Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: Εκδήλωση στη Βουλή παρουσία Προέδρου Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Η Βουλή τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, η οποία έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών την 30η Ιουλίου, απευθύνθηκε σήμερα στα μέλη των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που συνήλθαν  σε κοινή ειδική συνεδρίαση, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων».

Η κοινή συνεδρίαση συνεκλήθη με πρωτοβουλία της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, που υπάγεται στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την Πρόεδρο της Επιτροπής, κυρία Σοφία Βούλτεψη, να υπογραμμίζει, κατά την εισαγωγική της ομιλία, τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας των τριών ανώτατων Πολιτειακών Παραγόντων της χώρας για τον σεβασμό της Ελληνικής Πολιτείας στην αξία του ανθρώπου.

Απευθυνόμενη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής, η κυρία Βούλτεψη τόνισε: «Το γεγονός ότι για πρώτη φορά ανώτατος πολιτειακός άρχων λαμβάνει μέρος σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, αφιερωμένη σε αυτόν τον πανανθρώπινο αγώνα, στέλνει το κορυφαίο μήνυμα της ανάγκης για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Γιατί η μάχη κατά του αποτροπιαστικού αυτού εγκλήματος είναι κοινή και σε αυτήν οφείλουμε όλοι να συστρατευθούμε. Είναι επίσης συγκινητική και αποδεικνύει υψηλό αίσθημα ευθύνης η παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που όχι μόνο μας τιμά με την παρουσία του, αλλά και επανειλημμένα και με κάθε τρόπο έχει έμπρακτα τεθεί επικεφαλής της υπεράσπισης των ανθρωπίνων και των ατομικών δικαιωμάτων. Ιδιαίτερη μνεία αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα,  ο οποίος όχι μόνο ασμένως αποδέχθηκε την πρότασή μας και άναψε το “πράσινο φως” για να οργανωθεί η σημερινή συνεδρίαση, αλλά στέκεται διαρκώς στο πλευρό της Επιτροπής μας». Επιπλέον, η κυρία Βούλτεψη αναφέρθηκε στη συμβολική κίνηση του Προέδρου της Βουλής, με αφορμή την Ημέρα, να προσφέρει στο Σώμα το βιβλίο «Ένας Πολιτισμός Ελευθερίας – Η Αρχαία Ελλάδα και οι απαρχές της Ευρώπης» του Christian Meier, από τις εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

«Η εμπορία ανθρώπων παραβιάζει βάναυσα την ηθική υπόσταση και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και προσβάλλει στην καρδιά του τον πολιτισμό μας. Κανείς μας δεν μπορεί να εκπίπτει σε αναλώσιμο πράγμα, ανεξαρτήτως των συνθηκών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό της. «Στα θύματα της εμπορίας καθρεφτίζεται η μεγαλύτερη παρακμή της ίδιας της ανθρώπινης συνθήκης μας και μάλιστα σε κοινωνίες που κατοχυρώνουν την προστασία των δικαιωμάτων και περιβάλλουν το άτομο με αυξημένες εγγυήσεις ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης» τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου υπογραμμίζοντας ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει την καθολική αναγνώριση και την επίγνωση της βαρύτητάς του, ιδίως τη συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για φαινόμενο μακρινό και εξωτικό, αλλά ότι αγγίζει ανθρώπους δίπλα μας, τους πιο ευάλωτους, αδύναμους και άτυχους από εμάς. Γυναίκες και μικρά παιδιά, μετανάστες και άποροι γίνονται καθημερινά αντικείμενα διακίνησης, με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την καταναγκαστική εργασία, την εξώθηση στην παρανομία και κάθε άλλη μορφή εργαλειοποίησης. Η αδιαφορία μας είναι η πιο σκληρή υποκρισία και απαξίωση, όχι μόνο της ζωής των ανθρώπων αυτών, αλλά και της δικής μας ελευθερίας».

 «Είναι δείγμα υψηλού πολιτισμού ότι σήμερα εδώ, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, η ανωτάτη άρχων της Ελλάδος,  ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, όλα τα κόμματα της Ελλάδος και παράγοντες οι οποίοι έχουν σχέση με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδηλώνουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο –και τοποθετούνται– ότι είναι με την πλευρά της ελευθερίας ως της υψίστης αξίας του ανθρώπου» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. Πρόσθεσε δε την παρατήρηση πως «έχοντας την καθ’ ημέρα μέριμνα του βίου μας, πολλές φορές χάνουμε την εικόνα των όσων διαδραματίζονται γύρω μας. Και μια δραματική εικόνα όσων εξελίσσονται γύρω μας είναι τα δράματα αυτά με σφραγισμένα χείλη, αυτές οι σκιασμένες ανθρώπινες δοκιμασίες, οι οποίες άλλοτε φανερά, συχνότερα κρυφά, διαδραματίζονται εν αγνοία μας. Και καλούμαστε εδώ», επισήμανε, «στη Βουλή των Ελλήνων, να ευαισθητοποιήσουμε τους εαυτούς μας, τους θεσμούς μας, την κοινωνία μας, για μια μάστιγα η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος. Αλλά ακριβώς επειδή είναι δύσκολος αντίπαλος, η πρόκληση είναι τεράστια».

Ο κ. Τασούλας στάθηκε ιδιαιτέρως στον κίνδυνο «τα λόγια μας να πλανώνται στην ατμόσφαιρα λιγότερο ή περισσότερο εύηχα και να μην εξελιχθούν σε πράξεις. “Μόνο μπορεί να μείνουνε κατόπι μας οι στίχοι, δέκα μονάχα στίχοι μας να μείνουνε, καθώς τα περιστέρια που σκορπούν οι ναυαγοί στην τύχη, κι όταν φέρουν το μήνυμα δεν είναι πια καιρός”» είπε, επικαλούμενος τον ποιητή Καρυωτάκη και ξεκαθάρισε: «Οι «στίχοι» που θα ακουστούν σήμερα εδώ, δεν θα φέρουν ένα μήνυμα χωρίς να είναι έγκαιρο. Δεν θα είναι στίχοι οι οποίοι θα πλανώνται στην ατμόσφαιρα, γοητευτικοί ή απογοητευτικοί, για να εκπληρώσουμε μια Παγκόσμια Ημέρα που μας καλεί να κάνουμε μια εκδήλωση. Είναι στίχοι που διατρανώνουν ότι η Βουλή των Ελλήνων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, τα Κόμματα, η ελληνική κοινωνία αποφασίζουν αυτή τη μάστιγα να την αντιμετωπίσουν εμπράκτως, και μέσω της ατομικής ευθύνης και μέσω της συλλογικής και θεσμικής τους αποστολής».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Βασίλης Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ κ. Δημήτριος Κουτσούμπας, ο Εθνικός Εισηγητής του Υπουργείου Εξωτερικών για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, κ. Ηρακλής Μοσκώφ, η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Εθνική Συντονίστρια για τα Ασυνόδευτα Προσφυγόπουλα, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, καθώς και ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γεώργιος Πατούλης. Εν συνεχεία τοποθετήθηκαν οι βουλευτές κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νάντια Γιαννακοπούλου εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, από την Ελληνική Λύση η κ. Μαρία Αθανασίου και από το ΜέΡΑ25 η κ. Αγγελική Αδαμοπούλου.

Με σύντομες τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στο θέμα οι παριστάμενοι συναρμόδιοι υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, καθώς και οι υφυπουργοί, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτης Μηταράκης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Τέλος, στη συνεδρίαση παρέστησαν εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ο Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος και Πρέσβης της Κύπρου κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρέσβης της Γερμανίας Dr. Ernst Reichel και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Λάμπρος Κοντογεώργος.

Μοιραστείτε το:
Tagged