχνες αλιείς, που πριν από μερικά χρόνια έπιασε τους πρώτους λαγοκέφαλους στη θάλασσα της Ιεράπετρας, και συνεχίζω να ζω με την απορία, πως δεν έχει βρεθεί ακόμη ο θηρευτής αυτού του επικίνδυνου για την αλιεία είδους».

Τι λένε οι ιχθυολόγοι

Ζητήσαμε πληροφορίες για τις έρευνες που συνεχίζονται στις θάλασσες μας, μιλώντας με την υπεύθυνη ιχθυολόγο της ΔΑΟΚ Λασιθίου κ Ελένη Ψόχιου που μας είπε:

«Αυτό το περιστατικό που μου αναφέρεται από την Ιεράπετρα, είναι το δεύτερο ανάλογο περιστατικό που σαν υπηρεσία έχουμε συναντήσει στην Κρήτη. Όμως, επειδή σχετική συζήτηση έγινε στο πρόσφατο συνέδριο μας στο Ηράκλειο, οι επιστήμονες που ερευνούν το θέμα , απάντησαν κατηγορηματικά ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί εκείνο το είδος ψαριού, που μπορεί να αποτελέσει τον θηρευτή του λαγοκέφαλου και να μειώσει τον πληθυσμό του από τις θάλασσες μας. Την ίδια ώρα ωστόσο, συνεχίζουν να εμφανίζονται και νέα είδη ψαριών στις θάλασσες μας».

Γεμίσαμε από νέα είδη παράξενων και επιθετικών ψαριών

Στο λιμάνι της Ιεράπετρας η ιστοσελίδα ζήτησε από τον πρόεδρο των Επαγγελματιών Αλιέων Λάμπη Τζαράκη, να μας πεί αν έχουν βρεί οι ψαράδες της περιοχής άλλα ψάρια που τρώνε το γόνο των λαγοκέφαλων. Ιδού τι είπε:

«Πολλές φορές έχουμε βρεί στα στομάχια των κυνηγόψαρων μικρούς νεογέννητους λαγοκέφαλους. Στους τορνάδες, στις ζαργάνες, στις λαμπούκες και σε κάποια είδη της οικογένειας των καρχαριοειδών όπως είναι ο γαλέος. Δεν ξέρω όμως αν αυτός ο γόνος είναι του είδους του τοξικού λαγοκέφαλου ή κάποιου άλλους είδους λαγοκέφαλου .

Οι ζημιές που συνεχίζουν να μας προξενούν οι λαγοκέφαλοι είναι πολύ μεγάλες και καθημερινές. Ορμούν πάνω στα δίχτυα η στα αγκίστρια των παραγαδιών μας και τρώνε τα βρώσιμα ψάρια που έχουμε πιάσει και ετοιμαζόμαστε να τα ανεβάσουμε πάνω στα αλιευτικά μας . Στην ουσία μας παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα. Μας σκίζουν καθημερινά τα δίχτυα μας. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Τώρα βρίσκουμε και άλλα παράξενα ψάρια που ενδεχομένως να έχουν περάσει στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ, όπως είναι τα λεοντόψαρα, και οι τρομπέτες.

Εχθές μέσα στο λιμάνι της Ιεράπετρας πιάσαμε ένα καινούργιο είδος επιθετικού ψαριού, που το βλέπουμε πρώτη φορά. Το διατηρούμε ζωντανό και περιμένουμε το ΕΛΚΕΘΕ με το οποίο έχουμε επικοινωνήσει να στείλει κάποιον ειδικό να το παραλάβει, για να το μελετήσουν οι ιχθυολόγοι».

Πηγή: flashnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged